Απατηλή Σελήνη - Μπεν Πάστορ

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Πριν από κάποιες εβδομάδες σας είχα γράψει τη γνώμη μου για το μυθιστόρημα της Μπεν Πάστορ με τίτλο Lumen ( διαβάστε εδώ ), και το πόσο πολύ μου είχε αρέσει και ταξιδέψει στην Κρακοβία του 1939.

 Σήμερα είμαι και πάλι εδώ με την ίδια συγγραφέα, και την επόμενη περιπέτεια του αξιωματικού Μάρτιν Μπόρα, αυτή τη φορά στη Βερόνα του 1943, με την Απατηλή Σελήνη, από τις εκδόσεις Μίνωας!


Μπεν Πάστορ, Απατηλή Σελήνη, εκδόσεις Μίνωας


Αυτή τη φορά ο αγαπημένος Μάρτιν Μπόρα βρίσκεται στη Βερόνα του 1943, τη στιγμή ακριβως που η χώρα αλλάζει κυβέρνηση και στρατόπεδο και κηρρύσει πόλεμο στη Γερμανία. Και εκέι ακριβώς έρχεται το έγκλημα! Μια ιδιαίτερη υπόθεση αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια, αφού βρίσκεται νεκρό ένα  πολιτικό στέλεχος της τοπικής φασιστικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, ο επιθεωρητής Γκουίντι έρχεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη έγκλημα και με έναν κατά συρροή δολοφόνο. Ο Μάρτιν Μπόρα και ο Σάντρο Γκουίντι ενώνουν τις δυνάμεις τους, με φόντο την αντίσταση του Μπόρα στους Γερμανούς που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Αυτή τη φορά έχουμε δύο εγκλήματα, και φυσικά τον πόλεμο που στέκεται και πάλι ως ο κρυφός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ατμοσφαιρικό, καταφέρνει και μεταδίδει εικόνες και αρώματα της εποχής. Βρήκα την Απατηλή Σελήνη πολύ πιο δυνατή από το Lumen, αφού τα δύο εγκλήματα το έκαναν να κυλάει πολύ πιο γρήγορα. Φυσικά δεν στέκεται στο κομμάτι του αστυνομικού μυθιστορήματος, αφού συνυπάρχει και το ιστορικό κομμάτι, που προσωπικά λάτρεψα. Ο δε Μάρτιν Μπόρα έχει γίνει ήδη ένας από τους αγαπημένους μου λογοτεχνικούς ήρωες, καθότι Γερμανός αξιωματικός, στέκεται απέναντι στον εαυτο του και στον κόσμο, γεμάτος ηθικά διλήμματα που προβληματίζουν μέχρι και σήμερα.

Η Μπέν Πάστορ καταφέρνει για μια ακόμη φορά να μας χαρίσει ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα γεμάτο έγκλημα, ιστορία, θρησκεία, πολιτική και αληθινούς ανθρώπινους ήρωες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου