Το Σπίτι των Πνευμάτων - Ιζαμπέλ Αλιέντε

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Στο σημερινό post θα σας γράψω για ένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία που διάβασα, και που κυριολεκτικά το ρούφηξα ως και την τελευταία του σελίδα, και δεν είναι άλλο από πλέον γνωστό έργο της Ιζαμπέλ Αλίεντε, Το Σπίτι των Πνευμάτων (εκδόσεις Ψυχογιός).


Το Σπίτι των Πνευμάτων - Ιζαμπέλ Αλιέντε

Σε αυτό το μυθιστόρημα παρακολουθούμε τις ζωές της οικογένειας Τρουέμπα, με αρχηγό τον Εστεμπάν, έναν πλούσιο γαιοκτήμονα, με πολλές πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Ο Εστεμπάν, ερωτεύεται τη σύζυγό του, Κλάρα, η οποία έχει την ικανότητα να μιλάει με πνεύματα. Στη συνέχεια, περνάμε στην επόμενη γενιά, και γινόμαστε μάρτυρες της ζωής της κόρης τους, Μπλάνκα. Η Μπλάνκα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δικό της προσωπικό δράμα, αφού ο άντρας που αγάπησε προκαλεί την οργή του πατέρα της, με τραγικές συνέπειες για όλους. Καρπός αυτού του έρωτα είναι η Άλμπα, εγγονή του Εστεμπάν, η οποία θα ζήσει την πιο δύσκολη πολιτικά εποχή, έχοντας μαζί της όσα της άφησε η οικογένεια της.

Μέσα στις πολυπληθείς σελίδες τους παρελαύνουν οι ζωές τριών γενεών, τα λάθη, τα πάθη, οι έρωτες, τα μίση, οι φιλοδοξίες και τα μυστικά ανθρώπων, που παράλληλα είναι παραδομένοι στην μοίρα τους. Η σκιάγραφηση των έντονων χαρακτήρων, δίνει ακόμα πιο δραματικό τόνο στις αποφάσεις και τις συνέπειες των πράξεων των ηρώων, ενώ είναι αρκετά εμφανής η επιρροή από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. 

Η πατριαρχική φιγούρα του Εστεμπάν Τρουέμπα περιτρυγιρίζεται και σίγουρα επηρεάζεται από αυτές τις τρεις γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του.  Κάθε γενιά αντιπροσωπεύει και την εξέλιξη, ξεκινώντας από τον αυταρχικό παππού, και καταλήγοντας στην επαναστάτρια εγγονή. Φιγούρες που αντιπροσωπεύουν ομάδες ανθρώπων, και σε περιόδους πολιτικών αναταραχών μοιάζουν γνώριμες, με τον κάθε ένα να εκπροσωπεί και κάτι διαφορετικό. Οι γυναίκες του βιβλίου, είναι ανθρώπινες, ντελικάτες και έχουν μέσα τους δύναμη, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε, εμφανώς επηρεασμένη και από την προσωπική της ζωή - είναι ανιψιά του Σαλβαδόρ Αλιέντε, προέδρου της Χιλής την περίοδο 1970-1973- μεταφέρει με μυθιστορηματικό τρόπο τις πολιτικές εξάρσεις της εποχής, κάνοντας Το Σπίτι των Πνευμάτων μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί και από τις επόμενες γενιές.

Ο μαγικός ρεαλισμός της Ιζαμπέλ Αλιέντε στο Σπίτι των Πνευμάτων αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου