Ντέμιαν - Χέρμαν Χέσσε

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Ένα από τα βιβλία που ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να διαβάσω, είναι ο Ντέμιαν του βραβευμένου Γερμανού συγγραφέα Χέρμαν Χέσσε. Μετά το Λύκο της Στέπας - που μου άρεσε πάρα πολύ- ήρθα αντιμέτωπη με αυτόν το λογοτεχνικό ήρωα που άφησε εποχή. Ποιός είναι ο Ντέμιαν ; Τι μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη τη σημερινή εποχή; Πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα...

Ντέμιαν - Χέρμαν Χέσσε


Ο ήρωας του Χέρμαν Χέσσε ονομάζεται Έμιλ Σίνκλερ, και είναι ένας έφηβος που ζει προστατευμένος στο οικογενειακό του περιβάλλον. Σύντομα όμως, έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα, που όμως προσφέρει συγκινήσεις που δεν έχει γνωρίσει ως τώρα. Συμπορευτής του στο δρόμο προς την ''πνευματική'' ενηλικίωση, και μέντοράς του, είναι ο Μαξ Ντέμιαν, ένα μεγαλύτερο του αγόρι, που θα του γνωρίσει μεταξύ άλλων τη λατρεία ενός Θεού, και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουν απασχολήσει τον κόσμο από την αρχαιότητα, την κόντρα μεταξύ του Καλού και του Κακού. Ξεκινώντας από τα νεαρά χρόνια του Έμιλ θα καταλήξουμε στο 1914 και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κορυφώνοντας με ένα αινιγματικό τέλος λίγο φιλοσοφικό, λίγο θρησκευτικό και αρκετά προσωπικό για τον κάθε ανανγώστη.

Ο Χέρμαν Χέσσε έχει δανείσει αρκετά δικά του στοιχεία στον ήρωα του, αφού μεγάλο μέρος της αφήγησης βασίζεται στις δικές του αναμνήσεις. Το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η πορεία προς την ενηλικίωση με όσα αυτή συμπεριλαμβάνει. Ο Ντέμιαν θα βρεθεί στο δρόμο του Έμιλ, γνωρίζοντας του νέα υπαρξιακά μονοπάτια, ωθώντας τον αρκετές φορές στα άκρα προκειμένου να τον κάνει να αντιληφθεί έννοιες που έχει απλώς ακουστά. Η αμφισβήτιση και η προσωπική κρίση, καθώς και η εσωτερική πάλη, η συμφιλίωση του μέσα του και η ανανγώριση του ''κακού'' είναι μερικά από όσα καλείται να επεξεργασεί και να δουλέψει ο ήρωας, και μαζί με αυτόν ο ανανγώστης. 

Φυσικά, όπως κάθε έφηβος καλείται να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του σε σχέση με αυτόν αλλά και με τον περίγυρο και την κοινωνία, να ξεφύγει από τον στενό οικογενειακό κλοιό και να γνωρίσει, να αναρωτηθεί, να δοκιμάσει,να κάνει την αυτοκριτική του και να σκεφτεί λίγο έξω από τα νερά. Βαθιά ψυχαναλυτικός ο Χέρμαν Χέσσε μας πρόσφερε αυτό το ιδιαίτερο και αινιγματικό κείμενο.

Προσωπικά δεν ταυτίστηκα με τον ήρωα, ίσως εαν το είχα διαβάσει σε μικρότερη ηλικία να ένιωθα τελείως διαφορετικά, ίσως όμως και να μην το κατανοούσα με τον ίδιο τρόπο. Όμως με άγγιξε σε αρκετά σημεία, και η ανάγνωση του ήταν εθιστική, γεμάτη στοχασμούς και σκέψεις. Είναι σίγουρα ένα από τα αναγνώσματα που αξίζει να βρεθεί στα χέρια του αναγνώστη, και να τον αφήσει να περιπλανηθεί σε αυτό το πνευματικό ταξίδι του ήρωα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου