Ο αχυρώνας φλέγεται - Ουίλλιαμ Φώκνερ

Μια ακόμη μικρή ιστορία που όμως ταυτόχρονα είναι αρκετά «μεγάλη»! Από αυτές που απολαμβάνω ιδιαίτερα !Σε αυτό το διήγημα του Φώκνερ παρακολουθούμε τον δεκάχρονο Σάρτυ, και ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει. Ο βίαιος και απότομος πατέρας του εναντίον της δικαιοσύνης. Ο μικρός καλείται αρχικά να καταθέσει σχετικά με τον πατέρα του, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό. Μέσα του ξέρει ότι θέλει να πει την αλήθεια, ο πατέρας του είναι ένοχος. Λόγω ηλικίας όμως δεν καταθέτει, και ο πατέρας ελευθερώνεται. Έτσι, παρατηρούμε στη συνέχεια τη σχέση μεταξύ των δυο αυτών προσώπων, ενός πατέρα με ξεσπάσματα βίας και παρανομίας και ενός μικρού παιδιού που μέσα του ξέρει καλά ποιο είναι το δίκαιο και το «σωστό» και την ανάγκη του να ξεφύγει από όλο αυτό. Μια εσωτερική πάλη στον ηθικό κόσμο του νεαρού , και ένα κείμενο που δείχνει ότι η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται, όμως κάποιες φορές ο κύκλος είναι ικανός να σπάσει, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει λίγο… απότομα . 





Ήταν η πρώτη μου επαφή με τον Φώκνερ και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα. Ξέρετε πως μου αρέσουν πολύ οι μακροσκελείς προτάσεις και περιγραφές - συνήθως τις απολαμβάνω - και το διήγημα αυτό είναι γεμάτο με τέτοιες! Που ακριβώς σε συνεπαίρνουν στη ροή του λόγου και δε σε αφήνουν να είσαι απλός θεατής. Επίσης, παρά το ότι είναι μικρό σε έκταση, σε μεταφέρει πλήρως στον αμερικανικό Νότο της περιόδου, και παρά το ότι εστιάζει στους χαρακτήρες, δείχνει το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής (τέλη 19ου αιώνα).


Ακόμη, στη συγκεκριμένη έκδοση έχει ένα εξαιρετικό επίμετρο από τον μεταφραστή του κειμένου, Γιάννη Παλαβό. Με πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες για το συγκεκριμένο κείμενο - και αυτόνομο και σε σχέση με τα υπόλοιπα, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Στο τέλος του βιβλίου , υπάρχει και ένα αρκετά αναλυτικό χρονολόγιο, ενώ η παρούσα έκδοση συνοδεύεται και από φωτογραφικό υλικό. 


Τώρα μένει να αποκτήσω και τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα που έχω στη λίστα μου- αυτή τη λίστα που συνεχώς και ως δια μαγείας μεγαλώνει…και μεγαλώνει…και μεγαλώνει…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου