Αναμνήσεις ενός κοριτσιού / Ο νεαρός άνδρας - Annie Ernaux

Ελπίζω να μην γίνομαι κουραστική, όταν λέω και ξαναλέω ότι αγαπώ την Ernaux! Βασικά, την θαυμάζω! Την θαυμάζω γιατί θεωρώ πως αυτό που κάνει θέλει γερά κότσια - sic! Δεν είναι εύκολο να γράψεις για τον εαυτό σου. Δεν είναι εύκολο να δεις τη ζωή σου ως ένας τρίτος. Δεν είναι εύκολο να βουτήξεις στις αναμνήσεις που σε σημάδεψαν, που σε έκαναν να νιώσεις άσχημα, αλλά και που εν τέλει σε γέμισαν δύναμη και εμπειρίες. 





Αυτές ακριβώς είναι και οι αναμνήσεις ενός κοριτσιού. Πίσω στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του 1958, το κορίτσι του Σ. ερωτεύεται με πάθος, και ξεκινάει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Περνάει από διάφορα στάδια, πέφτει χαμηλά μα στο τέλος καταφέρνει να γίνει η γυναίκα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε! 


Αυτό που κράτησα από αυτό το βιβλίο είναι πως κάθε άνθρωπος που συναντάμε έχει τις δικές του αδυναμίες και πάθη. Άλλες φορές λειτουργούν ως άμυνα, και ακόμη και οι πιο δυναμικοί χαρακτήρες έχουν τις - ανθρώπινες- δύσκολες στιγμές του. Ένα ταξίδι από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή, που δείχνει το δρόμο για να μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να πάει παρακάτω! ΚΑΙ αυτό το βιβλίο της με κάνει να πιστεύω πως γράφει για τον εαυτό της, πως είναι ώριμη, συνειδητοποιημένη και πως αν γυρνούσε στο παρελθόν της δεν θα άλλαζε τίποτε και θα έκανε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά - γιατί αυτή είναι! 


****


Ένα ακόμη βιβλίο σφηνάκι που ρούφηξα σε μόλις ένα τέταρτο! 31 σελίδες που μας περιγράφουν την ερωτική σχέση της Annie Ernaux με έναν νεότερο της άνδρα. Μια ιστορία που διήρκησε δυο χρόνια. 


Και όμως, πως κατάφερε μέσα σε τόσες λίγες σελίδες, και με το πρόσχημα της ερωτικής σχέσης να χωρέσει και να αναπτύξει και αλλά θέματα, είναι αξιοθαύμαστο! Πιστή στο ύφος της, για μια ακόμη φορά καταθέτει την ψυχή της! Και αν κάτι λάτρεψα από αυτήν την μικρή ιστορία, ήταν το τέλος της! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου