Ανατολικός άνεμος Δυτικός άνεμος - Περλ Μπακ

Η Κβάϊ - λαν , η πρωταγωνίστρια μας, είναι μια νεαρή κινέζα, και η ιστορία μας διαδραματίζεται στην προεπαναστατική Κίνα. Εκεί, καλείται να ζήσει  όπως αρμόζει στην τάξη της -αφού κατάγεται από αρχοντική οικογένεια -, και φτάνει η στιγμή να παντρευτεί. Ο άντρας της ,σπούδασε ιατρική στη Δύση και αυτό είναι το σημείο κλειδί του βιβλίου και της σχέσης τους! Εκείνος της μαθαίνει τον αμοιβαίο σεβασμό, το να μην πιστεύει στις προκαταλήψεις και στα μέχρι τότε έθιμα που ακολουθούσε με τυφλά μάτια. Την παίρνει από το χέρι, της φέρεται με τρυφερότητα και της δείχνει έναν νέο κόσμο που εκείνη ούτε που μπορούσε να φανταστεί. Από την άλλη, έχουμε και μια δεύτερη ιστορία στην ίδια οικογένεια, αυτή του αδερφού της, που ερωτεύτηκε μια "ξένη"! Μια σχέση που προκάλεσε πολλά δεινά, και πήγε κόντρα στους νομούς και τους κανόνες της εποχής. 






Ένα βιβλίο που πραγματικά απόλαυσα. Η βραβευμένη με Νόμπελ Περλ Μπακ με την μαγική της πένα σε συνεπαίρνει, σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, σε άλλους κόσμους. Παρότι όμως το βιβλίο είναι παλιό, διαβάζεται πολύ εύκολα στο σήμερα, χωρίς να κουράζει. Αρχικά , κάτι που μου άρεσε πολύ, ήταν η προσφώνηση Αδελφή μου, με την οποία η πρωταγωνίστρια τ αναφερόταν σε εμάς. Έκανε την αφήγηση πιο άμεση και έδινε έναν πιο φιλικό τόνο. Επίσης, αγάπησα πολύ τον χαρακτήρα του άντρας της. Ένας διαφορετικός "Πυγμαλίων", που φέρθηκε με απόλυτο σεβασμό, αγάπη και τρυφερότητα. Νομίζω πως δεν έχω ερωτευτεί ξανά τόσο αντρικό λογοτεχνικό χαρακτήρα ! Όσον αφορά την δεύτερη ιστορία, μου άρεσε και αυτή εξίσου. Ο τρόπος που η πρωταγωνίστρια έβλεπε την "ξένη", όλες αυτές οι διαφορές των πολιτισμών αλλά και πώς αυτή η σχέση δίχασε μια οικογένεια, μας δείχνουν ξεκάθαρα τα αυστηρά ήθη και έθιμα της εποχής / περιοχής. Φυσικά, κάθε πράξη έχει και τις συνέπειες της, και αυτό είναι ένα κομμάτι του βιβλίου που απόλαυσα, καθώς δεν "ωραιοποίησε" τις καταστάσεις, αλλά έφερε μια εξέλιξη στην ιστορία που θα ήταν όντως πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μας δείχνει τον τρόπο που έρχεται το "νέο", το πώς αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι αλλαγές από ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν με μια πρώτη ματιά το διαφορετικό. Πώς το βλέπουν στην αρχή, πως εξελίσσεται, και πως στο τέλος, ο κάθε ένας με τον τρόπο του, αποτελεί πια και ο ίδιος κόμματος της αλλαγής.

Σε πολλά σημεία χαμογέλασα, σε άλλα συγκινήθηκα , σε άλλα νευρίασα - σχετικά με το πώς ήταν η θέση της γυναίκας. Ερωτεύτηκα έναν ήρωα, αγάπησα τον χαρακτήρα του και τις πράξεις του, ενώ για μια ακόμη φορά ταξίδεψα σε μια εποχή που πάντα μου κεντρίζει το ενδιαφέρον! Ο τίτλος μας δείχνει ξεκάθαρα με τι έχει να κάνει η ιστορία! Είναι καλό να κρατάμε κάποια ήθη και έθιμα, αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά! Να αναθεωρούμε, με σεβασμό στο παρελθόν και στους προγόνους, αλλά με σεβασμό και στο σήμερα και στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας. Να αφήνουμε μακριά προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Πραγματικά το αγάπησα !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου