Νυχτερινή πτήση - Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί

 Η νύχτα είναι πλούσια, γεμάτη αρώματα, αποκοιμισμένα αρνάκια και λουλούδια που δεν έχουν ακόμα τα χρώματά τους.


Σιγά σιγά θα ανέβουν προς το φως υγρά αυλάκια, μουσκεμένα δάση, δροσερά τριφύλλια. Ανάμεσά όμως στους ακίνδυνους πλέον λόφους, τις πειδάδες και τάρνάκια, μέσα στη σοφία του κόσμου, δυο παιδιά θα φαίνονται σαν κοιμισμένα. Και κάτι θα χυθεί απ΄τον ορατό κόσμο των άλλων.



Νυχτερινή πτήση του αγαπημένου πιλότου - συγγραφέα Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί. Ένα μικρό σε έκταση και βραβευμένο μυθιστόρημα, που αν και δεν είχε κάποια ιδιαίτερη πλοκή, κατάφερε να με κερδίσει και να με μαγέψει.



Πρωταγωνιστής σε αυτήν την ιστορία δεν είναι άλλος από τον νυχτερινό ουρανό, με όλες τις παγίδες, τα τερτίπια, αλλά και την μυστικιστική του ομορφιά και μαγεία. Σε αυτήν την μαγεία φυσικά συμβάλει και ο λόγος του Εξιπερί, όπου για μια ακόμη φορά, είναι γεμάτος με - όχι τόσο κρυφούς βέβαια - συμβολισμούς, όμορφες εικόνες, λυρικότητα, λέξεις που μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα κείμενο που δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις.


Βρισκόμαστε στο Μπουένος Άιρες, σε μια μονάδα αεροπορικού ταχυδρομείου, πάνω και κάτω στον ουρανό. Τα ονόματα της ιστορίας, αποτελούν ξεχωριστές προσωπικότητες, και κάθε ένας συμβάλει στις πτήσεις με τον δικό του τρόπο. Οι τέσσερις ήρωες είναι ο Ριβιέρ, ο Φαμπιέ, ο Ρομπίνο και ο Πελερέν, όλοι παθιασμένοι με την δουλειά τους, άλλος πιο δυναμικός, άλλος πιο ηγετικός, και με το αίσθημα του καθήκοντος για να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας τις αποστολές τους. Στην ουσία, παρακολουθούμε μια Νυχτερινή Πτήση, με όλους τους κινδύνους, όλο το μαγικό και δύσκολο ταξίδι στον ουρανό, το πως - θα μπορούσαν να - συμβάλλουν και όσοι βρίσκονται από κάτω, αλλά και μια γυναίκα που περιμένει με αγωνία να τελειώσει αυτό το εφιαλτικό ταξίδι στον ουρανό. Κουράγιο, πίστη, τόλμη και θάρρος είναι μερικές από τις αρετές που χρειάζονται σε μια τέτοια πτήση. Μια πτήση που φέρνει αντιμέτωπο έναν πιλότο με όλους τους πιθανούς κινδύνους, από την κακοκαιρία, μέχρι την έλλειψη της επικοινωνίας, αλλά τον κάνει να νιώθει και υπερήρωας για όλο αυτό που προσπαθεί να φέρει εις πέρας.


Μια ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με το κουράγιο, μπορεί να διαβάσει κανείς στον πρόλογο της συγκεκριμένης έκδοσης (Ψυχογιός), από τον μυθιστοριογράφο Αντρέ Ζιντ. Γενικά ο πρόλογος παρουσίαζε αρκετό ενδιαφέρον, και εστιάζει κυρίως στο συγκεκριμένο έργο. 


Προσωπικά μαγεύτηκα από τις περιγραφές, έπιανα τον εαυτό μου σε πολλά σημεία να διαβάζω ξανά και ξανά, προσπαθώντας να ''ρουφήξω'' όλες αυτές τις λέξεις και τις εικόνες που γεννιόντουσαν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Ο φόβος και η αγωνία για το τι θα συμβεί, πως θα το αντιμετωπίσει ο πιλότος, αλλά και όσοι ήταν από κάτω του, η φύση και οι ''πρωτοβουλίες'' που παίρνει, και στις οποίες ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο και απλά δεν μπορεί να αντιδράσει, παρόλα αυτά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά και η σκοτεινή μαγεία του ουρανού, όλα αυτά είναι δοσμένα με την τρυφερότητα του Εξιπερί, που όμως κρύβει ρεαλισμό και μια διαχρονική πραγματικότητα, και κατάφερνει κάθε φορά να με κάνει να χάνομαι στα γραπτά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου