Πριν χαθούν τα πουλιά - Charlotte McConaghy

 Ένα από τα βιβλία που μόλις έμαθα ότι θα κυκλοφορούσε ήθελα να διαβάσω σαν τρελή, είναι το μυθιστόρημα της Charlotte McConaghy με τίτλο Πριν χαθούν τα πουλιά, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κλαίρης Παπαμιχαήλ. Ένα βιβλίο για το οποίο έχουν γραφτεί διθυραμβικά σχόλια και κριτικές, και για το οποίο είχα υψηλές προσδοκίες. Και αν και το βιβλίο τελικά δεν είναι ακριβώς αυτό που παρουσιάζεται - θα σας γράψω παρακάτω τι εννοώ, μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, και μου άρεσε πολύ!





Η ιστορία ξεκινάει με την Φράνι Στόουν, η οποία καταφτάνει μόνη της στην Γροιλανδία με έναν και μοναδικό σκοπό, να ακολουθήσει τα τελευταία αρκτικά γλαρόνια που έχουν απομείνει στη γη. Έτσι, κατατάσσεται στο πλήρωμα στο πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, προκειμένου να ακολουθήσει τον στόχο της. Όμως, όσο το ταξίδι ξεκινάει όλο και περισσότερα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια. Μέσα από αναδρομές και εναλλαγές στο παρελθόν της Φράνι, ξετυλίγονται πολλά μυστικά, τα οποία δικαιολογούν κάποιες περίεργες συμπεριφορές της - είναι ένας αρκετά περίπλοκος χαρακτήρας, και στο τέλος λυτρώνουν και εξιλεώνουν. Ετερόκλητοι χαρακτήρες, ο κάθε ένας με τον δικό του γογλοθά και τα δικά του μυστικά, προσπαθούν να επιβιώσουν στα παγωμένα τοπία κυνηγώντας ο κάθε ένας τα δικά του πουλιά. Όμως το κυνήγι - ιδίως για την Φράνι - δεν είναι τόσο κυνήγι πουλιών, όσο κυνήγι από τραύματα και φαντάσματα του παρελθόντος.


Το μυθιστόρημα στο σύνολο του μου άρεσε πάρα πολύ. Όμως, ενώ είχε διαφημιστεί ως cli - fiction δεν θα έλεγα πως είναι κάτι τέτοιο. Σίγουρα είναι ένα καλογραμμένο δραματικό - κοινωνικό μυθιστόρημα. Το κομμάτι των πουλιών και της κλιματικής αλλαγής δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ή την πλοκή του βιβλίου, είναι απλά μια αφορμή, για κάτι πολύ πιο προσωπικό και βαθύ. Ο τρόπος με τον οποίον ξετυλίγεται η ιστορία μου άρεσε πολύ, γιατί γινόταν τόσο αργά ούτως ώστε να σε κρατάει σε αγωνία, αλλά όχι τόσο ούτως ώστε να σε κάνει να βαρεθείς. Στην επιφάνεια βρίσκονται τα πουλιά, και η ιδιαίτερη σχέση που η πρωταγωνίστρια έχει μαζί τους, η επιμονή και το πείσμα της να τα ακολυθήσει στο τελευταίο τους ταξίδι. Κάτω όμως από την επιφάνεια, βρίσκεται ο έρωτας και η οικογένεια. Μια πληγωμένη ψυχή με πολλά ανοιχτά τραύματα που ζητάει να σπάσει τα δεσμά από όσα την κρατάνε.


 Ο τρόπος επίσης με τον οποίον η συγγραφέας σε μεταφέρει στα παγωμένα νερά και τα τοπιά είναι εξαιρετικός, και οι εικόνες του βιβλίου ήταν ολοζώντανες! Η γλώσσα έχει πολλά λυρικά στοιχεία, και θεωρώ πως και η μεταφράστρια έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, γιατί μετέφερε πολύ έντονα τις εικόνες και τα συναισθήματα.  Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν αναλύθηκαν τόσο, όμως αρκετοί από αυτούς ήταν αρκετά συμπαθείς. Όσο προχωρούσε το κείμενο προς το τέλος, η πρωταγωνίστρια - αλλά και ο αναγνώστης που εύκολα συμπαθεί την εύθραυστη και ιδιαίτερη Φράνι - έρχεται όλο και πιο κοντά στην λύτρωση, με ένα φινάλε που αφήνει ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη και μια ζεστασιά, που κάνει τους πάγους να λιώνουν!


Το Πριν χαθούν τα πουλιά είναι μια ιστορία αναζήτησης, ένας προσωπικός αγώνας και ένα ταξίδι προς την ελευθερία από το παρελθόν και τους δαίμονες που κρατάνε κάποιον αιχμάλωτο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου