Αθώα Ψέματα, ένοχες αλήθειες - Ειρήνη Ψύρρα

 Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό έχω ένα αρκετά βαρύ πρόγραμμα, με πολλές υποχρεώσεις και τρέξιμο. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό έχει επηρεάσει και τους ρυθμούς με τους οποίους διαβάζω. Έτσι, τον τελευταίο καιρό, αναζητώ πιο ανάλαφρα μυθιστορήματα, και διαβάζω σε πιο αργούς ρυθμούς. Κάπως έτσι την ''πάτησα'' με το τελευταίο βιβλίο που ξεκίνησα να διαβάζω, αφού είχα μπει για τα καλά στην ιστορία του, και ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτό, αφού ο χρόνος μου με άφηνε πάντα στα πιο κρίσιμα σημεία του! Πρόσφατα το τελείωσα, και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας την άποψη μου. Πρόκειται για το βιβλίο της Ειρήνης Ψύρρα, με τίτλο Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός



 Η ιστορία ξεκινάει με την Μάγια, μια νεαρή επιμελήτρια κειμένων που εργάζεται στον εκδοτικό οίκο ''Ηλιαχτίδα''. Μια ημέρα, πηγαίνει στην δουλειά της, νομίζοντας πως θα της γίνει η πρόταση να επιμεληθεί το βιβλίο ενός πολυ σπουδαίου συγγραφέα. Αντί γι' αυτό όμως, ο εκδότης και αφεντικό της, Ορέστης Φιλίππου, θα της παραδώσει το χειρόγραφο μιας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως με το όνομα Ζωή Ορφανού. Η Μάγια, η οποία νιώθει τον εκδοτικό σαν οικογένεια της, αρχικά απογοητεύται - χωρίς να το δείχνει - , ενώ παράλληλα την προβληματίζει η συμπεριφορά του Φιλίππου, που φάινεται φανερά ανήσυχος και αινιγματικός. Η Μάγια λοιπόν, ξεκινάει να διαβάζει το χειρόγραφο, και έτσι γίνεται το inception και διαβάζουμε και εμείς μαζί της το βιβλίο που διαβάζει! Έτσι, έχουμε μια ιστορία μέσα στην ιστορία! Μια ιστορία που συνεπαίρνει κατευθείαν την Μάγια, αλλά και τον αναγνώστη. 


Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου με τίτλο ''Γυναικείας ψυχής εσώτατα'', είναι στην ουσία η προσωπική εξομολόγηση της Ζωής     Ορφανού, ανακατεύοντας στιγμές και σκηνές της ζωής της που την σημάδεψαν και την διαμόρφωσαν. Η Ζώη που ξεκινάει από την Αθήνα, φεύγει για σπουδές στην Αγγλία, γυρίζει πίσω για να κάνει μεγάλη καρίερα, χωρίς όμως να μπορέσει ποτέ να βρει την πραγματική ευτυχία, και καταλήγει πίσω στην Αγγλία ως πόρνη. Ένα χαμένο παιδί και ένας χωρισμός θα γίνουν βαθιές αιτίες που θα την πληγώσουν ανεπανόρθωτα. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της, παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον το πως κατάφερε να τσακιστεί και να πληγωθεί τόσο πολύ ούτως ώστε να φτάσει στο σημείο από το οποίο μας αφηγείται την ιστορία, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. 


Και ενώ η Μάγια διαβάζει το χειρόγραφο, η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια, και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, ανατροπές που αλλάζουν όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα!


Μου άρεσε πάρα πολύ το γεγονός ότι σε ένα βιβλίο υπήρχε ''ενσωματωμένο'' και ένα δεύτερο βιβλίο, οπότε είχαμε στην υοσία δύο ιστορίες. Και ενώ στην αρχή η δεύτερη ιστορία φαινόταν ανάλαφρη, έκρυβε πολλά βαθιά κομμάτια από πίσω της. Η συγγραφέας, Ειρήνη Ψύρρα, έχει εμβαθύνει πολύ στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της Ζωής Ορφανού, και μας δείχνει βήμα βήμα την πτώση της. Δεν καταγράφει απλά τα γεγονότα, αλλά μας καταθέτει όλο τον εσωτερικό κόσμο που μπορεί να νιώθει μια γυναικα σαν τη Ζωή. Τολμάει να δείξει τις ψυχικές ασθένειες, με έναν λογοτεχνικό βέβαια τρόπο, που δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει και να σε κάνει να νιώσεις συμπάθεια και ταυτόχρονα λύπηση για αυτήν την γυναίκα. Στο τέλος, φτάνει στην δική της αυτοτιμωρία, με μια ακόμη κατάθεση ψυχής. 


Και εκεί που ο αναγνώστης νομίζει ότι απλά διάβασε μια ιστορία, η συγγραφέας μας βάζει ξανά στον κόσμο της Μάγιας, της πρώτης ηρωίδας, με έναν πολύ συγκινητικό τρόπο, που σου υπενθυμίζει πως στη ζωή τίποτε δεν είναι δεδομένο. 


Και εκεί λοιπόν που το βιβλίο τελειώνει, έρχεται ένα μικρό κεφάλαιο, ένα e mail που έχει γράψει η Ζωή Ορφανού στον εκδότη Ορέστη Φιλίππου, ένα mail γεμάτο καταιγιστές αλήθειες, ανατροπές αλλά και κομμάτια που δένουν αρμονικά το καλοστημένο παζλ που έχει στήσει η συγγραφέας. 


Μου άρεσε αρκετά αυτή η ιστορία, αφενός γιατί βρήκα πρωτότυπο το γεγονός του βιβλίου μέσα στο βιβλίο, αφετέρου γιατί μου άρεσε πολύ ο τρόπος που η Ειρήνη Ψύρρα έχει στήσει την πλοκή της ιστορίας, αλλά το πως την ξεδιπλώνει. Και αν και κάποια γεγονότα γίνονται λίγο εμφανή από την αρχή του βιβλίου , δεν παύει να έχει αρκετές ανατροπές, που δίνουν ενδιαφέρον και ζωντάνια στο κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου