Συμπληγάδες Γενεθλίων - Δημήτρης Καταλειφός

 Έτρεχα να αγοράσω το τετράδιο. Πίσω στο σπίτι η µαµά καβούρδιζε τον χαλβά. Το γλυκό που ακόµα αγαπώ. Όταν θα γύριζα, θα ήταν όλοι εκεί. Ο µπαµπάς, η µαµά, τ’ αδέλφια, η Μαριώ. Τα είχα όλα. Τους είχα όλους. Έτρεχα να αγοράσω το τετράδιο ξέροντας τι θα πει ευτυχία. 

Εξήντα πέντε σύντοµα κείµενα ποιητικής πρόζας, που έγραψε ο Δηµήτρης Καταλειφός -τα περισσότερα µέσα στον εγκλεισµό λόγω της πανδηµίας- από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαΐου 2020, παραµονή των γενεθλίων του.

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.



Ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός μας συστήνεται και ως συγγραφέας, με αυτήν την ιδιαίτερη συλλογή μικροδιηγημάτων - σύντομα κείμενα ποιητικής πρόζας, τα οποία και εμπνεύστηκε κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown. Με αφορμή το κλείσιμο των θεάτρων, του γεννήθηκε η επιθυμία για την συγγραφή, και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι Συμπληγάδες Γενεθλίων


Το βιβλίο αποτελείται από εξήντα πέντε κείμενα, άλλα μικρότερα σε έκταση, και άλλα μεγαλύτερα. Κάθε κείμενο έχει και κάτι διαφορετικό να προσφέρει, και ενώ τα περισσότερα φαντάζουν αυτοβιογραφικά, έχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να ταυτιστεί εύκολα ο αναγνώστης. Ποιητικός λόγος, γεμάτος εικόνες που ξεπηδούν εύκολα και αβίαστα, με έντονο το στοιχείο της νοσταλγίας, της χαμένης αθωότητας και της απουσίας. Υπήρχαν πολλά κείμενα τα οποία με άγγιξαν περισσότερο και με έκαναν να δακρύσω. Στο σύνολο του έργου, είναι μια υπέροχη συλλογή - κάποια από τα κείμενα θα μπορούσαν να σταθούν και ως ποιήματα σε ελεύθερο στίχο - και παρά το ότι γράφτηκε σε μια τέτοια περίοδο, το νόημα των κειμένων είναι περισσότερο διαχρονικό, και δεν προδιορίζεται από την εποχή στην οποία και γεννήθηκε. 


Οι Συμπληγάδες Γενεθλίων είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα για το 2021, και χαίρομαι που έκανα την έναρξη της λογοτεχνικής σεζόν με αυτό. Μπαίνοντας στο βιβλιοπωλείο - λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους, και λίγο πριν να κλείσουν ξανά τα καταστήματα - αποφάσισα να κάνω κάτι αυθόρμητο, και να πάρω το πρώτο βιβλίο στο οποίο θα έπεφτα τυχαία! Ευτυχώς το ένστικτό μου δε με πρόδοσε για μια ακόμη φορά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου