Συνέντευξη με τον ποιητή Γιάγκο Πλατή και διαγωνισμός για ένα αντίτυπο

 Πρόσφατα σας είχα παρουσιάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή ποιημάτων που μου είχε αρέσει πάρα πολύ. Αναφέρομαι στην ποιητική συλλογή του Γιάγκου Πλατή με τον υπέροχο τίτλο '' Σήμερα είπα να μην γράψω ''. Μου αρέσει πολύ να στηρίζω νέους καλλιτέχνες, ειδικά αν μου αρέσει η δουλειά τους, και περισσότερο μου αρέσει να τους γνωρίζω και σε εσάς. Έτσι, σήμερα έχουμε μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Γιάγκο Πλατή, καθώς και έναν διαγωνισμό για εναν τυχερό που θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει το βιβλίο!


Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιάγκο Πλατή



1. Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτήν την συλλογή ; 

Έχουν περάσει χρόνια που γράφω και κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος να δημοσιεύσω τη συλλογή αυτή. Είναι σαν ένα ημερολόγιο πολλών χρόνων, οπότε υπάρχει μεγάλη συναισθηματική αξία...

2. Ποιοι είναι οι ποιητές ή οι συγγραφείς που σε στιγμάτισαν ;

Πάρα πολλοί! Και έχω ακόμα πολλούς να "γνωρίσω"! Καβάφης, Καρυωτάκης, Εμπειρίκος, Λειβαδίτης, Καββαδίας, Ρόουλινγκ, Ισιγκούρο, Καμύ, Πόε, Μπουσκάλια, Πεκ, Γκιμπράν είναι κάποιοι από αυτούς. 

3. Ο τίτλος της συλλογής σου είναι πολύ έξυπνος και όμορφος. Πως προέκυψε; Τον είχες από πριν στο μυαλό σου ή υπάρχει κάποια ιστορία από πίσω ; 

Δεν τα πηγαίνω καλά με τους τίτλους. Δεν είχα συγκεκριμένο τίτλο στο μυαλό μου ώσπου μια μέρα μου το πρότεινε μια φίλη στο τηλέφωνο. Σκέφτηκα ότι ταιριάζει πολύ με τη διαδικασία της έμπνευσης. Ξέρεις... Περνάνε διαστήματα που δε σου έρχεται τίποτα ενώ υπάρχουν διαστήματα που σε βρίσκουν άκρως δημιουργικό ή μικρές στιγμές, που η πηγαία έμπνευση σε πιάνει απροετοίμαστο και αναγκάζεσαι την ίδια στιγμή να αποτυπώσεις αυτό που θέλει να βγει από μέσα σου. Επομένως, υπάρχουν μέρες που κατανοώ ότι δε χρειάζεται να πιέσω τον εαυτό μου, για να γράψω κάτι!

4. Πόσος εαυτός σου κρύβεται μέσα σε αυτήν την συλλογή ;

Πάρα πολύς! 

5. Ξέρω πως είναι δύσκολο , αλλά υπάρχει κάποιο ποιήμα ή πεζό της συλλογής σου που ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο ; Αν ναι, ποιο είναι αυτό και γιατί ; 

Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο! Μπορώ να σου πω όμως τρία που ξεχωρίζω. Το "Μαζί", γιατί έχει να κάνει τον εσωτερικό διάλογο, το "Τόσο σιωπηλά" γιατί αφορά τον έρωτα και το "Άλπεις" γιατί είναι αφιερωμένο σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο που δεν είναι πια στη ζωή και αφορά μια πολύ δύσκολο περίοδο της ζωής μου!





6. Τι σημαίνει για εσένα το να γράφεις ; Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τον κόσμο ; 

Το να γράφω μου ήταν πάντα οικείο. Είναι ένας τρόπος να αφαιρώ από μέσα μου αυτά που αισθάνομαι και από μόνο του αυτό μου δίνει την ιδιότητα της αποστασιοποίησης και της παρατήρησης. Αυτό το βιβλίο είναι το απόσταγμα πολλών χρόνων, αν σκεφτείς ότι το πιο παλιό κείμενο, το έγραψα όταν ήμουν 20 ετών και τώρα είμαι 27. Εμπεριέχει πολλά σημαντικά βιώματα που με χάραξαν, δύσκολες αλλά και όμορφες εμπειρίες, εμπειρίες άλλων και υπάρχει ένας πολύ ξεχωριστός λόγος που το μοιράστηκα... Ήθελα με τον δικό μου τρόπο να αποτυπώσω το δίδαγμα που έχω εκλάβει κυρίως από σκοτεινά στάδια της ζωής μου και να μιλήσω για την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Πιστεύω ότι τελικά βγήκε την κατάλληλη στιγμή, διότι βγήκε 1,5 μήνα περίπου μετά από την πρώτη καραντίνα. 

7. Πως βίωσες την περίοδο της καραντίνας προσωπικά και καλλιτεχνικά ; 

Η πρώτη καραντίνα ήταν κάτι επίπονο για όλους, έτσι και για μένα! Ωστόσο, είμαι χαρούμενος, γιατί έχω σημαντικούς ανθρώπους γύρω μου και ήμασταν εκεί ο ένας για τον άλλον σε αυτήν την πρωτοφανή λαίλαπα που καίει τον κόσμο μας. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ιδιαίτερα παραγωγικός όσον αφορά τη δημιουργία. Περισσότερο διάβασα, είδα ταινίες και άκουσα πολλή μουσική και μπήκα σε διαδικασία ενδοσκόπησης, κάτι που προσφέρει αυτή η περίοδος και αποτελεί την ελπίδα στη φυλακή και την υγειονομική κρίση που μας περιβάλλει. Έτσι, η δεύτερη καραντίνα με βρήκε πιο ισορροπημένο, αισιόδοξο και προετοιμασμένο. Η κοινωνικοπολιτική διαχείριση βέβαια του θέματος είναι άλλο κομμάτι... 

8. Κατά πόσο πιστεύεις ότι τα βιβλία και η τέχνη γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν αυτές τις δύσκολες ημέρες ; 

Η τέχνη και τα βιβλία δε γυρίζουν ποτέ την πλάτη στον άνθρωπο. Είναι το αιώνιο καταφύγιο, το θεικό δώρο που εκπορεύεται από τους ίδιους τους ανθρώπους, για να τους θυμίζει ότι δεν είναι μόνοι και ότι το εκτόπισμα τους, όταν αφήνουν τον κόσμο αυτό, διαρκεί για πάντα.

9. Θα δοκίμαζες ποτέ να γράψεις κάποιο άλλο είδος ; 

Φυσικά! Ήδη ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα.

10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι - ό,τι θέλεις εσύ - στους αναγνώστες του readoclock.gr 

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να εκφραστώ και να με μάθουν οι αναγνώστες σου! Δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε, θέλω να κλείσω λέγοντας ότι οι σκληρές και δύσκολες συνθήκες είναι αναπόσπαστα μέρη της ζωής και μπορούν τελικά να μας οδηγήσουν σε μια ζωή γεμάτη ουσιαστικές προτεραιότητες, δύναμη, αγάπη και ελευθερία. 


----


Ευχαριστώ πολύ τον Γιάγκο Πλατή για την συνέντευξη που μου παραχώρησε! 

Και για τους αναγνώστες του readoclock.gr , σε συνεργασία με τον συγγραφέα κληρώνουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου του. Για να δηλώσετε συμμετοχή, και να διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις , πατήστε : ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου