Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς - Άλκη Ζέη

Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μία ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Έναν μαγικό περίπατο που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής.

Μία λυρική και ευαίσθητη ματιά πάνω στο θέμα της απώλειας, ιδωμένης ως το φυσιολογικό, κάπως μελαγχολικό τέρμα ενός μεγάλου δρόμου.

Ένα κείμενο γραμμένο με τόση συγγραφική τέχνη και ωριμότητα, που παρά το θέμα του δεν προκαλεί θλίψη, παρά μόνο μια ζεστασιά και μια γλυκιά μελαγχολία.




Το τελευταίο βιβλίο της μεγάλης Άλκης Ζέη, το οποίο και περίμενα με λαχτάρα, είναι μια γλυκιά ιστορία, ή σαν να λέμε ένας τρυφερός επίλογος για την ζωή και το έργο της. Δεν περίμενα να συγκινηθώ τόσο πολύ με αυτήν την ιστορία, όμως κλείνοντας το βιβλίο, ένιωσα σαν να κλείνει και για εμένα μια εποχή. Μια συγγραφέας που πραγματικά αγαπώ, και κατάφερε να με αγγίξει πολύ βαθιά για μια ακόμη φορά. Τελειώνοντας το,ένιωσα σαν να αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που γνωρίζω πολύ καλά. Σαν η ίδια η συγγραφέας να ήθελα να μας αφήσει ένα αποχαιρετηστήριο μήνυμα. 

 Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην απώλεια και τον θάνατο, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Η απώλεια που έρχεται φυσιολογικά από κάποιον που έχει ζήσει μια γεμάτη ζωή, και μοναχικά οδεύει προς το τελευταίο μονοπάτι. Η Άλκη Ζέη, αποδεικνύει ακόμα και στο τελευταίο βιβλίο της πόσο σπουδαία συγγραφέας είναι, αφού κααφέρνει να αποδόσει ένα τόσο δύσκολο θέμα με έναν τόσο όμορφο και μοναδικό τρόπο. 


Η εικονογράφηση είναι του Νικόλα Χατζησταμούλου, ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό <<Οδυσσέα>> για την υποστήριξη της δράσης του και συγκεκριμένα για τα προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου. 

1 σχόλιο:

  1. Όταν ένας αγαπημένος συγγραφέας αποχωρεί σιγά-σιγά είναι και ένας μικρός θάνατος κακά τα ψέματα. Ένας δύσκολος αποχαιρετισμός που θα πρέπει να γίνεται για να αναδυθούν και νέα ταλέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή