Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα και άλλα παραμύθια - Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 Ένα από τα βιβλία που διάβασα τις τελευταίες ημέρες, είναι αυτή η συλλογή με κάποια από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Πολλές από τις ιστορίες τις γνώριζα ήδη- όπως νομίζω και οι περισσότεροι - κάποιες όμως δεν τις είχα ποτέ ακουστά. 


Απόλαυσα πολύ την ανάγνωση αυτής της συλλογής, και έγινα ξανά μικρό παιδί, αφού όλες οι ιστορίες έχουν το άρωμα των παραμυθιών που διάβαζα στην παιδική μου ηλικία. Τα παραμύθια του Άντερσεν μπορούν να διαβαστούν και από ενήλικες, αφού έχουν μέσα τους το στοιχείο του ρεαλισμού, καθώς και διακρίνονται από μια γραμμή λεπτής σάτιρας, ενώ, δεν τελειώνουν όλα με αισιόδοξο τρόπο.




Η συγκεκριμένη συλλογή, από τις εκδόσεις Ερατώ, αποτελείται από τα εξής παραμύθια :

Το ασημένιο σελίνι

Η παλιά καμπάνα

Το σαλιγκάρι και η τριανταφυλλιά

Τα λουλούδια της μικρής ίντα

Το κουτί με τις τσακαμκόπετρες

Ο Μεγάλος Κλάους και ο μικρός Κλάους

Η πριγκίπισσα και το ρεβύθι

Η τοσοδούλα

Ένα σκανταλιάρικο αγόρι

Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα

Ο Σκαραβαίος

<<Αλήθεια σας λέω!>>


Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει ένα εκτενές βιογραφικό του μεγαλύτερου παραμυθά του κόσμου!


Ιστορίες γεμάτες τρυφερότητα, ευαισθησία και αρκετό χιούμορ, οι οποίες συνοδεύονται από την εικονογράφηση που είχαν κατά τις πρώτες τους εκδόσεις. Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι βασισμένα στην λαική παράδοση, όμως διέπονται και από έντονο ρεαλισμό. Οι χαρακτήρες του ξεχωρίζουν, είτε για την καλοσύνη και την ευαισθησία τους, είτε επειδή κυριεύονται από τα δικά τους - ανθρώπινα- πάθη, που τους εμποδίζουν αν αντικρύσουν την πραγματικότητα, και τους αναγκάζουν να ξεπεράσουν τα όρια τους! 


Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι μοναδικά, και δίνουν πολλά μηνύματα, ενώ κατά βάση προβληματίζουν, συγκινούν και ξυπνάνε σε μικρούς και μεγάλους πολλά και βαθιά συναισθήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου