Το Προσωπείο - Κατερίνα Δουρμούση

 Ξέρετε πόσο μου αρέσουν οι αστυνομικές ιστορίες, και ακόμη, πόσο μου αρέσει να στηρίζω νέους συγγραφείς. Και ξένους και Έλληνες, όμως, όταν μιλάμε για Ελληνίδες, μου αρέσει ακόμη περισσότερο. Χαίρομαι που σιγά σιγά σε ένα πιο ανδροκρατούμενο είδος διαβάζουμες και γυναικείες πένες. Σήμερα λοιπόν, θα σας γράψω για ένα τέτοιο βιβλίο, του οποίου η υπόθεση μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Πρόκεται για το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Κατερίνας Δουρμούση, με τίτλο Το Προσωπείο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή


Ένα ψυχολογικό θρίλερ, που εστιάζει περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι, αρκετά διαφορετικό, αφού μπορεί να μην είχε τόση δράση, όμως δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.



Η Μαρίνα και ο Δημήτρης είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι.  Έχουν μια κόρη, όμως τα πράγματα φαίνεται να μην πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, αφού ο Δημήτρης είναι αρκετά απόμακρος. Η Μαρίνα πηγαίνει σε έναν ψυχολόγο, προκειμένου να βρει την δύναμη να σταθεί στα πόδια της, και να βάλει σε τάξη την ζωή της, ενώ , με το πέρας του χρόνου, θα προσπαθήσει μέσω του ψυχολόγου να ερμηνεύσει την συμπεριφορά του άντρα της. Και ενώ η Μαρίνα ζει τον δικό της Γολγοθά, μαθαίνουμε ότι ο άντρας της και πατέρας του παιδιού της, κάτω από το πρόσωπο του, κρύβει καλά τη μάσκα ενός κατά συρροή δολοφόνου. Η Μαρίνα, θα ζητήσει βοήθεια από τον Ζακ, έναν ιδιωτικό ερευνητή, και σιγά σιγά θα έρθουν στην επιφάνεια όλες οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που τόσα χρόνια κρυβόντουσαν καλά, κάτω από ένα προσωπείο.


Η Κατερίνα Δουρμούση, συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με μια πολύπλευρη ιστορία, η οποία προσπαθεί να εστιάσει και να εμβαθύνει στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Μέσα από την ιστορία, ξετυλίγονται όλες οι διαφρετικές προσωπικότητες, αλλά και όλες οι σχέσεις που μπορεί να επηρεάσουν έναν άνθρωπο κατά την διάρκεια της ζωής του. Οικογενειακοί δεσμοί, η μητρική και η πατρική φιγούρα, η αδελφική αγάπη και η ερωτική και συναισθηματική εγκατάλειψη είναι κάποια από τα δείγματα των σχέσεων τα οποία θα συναντήσει κανείς σε αυτό το βιβλίο. 


Πέραν των ηρώων, είναι μια ιστορία η οποία έχει και σασπένς, αφού, ενώ γνωρίζουμε τις πράξεις του Δημήτρη, αγωνιούμε για το τι θα συμβεί στην συνέχεια. Η συγγραφέας έχει χτίσει ένα προφίλ δολοφόνου, γνωρίζοντας καλά τις λεπτομέρειες, και είναι εμφανές το ότι έχει δουλέψει τον χαρακτήρα, τις πράξεις και τα αίτια πίσω από αυτές. 


Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος σκιαγραφούνται οι σχέσεις και οι χαρακτήρες, ενώ στο δεύτερο έχουμε την προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας. Αν κάτι θα ήθελα περισσότερο, είναι λίγη παραπάνω δράση στο δεύτερο μέρος, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν, ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε και η συγγραφέας πρόσφατα σε ένα live στο instagram, ήθελε να εστιάσει περισσότερο στο δράμα των ηρώων, και όχι στην περιπέτεια!


Το Προσωπείο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, που έχει μέσα έντονα κοινωνικά στοιχεία και δράμα. Διαβάζεται γρήγορα, έχει αγωνία, και εμβαθύνει στους χαρακτήρες παρά στα γεγονότα. Είναι μια ιστορία που ''ερευνά'' το αίτιο, και όχι το αποτέλεσμα. Και σίγουρα είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις και άλλα έργα από την συγγραφέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου