Handmade - Δημήτρης Παρασκευάς

 οµαλή καθηµερινότητα της µερίδας των κατοίκων µιας πόλης πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Μια θεοµηνία θα καταστρέψει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, αναγκάζοντάς τους να µεταφερθούν σε ασφαλές σημείο προσπαθώντας να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους από το µηδέν. Χωρίς την παραµικρή βοήθεια του κράτους, οι κάτοικοι καταφέρνουν και φτιάχνουν έναν ολόκληρο οικισμό µε τα χέρια τους. Μια μικρή πολύχρωµη κοινωνία αρχίζει και πάλι να λειτουργεί γεμάτη ζωντάνια και καλαµπούρι κάτω από τις γκρίζες σκιές των επιβλητικών κτηρίων της πόλης. Όμως η πορεία ενηλικίωσης του µικρού Χρήστου και ο αγώνας του πατέρα του για τη διατήρηση του οικισμού και για κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι κάτι εύκολο. Ωστόσο η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η φλόγα της δηµιουργίας φωτίζουν τον δρόμο τους σαν φάρος σε καταιγίδα.

Ένα σύγχρονο κοινωνικό µυθιστόρηµα, οδοδείκτης ελπίδας σε µια Ελλάδα που διαρκώς δοκιµάζεται.


( Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)




Ο Δημήτρης Παρασκευάς, υπογράφει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, με μια τρυφερή ιστορία που σε μεταφέρει στο παρελθόν. Μια ιστορία για τα όνειρα των ανθρώπων και το κυνήγι τους, την ελπίδα και την πίστη, καθώς και το καταφύγιο που μπορούν να βρουν στην τέχνη, για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες στιγμές. 


Έπειτα από μια θεομηνία, ένα χωριό καταστρέφεται ολοσχερώς. Οι κάτοικοί του, μην έχοντας καμία βοήθεια από το κράτος, δημιουργούν μόνοι τους έναν μικρό οικισμό. Ναι, οι ομοιότητες με τα πρόσφατα γεγονότα είναι πολλές, κάτι που με άγγιξε ακόμη περισσότερο, καθώς γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που βίωσαν αυτήν την καταστροφή...  Οι κάτοικοι λοιπόν, μην χάνοντας την δύναμη και το κουράγιο τους ξεκινούν από το μηδέν, και δημιουργούν έναν οικισμό που φαίνεται να βρίσκει σιγά σιγά την παλιά του ζωντάνια.


Μέσα σε αυτόν τον οικισμό, ζουν πολλές οικογένειες, και εμείς παρακολουθούμε την πορεία του μικρού Χρήστου, που ζει εκεί με την οικογένεια του. Ο Χρήστος σύντομα θα ανακαλύψει την αγάπη του και την κλίση στις τέχνες, μέσα από ένα μικρό εργαστήριο κεραμικής, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί με την βοήθεια όλων των κατοίκων, μικρών και μεγάλων. Μια επίσκεψη του Χρήστου όμως στην Αθήνα, και η επαφή του με μια γκαλερί Τέχνης, θα του γεννήσει την επιθυμία να εγκαταλείψει την οικογένεια του και την ζωή στον οικισμό, προκειμένου να ζήσει στην Αθήνα. Με μόνο εφόδιο την θέληση και τα όνειρα του, θα ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά θα ζήσει και όμορφες στιγμές. Και φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, θα αναθεωρήσει και θα σκεφτεί ποιά είναι η πραγματική ευτυχία, και τι έχει για αυτόν αξία στην ζωή. 


Το Handmade είναι μια πολύ γλυκιά και τρυφερή ιστορία, που μέσα  στην απλότητά της έχει πολλές προεκτάσεις. Ο Δημήτρης Παρασκευάς, καταφέρνει να γράψει μια ιστορία που έχει έντονο το άρωμα του παρελθόντος, χωρίς να είναι παρωχημένη. Σε μόλις εκατόν έξι σελίδες έχει καταφέρει να συμπυκνώσει όλα τα θετικά συναισθήματα που γεννιούνται στον αναγνώστη, χαρίζοντας δύναμη και ελπίδα. Το ταξίδι του Χρήστου στην Αθήνα, η ακόρεστη ανάγκη του να προσπαθήσει να αγγίξει το όνειρό του - ένα όνειρο που λόγω των συνθηκών και της ζωής στην επαρχία φάνταζε ''πολύ'', σίγουρα θα αγγίξει και θα συγκινήσει. Το τέλος του βιβλίου, γλυκόπικρο και αληθινό!


Είναι μια ιστορία που απόλαυσα, καθώς μου αρέσει πολύ η τρυφερότητα που βγάζει, και στην αφήγηση, αλλά και μέσα από τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Είναι ένα βιβλίο που θυμίζει παλιά κείμενα, γραμμένο όμως με μια πιο σύγχρονη ματιά. Με ταξίδεψε σε αυτόν τον οικισμό, και με έκανε να νιώσω αρκετά συναισθήματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου