Σπασμένο Ακορντεόν - Μαρία Γεωργίου

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσουν πολύ τα μυθιστορήματα τα οποία αναφέρονται σε γνωστές ιστορικές περιόδους, ακόμη και αν δεν είναι αμιγώς ιστορικά. Και ενώ έχω διαβάσει αρκετά, διαπίστωσα πως δεν είχα διαβάσει κάποιο βιβλίο που να διαδραματίζεται στην Κύπρο και στα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί αυτό. Έτσι, όταν βρέθηκε στα χέρια μου το βιβλίο της Μαρίας Γεωργίου με τίτλο Σπασμένο Ακορντεόν, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Το μυθιστόρημα αυτό είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, και κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή


Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Γιαννάκης, ο οποίος μεγαλώνει με τον παππού του Κωσταντή, στην Σκάλα της Κύπρου. Και όσο και αν ο παππούς του Γιαννάκη θέλει ο εγγονός του να μάθει γράμματα, εκείνος είναι ατίθασος, ονειροπόλος και ερωτευμένος με τη ζωή και το ακορντεόν του. Όμως, η ιστορία ποτέ δεν υπολογίζει τα όνειρα των ανθρώπων, αφού έχει τη δική της ροή, και δρα ανεξάρτητα. Όλα αλλάζουν την περίοδο του 55-59, όπου ξεκινά ένας αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου από την Αγγλία, και την ένωση της με την Ελλάδα.  Έτσι, ενώ στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρακολουθούμε τη ζωή της οικογένειας στην Κύπρο, στο δεύτερο παρακολουθούμε τον αγώνα του Γιαννάκη, αφού γίνεται μέλος στην ΕΟΚΑ, και συμβάλει με τον δικό του τρόπο στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας του. 


Το πρώτο μέρος του βιβλίου ήταν πιο απλό, και μας σύστηνε τους χαρακτήρες, δίνοντας μπόλικες εικόνες στον αναγνώστη. Το δεύτερο μέρος, το βρήκα πολύ πιο ενδιαφέρον, ζωντανό και με αγωνία, ενώ παράλληλα έδινε πολλές ιστορικές πληροφορίες, σχετικά με τη δράση των αγωνιστών. Λάτρεψα τους ήρωες, την επιμονή και υπομονή του Γιαννάκη, την εμμονή του στις ιδέες και στα ιδανικά του. Τα τελευταία κεφάλαια κυλούσαν σαν νερό, και όσο το βιβλίο έφτανε προς το τέλος του, δεν ήθελα να τελειώσει. Το μόνο που με δυσκόλεψε είναι η κυπριακή διάλεκτος, που υπάρχει στους διαλόγους του βιβλίου. Στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχει ένα γλωσσάρι με τις ερμηνείες των λέξεων, απλά εγώ προτιμώ όταν διαβάζω να μην διακόπτω την ροή της ανάγνωσης γυρνώντας πίσω. Βέβαια, όσο προχωρούσε το βιβλίο το συνήθισα, και από ένα σημείο και μετά δεν με ενοχλούσε καθόλου. Παρά το ότι αποτελεί την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Μαρίας Γεωργίου, το βρήκα πολύ ολοκληρωμένο.


Το Σπασμένο Ακορντεόν είναι από τα βιβλία που απόλαυσα, ένα μυθιστόρημα για μια χώρα για την οποία δεν είχα διαβάσει ξανά, και με παρακίνησε στο να ψάξω περισσότερα βιβλία που να αναφέρονται σε αυτήν την ιστορική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου