Το Μυστικό - Frederic Lenoir

Το Μυστικό του Frederic Lenoir είναι ένα από τα βιβλία που είχα εδώ και καιρό στη λίστα μου, και ήθελα πολύ να διαβάσω. Πρόσφατα λοιπόν, το αγόρασα και η αλήθεια είναι πως δεν κρατήθηκα, το διάβασα κατευθείαν! Είναι ένα φιλοσοφικό παραμύθι ''ενηλίκων'' με άρωμα μυστηρίου, ή αλλιώς, μια αλληγορία για τις επιλογές και τις αξίες της ύπαρξης μας. Σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε, αφού θα σας βάλει σε πολλές σκέψεις, και θα σας αγγίξει σε πολλά σημεία.


Ο Πιέρ ζει με την μητέρα του Εμιλί, σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι. Η Εμιλί κρύβει το δικό της μυστικό, σχετικά με το ποιος ήταν ο πραγματικός πατέρας του Πιέρ, ο οποίος όμως έχει ανακαλύψει την αλήθεια από μικρή ηλικία, χωρίς να το αποκαλύψει ποτέ. Ένα βράδυ ο Πιερ θα χτυπήσει και θα πέσει αναίσθητος, σβήνοντας τα ίχνη του. Έπειτα από δύο ημέρες, θα γυρίσει τελείως διαφορετικός, αφού έχει ανακαλύψει ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο δεν θέλει να αποκαλύψει σε κανέναν. Η μουγκή κοπέλα του χωριού, που τρέφει αισθήματα για αυτόν, έχοντας παρακολουθήσει τα βήματά του, είναι η μόνη που ξέρει, αλλά δεν μπορεί -και δεν θέλει- να μιλήσει. Ο Πιέρ, έπειτα από την εξαφάνιση του άρχισε να περνάει τον χρόνο του σε ένα αμπέλι, στο οποίο δεν του επιτρεπόταν η είσοδος. Όλοι στο χωριό τον έβαλαν  στο περιθώριο και τον χλεύαζαν, θεωρώντας τον τρελό. Όμως εκείνος επέμενε να περνάει το χρόνο του εκεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που αποφάσισε να ρισκάρει όσα κέρδισε στην ζωή του για να προστατεύσει το τόσο πολύτιμο μυστικό του! Όσο για το υπόλοιπο χωρίο, προσπαθώντας να μάθει τι κρύβει ο Πιέρ θα φτάσει στα άκρα...

Ο Πιέρ, είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορείς παρά να συμπαθήσεις, και να θέλεις να αγκαλιάσεις. Αγνός, αγαθός και με ηθικές αξίες, επιμένει να προστατεύει αυτό που θεωρεί πολύτιμο. Οι άνθρωποι που κυβερνιούνται από το χρήμα και την εκμετάλλευση δεν μπορούν να κατανοήσουν έναν τέτοιον άνθρωπο, και φέρονται με τον χειρότερο εαυτό τους, βγάζοντας τα πιο άγρια ένστικτα τους, που αποδεικνύονται χειρότερα και από των ζώων. Μέσα από μια απλή και ευκολοδιάβαστη ιστορία, ο Frederic Lenoir καταφέρνει να περάσει αρκετά μαθήματα ζωής, που δεν έχουν διδακτισμό, αλλά αφήνουν μια χροιά παραμυθιού, που όμως σε αγγίζει και σε βάζει σε πολλές σκέψεις.Το τέλος του βιβλίου είναι δραματικό, και σε αφήνει με πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το τι είναι πραγματική ευτυχία και αν τα χρήματα μπορούν όντως να ταυτιστούν με αυτήν, καθώς και για τις αξίες και τα ιδανικά της ζωής.

---
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο του Frederic Lenoir Το Μυστικό
(εκδόσεις Διόπτρα) : εδώ

Ένα ακόμη παραμύθι για μεγάλους που απόλαυσα:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου