Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς - Antonio G. Iturbe

Είναι μερικά βιβλία, για τα οποία δεν χρειάζεται να γράψεις τη γνώμη σου. Χρειάζεται απλώς να μιλήσεις γι'αυτά, για να μπορέσει να τα διαβάσει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και αυτό για το οποίο θα σας γράψω σήμερα. Πρόκειται για το βιβλίο του Antonio G. Iturbe , με τίτλο Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Είναι μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και πιο συγκεκριμένα στη ζωή της πρώην κρατούμενης Ντίτα Κράους.

Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς - Antonio G. Iturbe


Βρισκόμαστε στο Άουσβιτς, όπου μέσα στη ζοφερή και σκοτεινή πραγματικότητα, ο Φρέντι Χιρς καταφέρνει να χτίσει ένα μικρό και παράνομο σχολείο. Μέσα σε αυτόν το χώρο, η νεαρή Ντίτα αναλαμβάνει τη θέση της βιβλιοθηκάριου. Σε έναν χώρο που το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο, όπου άνθρωποι υπομένουν βασανιστήρια, και όπου ο πόλεμος βρίσκεται στο απόγειο του, η μικρή Ντίτα βρίσκει παρηγοριά στις σελίδες των βιβλίων. Η Ντίτα μεταφέρει κρυφά βιβλία, κρύβοντας τα στο φουστάνι της, ενώ παράλληλα ξετυλίγονται οι ζωές και οι καθημερινότητες των συγκρατούμενων της. Μυστικά, η ανάγκη για την ελευθερία καθώς και γεγονότα από την πιο άσχημη και ζοφερή περίοδο της ιστορίας βρίσκονται μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα, που όμως καταφέρνει να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή.

Δεν έχω να πω πολλά, πέρα από το ότι είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους. Οι περιπέτειες της νεαρής Ντίτα, και ο τρόπος που με τα βιβλία μπορούσε να ξεφύγει προσωρινά, έστω και αν ζούσε σε ένα στρατόπεδο εξόντωσης, ήταν συγκλονιστικά. Οι ιστορίες των ανθρώπων σε καθηλώνουν, σε αγγίζουν, και σε βάζουν σε βαθιές σκέψεις.Το γεγονός δε, ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία το κάνει ακόμη πιο ''βαρύγδουπο''. Χωρίς όμως να είναι βαρύ, με ειλικρίνεια και ωμότητα περιγράφει σκηνικά από την καθημερινότητα του Άουσβιτς.

Στο τέλος του βιβλίου, ο  συγγραφέας Antonio G. Iturbe, περιγράφει εν συντομία, πως μπόρεσε να μάθει πληροφορίες για τον πραγματικό ''Φρέντι Χιρς'', αλλά και για το πως μπόρεσε να εντοπίσει και στο τέλος να συναντηθεί με την Ντίτα Κραόυς. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο κομμάτι, όπως και το παράρτημα που μας ενημερώνει τι απέγιναν άλλοι ήρωες της ιστορίας. Μπορεί πολλά κομμάτια να αποτελούν μυθοπλασία, όμως στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με μια αλήθεια. Κανένα μυθιστόρημα και καμία φαντασία δε θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τα όσα πραγματικά έγιναν στο Άουσβιτς. 

---
Μπορείς να προμηθευτείς το βιβλίο του Antonio G. Iturbe,  Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς 

που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος ΕΔΩ!

---

Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα βιβλία για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, σου προτείνω και αυτά :








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου