Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε - Άντονυ Ντορ

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!

Το σημερινό post είναι αφιερωμένο σε ένα βιβλίο που ήθελα να διαβάσω εδώ και αρκετό καιρό, και που επιτέλους οι δρόμοι μας ανταμώθηκαν!

Το βιβλίο για το οποίο θα σας γράψω σήμερα, το έχει γράψει ο Άντονυ Ντορ, και έχει τον υπέροχο τίτλο Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ενώ η μετάφραση είναι της Νίνας Μπούρη.

Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε - Άντονυ Ντορ

Τόπος, η Ευρώπη κάτω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρίσι, Βερολίνο, και κατά κύριο λόγο το Σαιν Μαλό. Δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα, και στο τέλος ενώνονται με έναν δεξιοτεχνικό τρόπο. Από την μια η εξάχρονη Μαρί Λορ Λεμπλάν, η οποία χανει την όραση της, και από την άλλη ο ορφανός Βέρνερ Πφέννιχ που είναι καταδικασμένος να δουλέψει στα ορυχέια, ενώ ονειρεύεται να γίνει επιστήμονας.

Ο πατέρας της Μαρί Λορ, εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως κλειθροποιός. Όταν η μονάκριβη κόρη του τυφλώνεται, εκείνος σχεδιάζει μια λεπτομερέστατη μινιατούρα της πόλης, για να μάθει η μικρή να κινέιται με ασφάλεια. Όλα ανατρέπονται με την έλευση των Γερμανών στο Παρίσι. Η μικρή και ο πατέρας της φεύγουν, μαζί με ένα σημαντικό μυστικό- που μπορεί να τους βάλει σε μεγάλο κίνδυνο, και καταλήγουν στον Σαιν Μαλό, όπου κρύβονται από τους Γερμανούς. Όμως, η μικρή σύντομα θα βρεθεί μόνη,αφού ο πατέρας της εξαφανίζεται σε κάποια φυλακή, αφού συλλαμβάνεται. Η μικρή, θα μείνει εκεί με τον...περίεργο θείο Ετιέν, που κρύβει και αυτός ένα μυστικό χαμένο στο χρόνο. Άλλο ένα μυστικό που μπορεί να τους βάλει και αυτό σε κίνδυνο!

Ο έφηβος Βέρνερ Πφέννιχ από την άλλη, ζει μαζί με την αδερφή του σε ένα ορφανοτροφείο στο Βερολίνο. Έχει κλίση στις θετικές επιστήμες, ενώ τα χέρια του ''πιάνουν''. Κάποιο βράδυ θα βρει και θα επισκευάσει ένα μικρό ραδιόφωνο. Ακούει μαζί με την αδερφή του μια συγκεκριμένη εκπομπή η οποία τους μαγεύει. Κάνει μεγάλα όνειρα για τη ζωή του. Και σχεδόν τα πετυχαίνει. Μια στρατιωτική ακαδημία τον παίρνει , και έπειτα από σκληρή εκπαίδευση τον χρησιμοποιεί για να βρίσκει όλα τα παράνομα ραδιόφωνα ανά την Ευρώπη, στα χρόνια του πολέμου. 

Η αφήγηση του Άντονυ Ντορ, ξεχειλίζει από συναισθήματα. Κάθε κεφάλαιο εναλλάσει τις δύο παράλληλες ιστορίες, ενώ κάποιες φορές η ιστορία εναλλάσσεται και χρονικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη και γρήγορη ροή της ιστορίας. 

Το θέμα που πραγματεύεται είναι γραμμένο με μεγάλη ευαισθησία, ενώ καθώς το διαβάζεις νιώθεις όλες σου τις αισθήσεις να ενεργοποιούνται. Το μόνο που με ''ξένισε'' λίγο ήταν το τέλος του βιβλίου, που το βρήκα λίγο γλυκανάλατο. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος του, στο κομμάτι δηλαδή που εξελίσσεται κατά την διάρκεια του πολέμου, ήταν εξαιρετικό.

Οι χαρακτήρες είναι όλοι πολύ σωστά δομημένοι, ενώ όλοι τους κρύβουν μέσα τους μια ανθρώπινη υπόσταση, κάτι που τους κάνει πολύ συμπαθητικούς και προσιτούς. 

Ένα μαγικό, τρυφερό και νοσταλγικό μυθιστόρημα, που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά! Δεν είναι τυχαίο, που το 2015 κέρδισε το Βραβείο Pulitzer, ενώ ήταν στη λίστα με τα best seller για πολλές εβδομάδες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου