Μαζεύοντας Κοχύλια - Ρόζαμουντ Πίλτσερ / Και Διαγωνισμός

Είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που διαβάζω ξανά ένα βιβλίο. Βέβαια, από τότε που είχα διαβάσει Ρόζαμουντ Πίλτσερ για πρώτη φορά πάνε πολλά χρόνια. Δε θυμόμουν λεπτομέρειες από εκείνο το βιβλίο που είχα βρει στη βιβλιοθήκη της μαμάς μου, θυμάμαι όμως πως είχα μαγευτεί και πως ήθελα να ταξιδέψω στην Κορνουάλη σαν τρελή! Πρόσφατα βρέθηκε ξανά στα χέρια μου, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις Ψυχογιός ( μετάφραση Χρήστου Καψάλη) και έτσι είχα τη χαρά να ταξιδέψω στις σελίδες του βιβλίου Μαζεύοντας Κοχύλια και να διαβάσω για μια οικογενειακή ιστορία, που περιστρέφεται γύρω από την αγαπημένη Πενέλοπε!

Μαζεύοντας Κοχύλια, Ρόζαμουντ Πίλτσερ, εκδόσεις Ψυχογιός

Η 64χρονη Πενέλοπε γυρίζει στο σπίτι της, αφού ''το σκασε'' από το νοσοκομείο από το οποίο νοσηλευόταν, έπειτα από το έμφραγμα που έπαθε. Γυρνώντας στο σπίτι, αμέσως το βλέμμα της θα πέσει στον αγαπημένο της πίνακα '' Μαζεύοντας Κοχύλια '' . Αυτός ο πίνακας είχε φιλοτεχνηθεί από τον πατέρα της,  κρύβοντας μέσα του όλα της τα παιδικά και ανέμελα χρόνια, αφού απεικονίζεται και η ίδια μέσα σε αυτόν. 

Σήμερα η Πενέλοπε ζει στο Λονδίνο, και αναπολεί εκείνα τα χρόνια που ζούσε στην Κορνουάλη. Μέσα από κάποια συγκυρία της τύχης, και έχοντας στην κατοχή της και άλλα έργα του πατέρα της, θα ανακαλύψει σύντομα ότι η αξία τους είναι πολύ μεγάλη. Όμως όσο και να πιέζεται, εκείνη αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί τον αγαπημένο της πίνακα. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα τρία της παιδιά, η δυναμική και συγκαταβατική Ολίβια, η αυστηρή οικογενειάρχης Νάνσι και ο άπληστος Νόελ. 

Με αφετηρία τον πίνακα αλλά και την ίδια την Πενέλοπε θα ξεκινήσει μια ιστορία - ταξίδι , όπου θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν. Η ζωή με τη μποέμικη της οικογένεια, η γνωριμία με το σύζυγό της , ο άτυχος γάμος της αλλά και ένας κρυφός έρωτας, που έληξε άδοξα εξαιτίας του πολέμου. Μια ζωή κρυμμένη, ξετυλίγεται σελίδα σελίδα, και μας ταξιδεύει στη ζωή της Πενέλοπε από το παρελθόν μέχρι το τώρα, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε καλύτερα και όσους την απαρτίζουν, μέλη της οικογένειας της, αλλά και νέοι  άνθρωποι που προστίθενται και της αλλάζουν τη ζωή!

Μια μαγευτική ιστορία, που σε ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο. Ένα μεγάλο και άκρως χορταστικό μυθιστόρημα που τα έχει όλα! Αν και θα έλεγε κανείς πως είναι ένα οικογενειακό δράμα, περισσότερο στρέφεται γύρω από την Πενέλοπε, αφού αυτή και οι επιλογές της είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των προσώπων που αναφέρονται στην ιστορία.  Αλέγκρα, ανεξάρτητη, μα βαθιά πληγωμένη, είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να κρύβει καλά τα τραύματα του παρελθόντος της. Το κάθε της παιδί, είναι και μια διαφορετική προσωπικότητα, αντικατοπτρίζοντας διαφορετικούς ανθρώπους.Ένα ακόμη θέμα που πραγματεύεται το Μαζεύοντας Κοχύλια είναι η απληστία και η κτητικότητα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος όταν βρεθεί ξαφνικά μπροστά του η ευκαιρία να αποκτήσει χρήματα και κληρονομία. Κάθε ένας από τους χαρακτήρες αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό. Φιγούρες που υπάρχουν στις περισσότερες οικογένειες, που αποζητούν αγάπη, που πληγώνουν, που συγχωρούν, που τσακώνονται, που κάνουν ό,τι κάνει κάθε οικογένεια. 

Κάτι ακόμα που μου άρεσε, είναι ότι επεκτείνεται σε ένα μεγάλο χρονικό πλαίσιο και μας δείχνει πολλές πτυχές για τη ζωή στην Ευρώπη πριν κατά τη διάρκεια και - αρκετά - μετά τον πόλεμο. 

Όσον αφορά τις περιγραφές της Ρόζαμουντ Πίλτσερ είναι τόσο γλαφυρές και ζωντανές. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια ''έβλεπα'' μπροστά μου τον πίνακα που τόσο αγαπούσε. Οι περιγραφές των χώρων, των τοπίων, των ρούχων είναι πολύ λεπτομερείς χωρίς να κουράζουν, και δημιουργούν μια ζωντάνια και μια κινηματογραφικότητα. Το μυθιστόρημα, αποτελείται από κεφάλαια, και κάθε κεφάλαιο έχει τον τίτλο ενός διαφορετικού προσώπου κάθε φορά, όπου γύρω από αυτό διαδραματίζεται όλη η ιστορία.

Το Μαζεύοντας Κοχύλια είναι ένα πολύπλευρο μυθιστόρημα που προκαλεί μια γκάμα συναισθημάτων στον αναγνώστη, και παρά το μεγάλο του όγκο, προσωπικά δεν ήθελα να τελειώσει!

---

Για τους αναγνώστες του readoclock.gr:
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, κληρώνουμε ένα αντίτυπο του βιβλίου της Ρόζαμουντ Πίλτσερ Μαζεύοντας Κοχύλια. Για να λάβετε μέρος, και να διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις , πατήστε : ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου