Η άλλη μεριά της καραντίνας!

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ! (ομολογήστε σας είχε λείψει και εσάς, ε;) 

Σήμερα βρίσκομαι εδώ με ένα διαφορετικό άρθρο, το οποίο προέκυψε από την ανάγκη των ημερών. Ζούμε περίεργες στιγμές, ναι. Προσωπικά, ποτέ δεν περίμενα να βρισκόμασταν σε μια τέτοια κατάσταση. Μα να, που ο ιός είναι εδώ, και εμείς βρεθήκαμε σε καραντίνα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς δεν το έχουμε ζήσει ξανά, όμως αν κάνουμε την υπομονή που χρειάζεται, σύντομα θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε, και -ίσως- να γίνουμε όπως πριν. Και επειδή όπως ξέρετε αν κάτι μου αρέσει είναι να σκορπάω χαρά και αισιοδοξία, στο παρόν post, θα μοιραστώ μαζί σας τρόπους και ιδέες για να περάσετε μια αλλιώτικη καραντίνα, αλλά και συμβουλές που προέκυψαν έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες εγκλεισμού! Για πάμε λοιπόν να δούμε την άλλη μεριά της καραντίνας!

Η άλλη μεριά της καραντίνας!
1. Κλείστε την τηλεόραση!

Στην αρχή έκανα και εγώ αυτό το λάθος, και είχα την τηλεόραση ανοιχτή 24/24. Και ξαφνικά άρχισα να αγχώνομαι, να νιώθω πανικό και θλίψη. Πέρα από τις απογευματινές ανακοινώσεις των 6, γιατί ναι, τα βασικά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε, η τηλεόραση δεν ανοίγει ποτέ! Από τότε που την έκλεισα και σταμάτησα να ακούω η αλήθεια είναι πως ηρέμησα. 

2. Ντυθείτε και... στολιστείτε!

Κάθε πρωί που ξυπνάω, και αφού φάω το πρωινό μου, ντύνομαι. Ξέρω πως είναι δελεαστικό να είσαι με τις πιτζάμες όλη μέρα και να χουχουλιάζεις στον καναπέ, αλλά αυτό το αφήνω για τα Σαββατοκύριακα! Φοράω όλα εκείνα τα ρούχα που με κάνουν να νιώθω όμορφα ( αρκεί να μου μπαίνουν φυσικά, αλλά για αυτό θα μιλήσουμε παρακάτω!) και έτσι στρώνομαι στην δουλειά. Ακόμα και αν δεν κάνετε όμως τίποτε, σίγουρα θα σας βοηθήσει να νιώθετε πιο παραγωγικοί και δραστήριοι. Μπορείτε να φοράτε ο,τιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άνετα και όμορφα, ακόμα και να δοκιμάσετε τους πιο τρελούς συνδυασμούς. Μην ανησυχείτε εξάλλου, δε θα σας δει κανείς! Απολαύστε το!

3. Κεφάλαιο ''Διατροφή''

Νομίζω πως αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι σε περίοδο καραντίνας, αφού το φαγητό πολλές φορές λειτουργεί και ως ''φάρμακο'', ειδικά εάν η ψυχολογία είναι πεσμένη. όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σώμα μας έχει ανάγκη να το φροντίζουμε και να το αγαπάμε και η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Φροντίστε να τρώτε ένα πολύ καλό πρωινό, εξάλλου τώρα είναι η ευκαιρία να το απολαύσετε αργά, χωρίς άγχη και βιασύνες, και να προσθέσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα φρούτα και λαχανικά. Φυσικά, όλοι θέλουμε το γλυκάκι μας, ή να φάμε κάτι πιο ''ιδιαίτερο'', και να θα το κάνουμε και αυτό, απλά θα φροντίσουμε την επόμενη να το εξισορροπήσουμε! Ακόμη, τώρα είναι η ευκαιρία να βγάλετε τον master chef από μέσα σας! Πειραματιστείτε στην κουζίνα, παίξτε με τα υλικά, δοκιμάστε διαφορετικές κουζίνες, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

4. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου!

Αυτό είναι το δικό μου δύσκολο κεφάλαιο της καραντίνας! Γιατί μισώ τη γυμναστική. Όμως επειδή το καλό μου τζιν δεν ήθελε να κουμπώσει, αποφάσισα να κάνω την καρδιά μου πέτρα. Δε βγαίνω έξω, γιατί φοβάμαι, το ομολογώ. Οπότε έχω δημιουργήσει το δικό μου γυμναστήριο. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν άπειρες εφαρμογές στα κινητά και τα τάμπλετ, αλλά και βίντεο στο youtube, που μπορούν να προσφέρουν τα περισσότερα είδη γυμναστικής, και που πολλές φορές δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Από διάφορα είδη χορού, μέχρι yoga και pilates, μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, και με πολύ λίγο χρόνο- και ευτυχώς έχουμε μπόλικο - να ασκηθείτε. Εγώ αποφεύγω τα πολύ αυστηρά πρόγραμμα τύπου kill yor fat, γιατί αποφεύγω τη βία! Και εκτός αυτού, δε θέλω να συνδυάσω τη γυμναστική με μια ''τιμωρία'', αλλά ως κάτι που με ευχαριστεί και με κάνει να νιώθω όμορφα.

5. Πνεύμα και δημιουργία!

Το καλύτερο κομμάτι της καραντίνας, είναι ότι τώρα έχεις χρόνο! Θυμάσαι που γκρίνιαζες ότι δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις εκείνο το βιβλίο; Θυμάσαι που είχες ξεκινήσει να γράφεις ένα μυθιστόρημα και το άφησες στη μέση; Θυμάσαι που είχες πάρει μια κιθάρα και τη γρατζούναγες με την πρώτη ευκαιρία; Τώρα είναι η ώρα, και δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Τι καλύτερο από το να δημιουργείς. Βρες το κρυμμένο σου ταλέντο και εξάσκησε το. Ζωγράφισε, κάνε κολάζ, μάθε μια ξένη γλώσσα δωρεάν από τον ίντερνετ. Διάβασε όλα σου τα αδιάβαστα βιβλία, δες μια σειρά με πολλά επεισόδια, ή δες πολλές σειρές με λίγα. Δες δωρεάν θεατρικές παραστάσεις. Ξεναγήσου σε μουσεία. Αν έχεις κήπο ασχολήσου με αυτόν. Αν έχεις αδέρφια, γυρίστε μια ταινία με το κινητό. Φτιάξε ένα blog. Μάθε κάτι περίεργο και δημιουργικό , κάτι που ήθελες από πάντα, ή κάτι που σου κίνησε το ενδιαφέρον. Μια φίλη μου, ξεκίνησε μόνη της κορεάτικα, μεταφράζοντας τα τραγούδια του αγαπημένου της συγκροτήματος. Εγώ ξεκίνησα μαθήματα καλλιγραφίας, μέσα από το facebook. Ό,τι και αν είναι αυτό που σε εκφράζει, μην το αφήσεις να μένει κρυμμένο!

6. Προσωπική δουλειά!

Η περίοδος της καραντίνας είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προσωπική δουλεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσεις. Να καθίσεις και να σκεφτείς, περνώντας χρόνο με τον εαυτό σου. Να βάλεις κάτω τη ζωή σου, και να δεις τι αγαπάς σε αυτήν και τι θέλεις να αλλάξεις. Είναι πολύ σημαντικό μερικές φορές να κάνουμε την αυτοκριτική μας, χωρίς φυσικά να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας, είπαμε μας αγαπάμε! Και ακριβώς επειδή μας αγαπάμε, αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ασχοληθούμε με εμάς, να βρούμε τα σημεία που θέλουμε να δουλέψουμε και να αλλάξουμε, είτε αυτό είναι μια αλλαγή στην εμφάνιση, μια αλλαγή στις σπουδές, στην καριέρα, ακόμα και στην προσωπική ή οικογενειακή μας κατάσταση.

7. Επικοινωνία

Η περίοδος της καραντίνας είναι δύσκολη γιατί μέσα από αυτόν εγκλεισμό χάνεται η ανθρώπινη επαφή. Το θέμα είναι όμως ότι δεν χάνεται η ουσιαστική επικοινωνία. Προσωπικά, αυτές τις ημέρες έχω μιλήσει με τόσους ανθρώπους που πριν δεν είχα το χρόνο, και πραγματικά το έχω καταευχαριστηθεί. Κάνε το εξής. Πιάσε τις επαφές σου μια μια, και κάθε ημέρα αφιέρωσε έστω και δέκα λεπτά για να μιλήσεις με μια από αυτές. Αν δεις ότι δεν θες να πάρεις κάποιον τηλέφωνο, πάμε στην προηγούμενη συμβουλή! Μήπως θα πρέπει να σκεφτείς γιατί ακόμα κρατάς επαφές με κάποιον που σε γεμίζει τοξικότητα ή απλά δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις; Δεν είναι κακό, συμβαίνει! Οι άνθρωποι αλλάζουν. Δεν είναι κρίμα να χάνεις όμως και επαφή με τους φίλους και τους ανθρώπους που νιώθεις κοντά σου; Μην το βλέπεις εγωιστικά - γιατί δεν με πήρε αυτός, και γιατί να κάνω εγώ το πρώτο βήμα - είπαμε, είμαστε και μεγαλόψυχοι! Πιάσε τις επαφές σου λοιπόν μια μια, και ξεκίνα να μιλάς!

8. Νιώσε 

Νιώσε. Τι θέλω να πω με αυτό; Είναι ευκαιρία αυτές τις ημέρες που είμαστε λίγο αποτραβηγμένοι από τα υλικά αγαθά να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια. Ίσως και εμείς οι άνθρωποι κάπου να το είχαμε παρακάνει. Πολλές φορές κυνηγάμε την ευτυχία προσπαθώντας συνεχώς να κατακτήσουμε κάτι. Το τελευταίο μοντέλο κινητού, την πιο μεγάλη τηλεόραση, το πιο ακριβό αμάξι, τα παπούτσια που φοράνε όλοι, ένα πτυχίο που δεν μας ενδιαφέρει, μια σχέση για να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Τώρα λοιπόν μαθαίνουμε πόσο μάταια είναι όλα αυτά. Η πραγματική εξέλιξη του ανθρώπου δεν έχει να κάνει με αντικείμενα και πράγματα. Έχει να κάνει με προσωπική καλλιέργεια και παιδεία. Έχει να κάνει με την κατανόηση των σημαντικών ''πραγμάτων'' στη ζωή. Με το να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η υγεία. Όμως, όχι μόνο για εμάς, για όλους. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να μη λειτουργούμε εγωιστικά, αλλά για το γενικό καλό.  Έχει να κάνει με το ότι κανείς δε μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο αν εσύ δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου. Έχει να κάνει με την ευγνωμοσύνη, την καλοσύνη, τη συγχώρεση. Νιώσε λοιπόν πως τώρα είναι η ευκαιρία. Αγκάλιασε τους ανθρώπους που έχεις στο σπίτι σου, και πες τους πόσο τους αγαπάς. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μόνοι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν φαγητό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σπίτι. Συγχώρεσε, και δώσε ευκαιρίες. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα έχεις, και πίστεψε με, έχεις ήδη πολλά. Αν αυτή τη στιγμή μπορείς και διαβάζεις αυτό το κείμενο έχεις πολλά. Καλή η ψηφιακή ζωή, τα like και τα comments, αλλά σαν το συναίσθημα που νιώθεις όταν αντικρίζεις κάθε πρωί τον ήλιο δεν υπάρχει. Ακόμα και αν τον βλέπεις από το μικρό σου παράθυρο!

6 σχόλια:

  1. Η ευτυχία μας από ό,τι έχουμε δει αυτές τις μέρες, δεν κρύβεται ούτε εξαρτάται από υλικά αγάθα αλλά από τις σχέσεις που χτίζουμε με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας. Εύχομαι αυτό το μάθημα να το κουβαλήσουμε και στο μετά. Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου Χαρά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι, και εύχομαι αυτό να μας μείνει και μετά την όλη κατάσταση !

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο κείμενο και πολύ ωραίες ιδέες μας δίνεις.
    Είναι καιρός να σκεφτούμε τι πραγματικά και ποιόν θέλουμε στην ζωή μας...
    Be positive, be happy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς όλα αυτά Χαρά μου!
    Και το λέω κάθε μέρα πως είναι ναι μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι Ανθρωποι προς τον εαυτό μας και μετά στους άλλους. Ευκαιρία που δεν πρέπει να την χάσουμε να χαθεί...χωρίς καμία μα καμία δικαιολογία.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή