Μετάλλαξη - Ναταλία Βαϊοπούλου

Τα δυστοπικά μυθιστορήματα είναι από τις αγαπημένες μου κατηγορίες βιβλίων. Με τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας από την άλλη, δεν τα πηγαίνω καλά. Τι γίνεται όμως με το συνδυασμό τους; 

Την απάντηση θα σας τη δώσω στο τέλος αυτού του άρθρου, αφού σας γράψω για τη Μετάλλαξη από τη Ναταλία Βαϊοπούλου, και τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Μετάλλαξη, Ναταλία Βαίοπούλου, πρότυπες εκδόσεις Πηγή
Βρισκόμαστε σε μια μελλοντική κοινωνία, η οποία αποτελείται από 14 πόλεις της Ενότητας Ειρήνης. Η Ενότητα της Ειρήνης, φαίνεται να έχει λύσει όλα της τα πολιτικά, κοινωνικά και βιοποριστικά προβλήματα, εκτός από ένα. Τις μεταλλάξεις. 

Οι μεταλλάξεις, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχοντας το γονίδιο Ρ5, έχουν αποκτήσει κάποιες ηλεκτρομαγνητικές ικανότητες,  όμως η Ενότητα Ειρήνης, δεν τις βλέπει με καλό μάτι. Οι μεταλλάξεις δεν ξεχωρίζουν εύκολα, ενώ μόλις γίνουν αντιληπτές συλλαμβάνονται και θανατώνονται, αφού αποτελούν απειλή.

Μέσα σε αυτή την κοινωνία, η Αιμιλία είναι μια μετάλλαξη που κρύβεται καλά, ο μόνος που γνωρίζει την αλήθεια, είναι ο πατέρας της. Ο Ορφέας, ένας συμμαθητής της που είναι γνωστός ως γιος μετάλλαξης, παρατηρεί τη συμπεριφορά της και δεν αργεί να καταλάβει την αλήθεια. Σύντομα θα την προσεγγίσει, και θα της γνωρίσει έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο... μεταλλάξεις!

Τι είναι οι μεταλλάξεις; Γιατί η κοινωνία θέλει να τις καταστρέψει; Θα μπορέσει ποτέ ο κόσμος, αλλά και οι ίδιες οι μεταλλάξεις, να μάθουν την πραγματική αλήθεια σχετικά με την ταυτότητα και τις δυνάμεις τους; 

Η Μετάλλαξη της Ναταλίας Βαϊοπούλου είναι ένα young adult μυθιστόρημα, με έντονα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, σε μια δυστοπική κοινωνία που τρέφεται από την τρομοκρατία. Είναι μια καλοστημένη ιστορία, που η συγγραφέας έχει χτίσει πολύ καλά αυτόν τον κόσμο, δίνοντας πολλές πληροφορίες στον αναγνώστη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του. Οι χαρακτήρες είναι απλοί μεν, με όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που θα μπορούσε να έχει ένας έφηβος.

Είχε αρκετές ανατροπές, ενώ παρά τον όγκο του διαβάζεται πολύ γρήγορα. Είναι κινηματογραφικό, με μια σταθερή και προς το τέλος κλιμακωτή δράση, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια, η οποία με κάνει να αναρωτιέμαι για το τι θα συμβεί!

Φυσικά, αυτό που μου άρεσε περισσότερο, είναι πως το βιβλίο έχει κοινωνικές προεκτάσεις, και αν και το θέμα φαντάζει ''ιδιαίτερο'', με μια μικρή διαφοροποίηση είναι επίκαιρο. Οι μεταλλάξεις, είναι όντα τα οποία γεννήθηκαν με αυτήν την ''ιδιαιτερότητα''. Δεν την επέλεξαν. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται από την κοινωνία, θυμίζει τρομακτικά αντίστοιχες περιπτώσεις που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, από ανθρώπους που κρίνουν και φοβούνται αυτούς που στα μάτια τους μοιάζουν διαφορετικοί. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και καλοδουλεμένη αυτή τη σύνδεση, χωρίς όμως να χάνει το κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας. 

Με λίγα λόγια, η Μετάλλαξη είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο απόλαυσα, διάβασα γρήγορα,  - βρήκα ελάχιστα σημεία επαναλήψεων -, είχε πολλές ανατροπές - ιδίως προς το τέλος-,  ενώ οι έφηβοι χαρακτήρες δε διαφέρουν πολύ από την σημερινή πραγματικότητα. Και ναι, άρχισα να βλέπω τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας με άλλο μάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου