Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού - Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ

Η αγάπη μου για την Ανατολή είναι μεγάλη, και ένα από τα μέρη τα οποία και ονειρεύομαι κάποια στιγμή να βρεθώ και να περπατήσω, είναι ο Δρόμος του Μεταξιού. Μέχρι να μπορέσω να βρεθώ εκεί όμως, ταξιδεύω, όπως και τόσα χρόνια, με τα αγαπημένα μου βιβλία! Ο Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ ( τον οποίον έχω ήδη γνωρίσει με το Στοιχειωμένο Παραβάν - διαβάστε εδώ ) καταφέρνει για μια ακόμη φορά να ταξιδέψει τον αναγνώστη, στην Κίνα του 633 μ.Χ. , και να τον μαγέψει, ενώ ταυτόχρονα ο Δικαστής Τι, προσπαθεί να λύσει όχι μια, ούτε δύο, αλλά τρεις υποθέσεις!

Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού, από τον Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, και τις εκδόσεις Μίνωας


Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού, Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, εκδόσεις Μίνωας

Οι φόνοι στον δρόμο του μεταξιού, είναι η πρώτη περιπέτεια του Δικαστή Τι. Η ιστορία ξεκινάει με τον διορισμό του Τι ως επίτροπο στην περιφέρεια του Πεγκ -λάι. Με το που φτάνει το πόδι του, καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία του πρώην επίτροπου. Λίγο αργότερα όμως, τα πράγματα περιπλέκονται αφού εξαφανίζεται ένας προϊστάμενος του δικαστηρίου, καθώς και η σύζυγος ενός πλούσιου πλοιοκτήτη.  Και ενώ ο Δικαστής Τι προσπαθεί να εξιχνιάσει αυτές τις υποθέσεις, εντοπίζεται το πτώμα ενός μοναχού, ενώ μια ιερόδουλη έχει ένα κρυφό μήνυμα για τον ίδιο, και ταυτόχρονα γίνεται λόγος για λαθρεμπόριο όπλων προς την Κορέα. Και όμως, όσο περίεργα και ασύνδετα και αν μοιάζουν τα γεγονότα, τίποτα δεν ξεφεύγει από την οξυδέρκεια του Δικαστή Τι, αφού όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες!

Βρήκα την πρώτη περιπέτεια του Δικαστή Τι πολύ πιο ''χορτάτη'' από την προηγούμενη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν απόλαυσα και τις δύο. Ο Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, έχει ένα μοναδικό ταλέντο, να μεταφέρει τον αναγνώστη, και να τον βάζει στην ιστορία με όλες του τις αισθήσεις. Εικόνες ξετρυπώνουν μέσα από τις λέξεις - εδώ να πω ότι η μετάφραση είναι της Χριστιάννας Σαμαρά - ενώ η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας φαίνεται και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Μέσα από τις περιπέτειες και τα εγκλήματα που καλείται ο Δικαστής να εξιχνιάσει, μπορούμε να διακρίνουμε πολιτισμικά και κοινωνικά στοιχεία της εποχής, στιγμές της καθημερινότητας, συνήθειες και έθιμα των κατοίκων της παλιάς Κίνας. Πέρα όμως από τις καθημερινές στιγμές, μέσα από αυτό το βιβλίο μπορούμε να δούμε πως ακριβώς λειτουργούσε το κινεζικό Δίκαιο, και γενικότερα το όλο σύστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως ο Δικαστής Τι ήταν υπαρκτό πρόσωπο, και μάλιστα διετέλεσε ως ντετέκτιβ και αξιωματούχος της δυναστείας Ταγκ. 

Ακόμη, το βιβλίο, Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού, περιλαμβάνει έντεκα εικόνες σχεδιασμένες από τον Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ, σύμφωνα με την κινεζική τεχνοτροπία, μια λεπτομέρεια που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου