Ένα Πουλί στον Ώμο μου - Σιμπίλ Ντελακρουά

''Στάθηκε στον ώμο μου και δε φεύγει με τίποτα. Και τώρα δεν ξέρω πως να ξεφορτωθώ αυτό το παράξενο πουλί που μου μιλάει ασταμάτητα''

Η εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Σιμπίλ Ντελακρουά, σε αυτό το βιβλίο μας διηγείται μια ιστορία για ένα πουλί που στάθηκε στον ώμο της ηρωίδας μας, και της έκανε τη ζωή...δύσκολη! Ποιο είναι όμως αυτό το πουλί και τι συμβολίζει; 

Διαβάζοντας το βιβλίο της ''Ένα πουλί στον ώμο μου'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, θα ανακαλύψετε τα πάντα για αυτό το κίτρινο πουλί με τα πορτοκαλί φτερά!

Ένα πουλί στον ώμο μου, Σιμπίλ Ντελακρουά, εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Η ηρωίδα αυτού του βιβλίου, είναι ένα κορίτσι όπως τα υπόλοιπα. Θέλει να παίξει και να κάνει φίλους, να γνωρίσει τον κόσμο και όσα τον περιβάλλουν. Μια μέρα, ένα πουλί θα καθίσει στον ώμο της. Το άφησε, καθώς πίστεψε πως θα τη βοηθήσει να κάνει φιλίες ευκολότερα. Το πουλί ξεκίνησε να της μιλάει. Το άκουγε μόνο αυτή. Μα η φωνή του σιγά σιγά έγινε εφιάλτης. Άρχισε να της φωνάζει, να το νιώθει βαρύ και ασήκωτο, δεν το άντεχε πια. Μα κάποια στιγμή, με τη δύναμη της φιλίας, το πουλί έφυγε από τον ώμο της μικρής, χωρίς καν να το καταλάβει. Και τότε όλα έγιναν καλύτερα!

Ένα φοβερό και πολυδιάστατο κείμενο που πραγματεύεται την αυτοπεποίθηση των παιδιών, την εισβολή της εσωτερικής φωνής, μα και την παρενόχληση. Όλα αυτά και πολλά άλλα συμβολίζει το πουλί που κάθισε στον ώμο της μικρής. Αυτή η μικρή φωνή, που ακούγεται από μέσα σου και δεν μπορείς να την ελέγξεις, που σου επιβάλλεται και σου βάζει όρια. 

Βρήκα πολύ έξυπνο το κείμενο, και ακόμα πιο έξυπνη την εικονογράφηση, αφού επικρατεί το πουλί με τα έντονα χρώματα, τα οποία βγάζουν ένταση και θυμό, και μάλιστα η εικονογράφος χρησιμοποιεί και την αντίθεση, αφού η υπόλοιπη εικονογράφηση κινείται σε γκρι παστέλ αποχρώσεις. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4 ετών και άνω, και εξηγεί με κατανοητό τρόπο την απομόνωση, αλλά και τη συστολή, και φυσικά το ότι όταν μιλάς και μοιράζεσαι όσα σε απασχολούν, τότε όλα μοιάζουν ευκολότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου