Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα Διηγήματα

Οι γιορτές και η ανάγνωση βιβλίων πάνε μαζί, ειδικά για κάποιον βιβλιοφάγο που απλώς ψάχνει αφορμή για περισσότερο διάβασμα.  Συνεχώς βγαίνουν νέα βιβλία, καινούριες εκδόσεις, εικονογραφημένες και μη που σου δίνουν λίγη από τη λάμψη των εορτών. όμως, είναι και κάποια μικρά διηγήματα, τα οποία έχουν τη μαγεία να σε μεταφέρουν σε μια άλλη ατμόσφαιρα, που διαφέρει αρκετά από αυτήν που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ως γιορτινή! Αυτά είναι τα Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα διηγήματα, του - μεγάλου- Σκιαθίτη πεζογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα διηγήματα

 Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εκτός από τα γνωστά του, και πλέον κλασικά έργα όπως Η Φόνισσα, Η Γυφτοπούλα, και Οι έμποροι των Εθνών, έχει γράψει πλήθος διηγημάτων τα οποία πρωτοδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της εποχής ( Σκριπ, Εφημερίς,  κ.α.), και από τότε κυκλοφορούν σε διάφορες εκδόσεις. 

Τα Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα διηγήματα του, είναι διαβασμένα από πολλές γενιές, και έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε μιαν άλλη εποχή. Είναι απλά, και εμπνευσμένα από τις παιδικές του αναμνήσεις, και τις ιστορίες που άκουγε μικρός, βοηθώντας τον πατέρα του παπα-Αδαμάντιο στο νησί της Σκιάθου. Από την εκκλησία, και το χριστιανισμό, μέχρι τη φύση και τις κρυμμένες ομορφιές της, τα διηγήματα αυτά είναι γεμάτα εικόνες, ηθογραφία και νατουραλισμό. Οι ήρωες, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί. Ναυτικοί, παπάδες, Αμερικάνοι που έφυγαν μακριά από την πατρίδα τους, κακές πεθερές, νοικοκυρές, και φυσικά μητέρες που πασχίζουν για την επιβίωση- τη δική τους και της οικογένειας του. Η φτώχεια πάντοτε απασχολούσε το συγγραφέα, και σε προσωπικό αλλά και σε λογοτεχνικό επίπεδο, ενώ προέβαλε πάνω από όλα τον ανθρωπισμό. 

Η αγάπη, η συμπόνοια, η καλοσύνη αλλά και το χιούμορ δε λείπουν από τα κλασικά αυτά διηγήματα - σταθμούς της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που ακόμα και αν μοιάζουν παρωχημένα κρύβουν μέσα τους λίγη από τη μαγεία που προσφέρει η ανάγνωση. Αυτές τις γιορτές, δοκιμάστε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό, ταξιδέψτε σε μια άλλη Ελλάδα, και κλείνοντας αυτά τα διηγήματα, σίγουρα θα νιώσετε όμορφα, αφού η αξία τους δε χωράει αμφιβολία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου