Ο Αναγνώστης - Μαξίμ Γκόρκυ

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Όπως οι περισσότεροι μπορεί να γνωρίζετε, αγαπώ κάθε τι παλιό και vintage, και φυσικά τα βιβλία δε θα αποτελούσαν εξαίρεση από αυτην μου τη μανία. Έτσι, όπως ήμουν μια ημέρα στο βιβλιοπωλείο και χάζευα τίτλους κλασικής λογοτεχνίας, το μάτι μου έπεσε σε ένα πολύ μικρό - και καλά χωμένο θα έλεγα - βιβλιαράκι. Με το που το αντίκρυσα κάτι μέσα μου σκίρτησε, αν και δεν ήταν vintage έμοιαζε αρκετά. Αμέσως το ξεφύλλισα, και δεν άργησα να το πάρω μαζί μου στο ταμείο, και να του βρω μια εξέχουσα θέση στη βιβλιοθήκη μου!

Πρόκειται για ένα μικρό διήγημα του Μαξίμ Γκόρκυ, με τίτλο Ο Αναγνώστης, από τις εκδόσεις Ανατολή.


Μάξιμ Γκόρκυ - Ο ανανγώστης

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί την ακριβής ανατύπωση από την πρώτη έκδοση του βιβλίου το 1926. Σε μετάφραση Γεώργιου Σημηριώτη, έχει το ίδιο μέγεθος, εξώφυλλο και γραμματοσειρά, κάνοντας το να μοιάζει με βιβλίο του παρελθόντος. Σε αυτό το μικρό βιβλιαράκι περιλαμβάνονται τα διηγήματα Ο Αναγνώστης και Ένα ανησυχαστικό βιβλίο.

Και τα δύο διηγήματα περιστρέφονται μεν γύρω από το βιβλίο, όμως πάντα καταλήγουν στον άνθρωπο, που αποτελεί βασικό κομμάτι του έργου του Μαξίμ Γκόρκυ.

Στο πρώτο διήγημα με τίτλο Ο Ανανγώστης, ένας συγγραφέας είχε τη χαρά να διαβάσει το πρώτο του τυπωμένο διηγήμα. Βγαίνει τη νύκτα στο δρόμο και εκεί συναντάει έναν παράξενο νεαρό, με τον οποίον ξεκινούνε μια βαθιά συζήτηση. Ξεκινώντας από τη λογοτεχνία, τη φιλολογία, τη σπουδαιότητα της ειλικρίνιας, τη ζωή και όσα κάποιος φοβάται να αντικρύσει κατάματα. Ο περίεργος και άγνωστος αναγνώστης είναι καυστικός, κάπου κάπου ειρωνικός, μα, πάνω από όλα, ειλικρινής και ευθύς. 

Στο δεύτερο διήγημα με τίτλο Ένα ανησυχαστικό βιβλίο (εντυπώσεις ενός μυαλωμένου ανθρώπου) παρακολουθούμε τον σύντομο μονόλογο ενός σαραντάρη, δημοσίου υπαλλήλου, που διαβάζει βιβλία. Μα φτάνει η στιγμή που αναρωτιέται γιατί πρέπει κάποιος να διαβάζει βιβλία, και πάιρνοντας ένα δημοφιλές βιβλίο της εποχής διασκεδάζει. Μέχρι που αντιλαμβάνεται πως το βιβλίο αυτό του προκαλεί βαθιές σκέψεις, με το κύριο ερώτημα του ''Γιατί ζεις;''. Σύμφωνα λοιπόν με τον αφηγητή τέτοια βιβλία πρέπει να αποσύρονται, γιατί ο άνθρωπος θέλει να διαβάζει ευχάριστες ιστορίες και όχι να στοχάζεται τόσο δύσκολα ερωτήματα!

Και τα δύο διηγήματα είναι καυστικά, και έχουν ως βασικό άξονα τον άνθρωπο και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωή. Το χιούμορ και η ειρωνία κρύβουν αλήθειες και διαχρονικά ερωτήματα. Αυτό το μικρό βιβλίο του Μαξίμ Γκόρκυ το έχω αγαπήσει, και το έχω διαβάσει ήδη πάρα πολλές φορές και έχει ήδη γίνει ένα από τα αγαπημένα μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου