Ματωμένη Τζαζ / Bernice L.Mc Fadden

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Άλλη μια βιβλιοκριτική έφτασε, και είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί πρόκειται για ένα ακόμη φοβερό βιβλίο! Ματωμένη Jazz από Bernice L. Mc Fadden και εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα!
 
Το βιβλίο λοιπόν για το οποίο θα σας γράψω σήμερα, είναι το βιβλίο της Bernice L. McFadden με τίτλο Ματωμένη Τζαζ, από Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα στη ζωή του Χαρολντ Άιζακ Μακ Φάντεν, που ήταν μουσικός της τζαζ και παππούς της συγγραφέως!


Η ιστορία μας ξεκινάει από το Μέικον το 1915, όπου παρακολουθούμε τις ζωές δύο φιλενάδων της Έμα και της Λουσίλ, που ονειρεύονται να γίνουν τραγουδίστριες της soul. Παρακουλουθούμε τις ζωές τους, πώς εξελίσσονται και που καταλήγουν, και μέσω ενός χρονικού και γεωγραφικού οδοιπορικού καταλήγουμε στη γέννηση του Χάρλαν Έλιοτ που είναι και ο βασικος πρωταγωνιστής. 

Ο Χάρλαν είναι ένα ατίθασο παιδί, που μεγαλώνοντας αποφασίζει να αφήσει τα γράμματα και να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά αγαπάει, την μουσική. Αρχίζει λοιπόν να περιπλανιέται με μια μπάντα, και να γνωρίζει τη ζωή των μουσικών από την άσχημη μεριά. Γυναίκες και ναρκωτικά πρωταγωνιστούν στη ζωή του, χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Η ασχημή του συμπεριφορά, έχει ως αποτέλεσμα να φύγει από την μπάντα και περιπλανώμενος πάλι να γνωρίσει έναν τρομπετίστα, τον Λίζαρντ. Οι δυο τους θα δέσουν από τη πρώτη στιγμή, και σύντομα θα καλεστούν στην Μονμάρτη του Παρισιού για να παίξουν μουσική. Πλέον όμως βρισκόμαστε στην εποχή των Ναζί, και σύντομα το Παρίσι θα καταληφθεί από τους Γερμανούς. Οι δύο μαύροι μουσικοί θα γνωρίσουν σύντομα και το άσχημο κομμάτι της ιστορίας, αφού οι Γερμανοί θα τους συλλάβουν και θα τους οδηγήσουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Εκεί ο Χάρλαν θα γνωρίσει σωματική και ψυχική κακοποίηση, ενώ η εξέλιξη της ιστορίας είναι καταλυτική και λυτρωτική για τον ήρωα και τον αναγνώστη.

Τι να πω για αυτό το βιβλίο δεν ξέρω! Αρχικά, να σας πω πως το διάβασα σε μόλις δύο ημέρες, τόσο με συνεπήρε! Μέσα από αυτό το μυθιστόρημα βλέπουμε την ιστορία να ξετυλίγεται κομμάτι κομμάτι, από την ρατσιστική Αμερική στην ναζιστική Ευρώπη, με συνοδεία τζαζ μουσικής. 

Στο μυθιστόρημα επίσης παρελαθύνουν γνωστά πρόσπωπα όπως για παράδειγμα ο Λούι Άρμστρονγκ, και πολλές πληροφορίες για την εποχή που επεξηγούνται αναλυτικότατα. Η συγγραφέας έχει κάνει απίστευτη έρευνα, και φαίνεται να γνωρίζει καλά τα όσα γράφει. Οι ήρωες του βιβλίου είναι μια μίξη πραγματικών προσώπων και μυθοπλαστικών.

Πραγματικά ήταν ένα απίστευτο βιβλίο, που δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου. Με ταξίδεψε όχι σε μια άλλη εποχή, αλλά σε πολλές, συνοδευόμενο ταυτόχρονα από το πιο μελανό κομμάτι της ιστορίας, με τρόπο που σε αγγίζει και σε συγκινεί, σε θυμώνει και στο τέλος - αν και με λάθος τρόπο - σε λυτρώνει.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου