Ιστορίες Του Κ.Κόινερ - Bertolt Brecht


Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Λοιπόν, στο προηγούμενο post σας είχα μιλήσει για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο Αν οι Καρχαρίες Ήταν 'Ανθρωποι από τις εκδόσεις Παρά Πέντε ! Εκεί ξεχώρισα διάφορους συγγραφείς, και είπα να ξεκινήσω με τον Bertolt  Brecht, μιας και ήδη έχω διαβάσει κάποια από τα βιβλία του/ κείμενα του ! Έτσι, διάβασα ένα μικρό αλλά πραγματικά απολαυστικό βιβλίο, που κρύβει μέσα του πολύ μεγάλα μαθήματα, μέσα από το χιούμορ και την έξυπνη γραφή του συγγραφέα! Το βιβλίο αυτό δεν είναι άλλο από τις Ιστορίες του Κ.Κόινερ !


Bertolt Brecht - Ιστορίες του Κ. Κόινερ

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού, διαβάζουμε μικρά και λίγο μεγαλύτερα αποσπαμάτα- σκέψεις του ιδιαίτερου Κ.Κόινερ (ή κ.Κ. όπως πολλές φορές αναφέρεται), πάνω σε θέματα και ζητήματα της καθημερινότητας, που ασκούν κοινωνική κριτική, πάνω σε κατεστημένες αντιλήψεις και σε ηθικά θέματα. 

Οι 73 ιστορίες του Κ. Κόινερ , χωράνε σε μόλις 73 σελίδες. Διαβάζονται γρήγορα και αργά, αφού κάθε ιστορία μπορείς να τη διαβάσεις ξανά και ξανά, να την επεξεργαστείς, να την σκεφτείς, να την αφήσεις και να ξαναγυρίσεις σε αυτήν. 

Ο Brecht  ξεκίνησε να γράφει αυτές τις ιστορίες το 1935 και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το θάνατό του, το 1950. Η γραφή του καυστική, ειρωνική και επηρρεασμένη από τον μαρξισμό αποτελεί ένα κατά βάθος φιλοσοφικό έργο που έχει να δώσει πολλά στον αναγνώστη!

Σας αφήνω με τρια μικρά αποσπασμάτα για να πάρετε μια μικρή ιδέα!

1) Μόχθος των καλών 

Ρώτησαν τον κ.Κ.: <<Τι φτιάχνετε τώρα;>>
Ο κ.Κ . αποκρίθηκε: <<Κουράζομαι πάρα πολύ, ετοιμάζω το επόενο λάθος μου>>.

2) (Απόσπασμα από το:) Αγάπη για την Πατρίδα   

<<Γιατί>>, ρώτησε ο κ.Κ., <<έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Επειδή συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα, γι'αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύσουμε τη βλακεία : Γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν>>.

3. Ο Έπαινος

Όταν ο κ.Κ. άκουσε ότι οι παλιοί μαθητές του τον επαινούσαν, είπε : << Ενώ οι μαθητές ξέχασαν από καιρό τα λάθη του δασκάλου, αυτός ακόμα τα θυμάται>>.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου