Άλλαξε Ταχύτητα - Dorthe Nors

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Το σημερινό post έχει να κάνειμε το βιβλίο της Δανής συγγραφέως Dorthe Nors με τίτλο Άλλαξε Ταχύτητα - σε μετάφραση της Λύο Καλοβυρνάς- που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Dorthe Nors, Άλλαξε ταχύτητα
Πρωταγωνίστρια είναι η σαραντάρα Σόνια, που ζει στην Κοπεγχάγη, και είναι μεταφράστρια των βιβλίων του Γέστα Σβένσον -  ενός Δανού και πολύ δημοφιλούς συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων! 

Η Σόνια, έχει μια ζωή λίγο... "μαντάρα", αφού ματαίως προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε αυτήν. Προσπαθεί να κάνει διαλογισμό, μα φυσικά δεν τα καταφέρνει. Προσπαθεί να μάθει να οδηγάει, αλλά η δασκάλα οδήγησης της την εμποδίζει πραγματικά, και δεν την αφήνει να αλλάζει ταχύτητα-  κάτι που σίγουρα είναι αλληγορικό και συνοψίζει τον τρόπο σκέψης της. 

Το μυαλό της Σόνιας είναι μπερδεμένο, χαοτικό, και οι σκέψεις της χοροπηδάνε και μετακινούνται από το παρόν στο παρελθόν και τούμπαλιν. Αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία, μια αδερφή με την οποία έχουν τις πλέον τυπικές σχέσεις, και η συνεχής προσπάθεια της Σόνιας να κάνει τη ζωή της πιο...''τέλεια'', είναι το βασικό θέμα αυτού του μυθιστορήματος. 

Η Σόνια κάποια στιγμή ''υψώνει'' το ανάστημα της και αλλάζει καθηγητή οδήγησης, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει από όλους το γεγονός ότι πάσχει από ιλίγγους. Οι ίλιγγοι τη πρωταγωνίστριας είναι ο πραγματικός καθρέφτης της ψυχής της Σόνιας- όσο μπορέσαμε δηλαδή να καταλάβουμε για αυτήν. 

Είναι σίγουρα ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα, ενώ η ηρωίδα είναι πολύ συμπαθής. Το γεγονός ότι η ζωή της και οι σκέψεις της είναι τόσο μπερδεμένες και χαοτικές την κάνει ακόμα πιο συμπαθητική και ανθρώπινη. 

Βέβαια δεν μου άρεσε το γεγονός πώς πολλά γεγονότα και ερωτήματα που βασανίζουν την πρωταγωνίστρια μένουν αναπάντητα. Το τέλος είναι αρκετά γλυκό, ελπιδοφόρο και αινιγματικό! Η Dorthe Nors, έχει έναν δικό της ιδιαίτερο τρόπο γραφής, και εάν και εσείς προσπαθείτε να τα ''βρείτε'' με τον ενήλικο εαυτό σας, τότε σίγουρα θα ταυτιστείτε με αυτό το βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου