Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαριανέλλα Δ. Σαλαπάτα

Σήμερα, στο readoclock.gr, φιλοξενώ μια συγγραφέα που μας συστήθηκε με το πρώτο της βιβλίο ''Ο χορός των αστεριών'', ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό, που αναφέρεται στο μαγικό κόσμο της ουρανογραφίας! 


Μέσα από τον Χορό των αστεριών, η Μαριανέλλα Δ. Σαλαπάτα,  μας διηγείται την ιστορία και τους μύθους γύρω από τη δημιουργία των αστερισμών, με έναν πολύ όμορφο και ξεχωριστό τρόπο! Ένα βιβλίο που εισάγει με ωραίο τρόπο στα παιδιά τους αστερισμούς αλλά και τη μυθολογία, και που ομολογώ ότι μάγεψε και εμένα!



Πριν γνωρίσουμε καλύτερα τη συγγραφέα και το βιβλίο της, αξίζει να σημειώσω, ότι είναι προτεινόμενη για βραβείο, στο φεστιβάλ της Ινδίας, με τον αγγλικό τίτλο του βιβλίου Tales of the twinkly sky! 



Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τη συγγραφέα, και το έργο της, μέσα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε!




1. «Ο χορός των αστεριών» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Πώς από τον χώρο της Παιδιατρικής - Ιατρικής αποφασίσατε να μεταπηδήσετε στον χώρο της συγγραφής; 


Αρκετά χρόνια εκφράζω σκέψεις, συναισθήματα, καθημερινές στιγμές μέσα από τον γραπτό λόγο. Παράλληλα με την Παιδιατρική έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την αστρονομία και μέσα από διαδικτυακά μαθήματα.  Η συγγραφή βιβλίου ήταν κάτι που προέκυψε λίγο αναπάντεχα. Ήταν απόφαση και έμπνευση στιγμής, συνδιάζοντας τρεις μεγάλες μου αγάπες: τα παιδιά, την αστρονομία και να εκφράζομαι μέσω του γραπτού λόγου.


2. Πως ξεκίνησε το δικό σας ταξίδι στην ουρανογραφία;


Τα άστρα με μάγευαν από μικρή. Μεγαλώνοντας αναζητούσα πληροφορίες, διάβαζα βιβλία, παρακολουθούσα διαλέξεις. Η σπίθα όμως που άναψε την λαχτάρα για την αποκωδικοποίηση του έναστρου ουρανού ήρθε ένα βράδυ στον χιονισμένο Ταΰγετο σε εξόρμηση με το Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης. Μια υπέροχη ανέφελη βραδιά χωρίς φεγγάρι, φίλος ερασιτέχνης αστρονόμος μας ξενάγησε στα άστρα και τους αστερισμούς. Αυτό ήταν. Μαγεύτηκα. 


3. Πώς αισθάνεστε όταν συναντάτε κάποιον να δηλώνει μαγεμένος από τα άστρα; Είναι αναμφίβολα μια μοναδική ενασχόληση, μαγική θα έλεγα! 

        

Κοιτάζοντας τον νυχτερινό ουράνιο θόλο ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας όλες οι ιστορίες του ουρανού. Και όχι μόνο. Είναι η πύλη για την εξερεύνηση του σύμπαντος καθώς ξυπνάει την περιέργεια να μάθουμε περισσότερα, να εισχωρήσουμε βαθιά μέσα στο σύμπαν. Και από κει, αποκτούμε άλλη θέαση ακόμα και της ζωής της ίδιας. Όταν λοιπόν συναντώ κάποιον που μου εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τα άστρα, χαμογελάω ξέροντας ότι έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στο κόσμο της αστρονομίας. Και είναι πραγματικά ένα ταξίδι μαγικό, μοναδικό.


4. Ποια είναι τα σχόλια που λαμβάνετε για το βιβλίο σας; Αρέσει στα παιδιά να μελετάνε τα άστρα και να παρατηρούν τον ουρανό; 


 Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Εισάγει τα παιδιά και τους ενήλικες στον κόσμο της ουρανογραφίας με ένα τρόπο παιχνιδιάρικο και αρκετά απλό. Έχω ακούσει αρκετά ενθουσιώδη σχόλια από γονείς, καθώς κάτι το τόσο μακρινό και απρόσιτο, κατά την γνώμη τους, έγινε οικείο, κατανοητό και φιλικό. Τα πιο γλυκά λογάκια όμως τα ακούω από τα ίδια τα παιδιά για το βιβλίο τα οποία με ενθουσιασμό  ζητούν από τους γονείς τους, με οδηγό το βιβλίο, να βλέπουν το βράδυ τα αστέρια.


5. Το βιβλίο σας, εκτός από το λογοτεχνικό κομμάτι, έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ποσό εύκολο ή δύσκολο ήταν να συνδυάσετε αυτά τα δύο κομμάτια και να κρατήσετε τις ισορροπίες; 

        

Το εκπαιδευτικό κομμάτι ήταν το κύριο στοιχείο γύρω από το οποίο χτίστηκε το λογοτεχνικό. Το δύσκολο ήταν να γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευχάριστο στα παιδιά. Για μένα εκεί ήταν η πρόκληση. Ήθελα να μπορέσω να ενθουσιάσω χωρίς να κουράσω, και να δώσω πληροφορίες χωρίς να μπερδέψω. Να δημιουργήσω οικογενειακές στιγμές όπου όλοι μαζί με οδηγό τους αστροχάρτες θα αναζητήσουν τους αστερισμούς. 





6. Αλήθεια, εσάς ποιος είναι ο αγαπημένος σας αστερισμός και γιατί; 


 Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο και να επιλέγω τους αστερισμούς που θα περιλαμβάνονται σε κάθε κεφάλαιο - ιστορία, καθόμουν αρκετές ώρες χαζεύοντας τον νυχτερινό ουρανό, παρατηρώντας τη θέση των αστερισμών, πλάθοντας την ιστορία στο μυαλό μου ώστε να μπορέσω να τους αποδώσω γραπτώς. Ο  Κύκνος  είναι   ο αστερισμός ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τον εντόπισα εμφανίστηκε σαν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μου με ανοιχτά τα φτερά του.  Ήταν ξεκάθαρος. Και πάντα όταν τον εντοπίζω χαμογελάω ακριβώς γιατί ζωντανεύει κάθε φορά.


7. «Ο χορός των αστεριών» είναι ένα βιβλίο το οποίο αφιερώνετε στο «παιδικό πνεύμα»! Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στο να γράφετε για παιδιά;


Τα παιδιά έχουν την υπέροχη ικανότητα να ενθουσιάζονται με τα πιο απλά πράγματα, να ονειρεύονται, να αφήνουν την φαντασία τους να τα ταξιδεύει. Μεγαλώνοντας κάπου χάνουμε τον ενθουσιασμό μας, την φαντασία μας. Μαθαίνουμε να ονειρευόμαστε λιγο… λιγότερο. Το καταπληκτικό με τα παιδικά βιβλία είναι ότι διαβάζονται και από ενήλικες. Και ειλικρινά θεωρώ ότι τα παιδιά μας κάνουν ένα μεγάλο δώρο μέσα από τα βιβλία τους. Να συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε μαζί τους στον κόσμο των παραμυθιών. Να ανακαλύπτουμε το χαμένο μας “παιδικό πνεύμα”.


8. Θα ετοιμάσετε κάποιο επόμενο συγγραφικό έργο; 


Είναι σχεδόν έτοιμο το κείμενο και η εικονογράφηση του επόμενου βιβλίου για την ουρανογραφία “ο Ζωδιακός Κύκλος”. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα κυκλοφορήσει. Και ευελπιστώ να ολοκληρώσω αυτήν την σειρά γράφοντας το τρίτο βιβλίο για τους αστερισμούς του νοτίου ημισφαιρίου.


9. Το βιβλίο σας έχει και πολύ όμορφη εικονογράφηση! Πόσο σημαντική είναι για εσάς η εικονογράφηση στο παιδικό βιβλίο; 


Τα περισσότερα παιδικά βιβλία διαβάζονται στα παιδιά από τους μεγάλους. Πριν καν μπορέσουν τα μικρά να αποκωδικοποιήσουν τον έγγραφο λόγο, ταξιδεύουν στο βιβλίο μέσα από τις εικόνες. Η εικονογράφηση είναι εκείνη που πρώτη αγγίζει τα παιδιά. Μέσα από τις ζωγραφιές εμπλουτίζουν όσα ακούν, φτιάχνουν δικές τους ιστορίες.


10. Τέλος, θα ήθελα να δώσετε μια ευχή για τους αναγνώστες του  readoclock.gr !

         

Εύχομαι μέσα από κάθε σελίδα κάθε βιβλίου να ταξιδεύει ψυχή και νους. Ο καινούργιος χρόνος να τους φέρει ό,τι επιθυμούν. Και με κάθε ευκαιρία να κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό τα αστέρια.


-----


Ευχαριστώ πολύ τη συγγραφέα Μαριανέλλα Δ. Σαλαπάτα!


Το βιβλίο " Ο χορός των αστεριών", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I Write!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου