Πάσχα Ρωμέικο - Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Εκδόσεις Άθως

Ο τόμος αυτός είναι καρπός μίας αυθόρμητης ανάγκης να ξεκινήσουμε ένα προσκύνημα στα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη και να τον αφήσουμε να μας οδηγήσει.

Επιλέξαμε οκτώ από τα διηγήματα αυτά:

Πάσχα Ρωμέικο, Χωρίς στεφάνι, Ο Αλιβάνιστος, Παιδική Πασχαλιά, Λαμπριάτικος ψάλτης, Στην Αγι-Αναστασιά, Εξοχική Λαμπρή, Η βλαχοπούλα.
Η καλαίσθητη έκδοση συνοδεύεται από ένα πλούσιο ηχητικό δίσκο που περιέχει την προφορική αφήγηση των διηγημάτων από τη Σοφία Χατζή που ασκείται να αποδώσει τον ρυθμό των γραπτών του Σκιαθίτη λογοτέχνη με τη συνοδεία της μουσικής που συνέθεσε ο Στέφανος ΔορμπαράκηςΗ έκδοση προλογίζεται από τον διακεκριμένο φιλόλογο και λογοτέχνη Κωνσταντίνο Γανωτή, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Ο λαός μας εκμυστηρεύτηκε στον κυρ Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη τα εσώψυχα του, όπως τὸν  θείο έρωτα της Χριστίνας της δασκάλας προς τον Χριστό, που έγινε ο πιο ταπεινωμένος ανάμεσα στους ταπεινούς, για να στολίσει με τα λουλούδια του Επιταφίου του το τραύμα της ζωής της...».

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Γιώργος Μπάρλας.


Η αφηγήτρια

Η Σοφία Χατζή γεννήθηκε στον Πειραιά, τελείωσε την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού συνδέσμου και επί δύο χρόνια σκηνοθετούσε μικρά θεατρικά δρώμενα στο Κολουέζι του Κονγκό στο πλαίσιο του Ορθόδοξου κλιμακίου της εξωτερικής ιεραποστολής. Από το 1990 μέχρι σήμερα είναι παραγωγός στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, με εκπομπές και αφηγήσεις Παπαδιαμάντη. Βιζυηνού, Κόντογλου και άλλων. Έχει συγγράψει τα παιδικά βιβλία «Μουτότο - Μια μικρή αφρικάνικη ιστορία» και «Μουτότο 2 - Περιπέτεια στη σαβάνα», καθώς και το Τελευταίο κέρασμα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΘΥΡΑ. Αρθρογραφεί στην έντυπη εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου