Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού - Παμ Τζενόφ

 Όπως έχω γράψει και άλλες φορές,  όσα βιβλία αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μου ασκούν έντονη και ιδιαίτερη έλξη. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να σκεφτώ το γιατί, και ακόμη δεν έχω καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Σίγουρα ο τρόπος που λειτουργούν οι άνθρωποι, το γιατί και πως μπόρεσαν να πράξουν τόσο φρικτά εγκλήματα, το πως κάποιοι κατάφεραν να βγουν δυνατοί από όλα αυτό... Το ότι αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, που είναι τόσο κοντά και μακριά ταυτόχρονα... Ίσως όλα αυτά.


Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που αναφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική περίδο, και πολλά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Ένα από τα βιβλία που ξεχώρισα τελευταία, είναι Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού, της Παμ Τζενόφ, αφού μέσα από τον πόλεμο, δείχνει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας για το οποίο δεν έχουν γραφτεί πολλά. Για τις κρυφές ηρωίδες του πολέμου, που λειτουργούσαν ως μυστικοί πράκτορες, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους την ζωή. 




Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα έχει τρεις διαφορετικές πρωταγωνίστριες, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η ιστορία ξεκινάει στο Μανχάταν, το 1946, όπου ο η Γκρέις εντοπίζει μια βαλίτσα, με έναν πάκο από γυναικείες φωτογραφίες. Αυτές οι δώδεκα γυναίκες που αποικονίζονται της εξάπτουν την περιέργεια, και αποφασίζει να μάθει περισσότερα για τον κάτοχο της ιστορίας, και την ζωή αυτών των γυναικών. Έπειτα από μια έρευνα δεν θα αργήσει να μάθει την πραγματικότητα. Η βαλίτσα ανήκε στην Έλανορ Τριγκ.


Καθώς τα κεφάλαια εναλάσσονται, γνωρίζουμε την Έλανορ Τριγκ, η οποία ήταν αρχηγός ενός δικτύου κατασκόπων και μυστικών πρακτόρων, όλων γυναικών,  που έδρασαν στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να μεταφέρουν μηνύματα μέσα από τον τηλέγραφο, ή να σαμποτάρουν τους εχθρούς. Η Έλανορ, είναι τόσο σκληρή όσο απαιτεί η δουλειά της. Πιστή και αφοσιωμένη, εκπαιδεύει τις κοπέλες, και είναι ενεργή, παλεύοντας να δώσει ίσες ευκαιρίες και στις γυναίκες, στις οποίες πίστευε πολύ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε από τους υπόλοιπους που δεν πίστευαν σε αυτήν την κίνηση. 


Μια ακόμη ηρωίδα που πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ιστορία, είναι η Μαρί, μια Γαλλίδα που ζει στο Λονδίνο, και είναι μια από τις κοπέλες που εκπαιδεύτηκε ως μυστική πράκτορας. Μέσα από την διάρκεια της εκπαίδευσης των κοριτσιών γνωρίζουμε περιφερειακά και κάποιες άλλες κοπέλες, εξίσου αξιοθαύμαστες. Η Μαρί, που αναγκάστηκε να αφήσει την κόρη της, όχι μόνο για το οικονομικό όφελος, αλλά και για να μπορέσει να συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο για αυτήν, και έχοντας εγκαταλειφθεί από τον πατέρα του παιδιού της, μπαίνει σε μια διαφορετική ζωή από αυτήν που μέχρι τώρα ήξερε. Σύντομα θα βρεθεί στην δράση, αφού θα πρέπει να πάει στην πρώτη της αποστολή. Παρά τον φόβο που την διακατέχει, θα δείξει ιδιαίτερη τόλμη, αν και θεωρώ πως πολλές φορές έδρασε χωρίς ιδιαίτερη λογική. Δεν θα αργήσει να έρθει και ο έρωτας, ο οποίος στις δύσκολες στιγμές, φαντάζει πάντα δυνατότερος από όσο πραγματικά είναι.  Μια προδοσία όμως θα αφήσει πίσω πολλά θύματα, και η Γκρέις θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιός κρύβεται πίσω από αυτό...


Μια υπέροχη ιστορία, για την δύναμη, την θέληση, την τόλμη και το πέισμα. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η Παμ Τζενόφ έχει κάνει μια φοβερή έρευνα, ενώ οι χαρακτήρες του βιβλίου έχουν όλοι νεύρο και είναι αληθοφανείς - δεδομένων των συνθηκών που και του πλαισίου που έζησαν. Μου άρεσαν πολύ οι χρονικές εναλλαγές καθώς και όλες οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την δράση των γυναικών στα χρόνια του Πολέμου. Μπορεί να μην είναι όλα τα στοιχεία βασισμένα στην πραγματικότητα, όμως μοιάζουν πέρα για πέρα αληθινά. 


Μέσα σε όλη την δράση, υπάρχει έντονο και το στοιχείο της αγάπης, ή μάλλον της ανθρωπιάς. Η Γκρέις, χωρίς να γνωρίζει ποιες είναι αυτές οι κοπέλες, αλλά έχοντας χάσει τον άντρα της στον πόλεμο, δείχνει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, προκειμένου να μάθει, και ψάχνοντας σε βάθος. Η Μαρί, που ήταν ένας φαινομενικά ευάλωτος χαρακτήρας, ένιωσε την αγάπη ίσως επηρεασμένη από την κατάσταση που βίωνε, και αν και ήταν μια σύντομα αγάπη, δεν έπαευ να είναι βαθιά. Η Έλανορ από την άλλη, αν και ήταν δυνατή και σκληρή, εν τέλει αποδείχτηκε πως νοιαζόταν πραγματικά για αυτά τα κορίτσια, στα οποία είχε πιστέψει τόσο...


Μια  καθηλωτική ιστορία που έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αν και το ιστορικό πλαίσιο είναι έντονο, δεν παύει να είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε πολλές εικόνες, και κλείνοντας το βιβλίο, να νιώσει πολλά συναισθήματα. Δεν λείπει ο έρωτας, η νοσταλγία για την οικογένεια, το πείσμα και η δύναμη. Σίγουρα είναι από τα βιβλία, που κλείνοντας το έψαξα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δράση των γυναικών κατά την διάκρεια του Πολέμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου