Μετά το τέλος - Clare Mackintosh

 Η Clare Mackintosh είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Όταν έμαθα ότι το νέο της βιβλίο δεν θα είναι αστυνομικό, αρχικά απογοητεύτηκα, όμως και πάλι με ιντρίγκαρε το γεγονός να δω τι θα μπορούσε να έχει γράψει. Εμπνευσμένη λοιπόν από ένα δικό της βίωμα γράφει μια καθηλωτική ιστορία, η οποία παρά τo δύσκολο θέμα της, στο τέλος αφήνει την ελπίδα να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές της απώλειας, χαρίζοντας μας ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.


Το Μετά το τέλος από την Clare Mackintosh κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη.



Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα πολύ δεμένο ζευγάρι, που καλείται να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτήν την ασθένεια του τρίχρονου γιου τους, Ντίλαν. Αφού ο μικρός θα υποβληθεί σε όσα χειρουργεία και θεραπείες του επιτρέπεται φτάνουν σε ένα σημείο καμπής, όπου θα πρέπει να λάβουν την πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους. Για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωποι ο ένας απέναντι στον άλλον, με διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Πιπ, με όση δύναμη της έχει απομείνει, αποφασίζει ο γιος της να μην συνεχίσει σε άλλες επίπονες θεραπείες που θα ταλαιπωρήσουν τον ήδη εξαντλημένο οργανισμό του. Αντιθέτως, ο Μαξ θέλει να συνεχίσουν την προσπάθεια, έστω και για αυτό το λίγο παραπάνω που θα μπορούσε να χαρίσει στο παιδί τους μια ακόμη θεραπεία. Φτάνοντας λοιπόν στη σύγκρουση, ο κάθε ένας με τα δικά του επιχειρήματα, και μην μπορώντας να λάβουν μια κοινή απόφαση, θα φτάσουν τα δικαστήρια, όπου  κάποιος άλλος θα πρέπει όσο πιο αντικειμενικά γίνεται να φτάσει στη λύση. 


Η αφήγηση του βιβλίου εναλλάσσεται μεταξύ του Μαξ και της Πιπ, ενώ σε κάποια σημεία αφηγήτρια είναι η Λέϊλα , η νοσοκόμα του μικρού. Ακόμα, εναλλάσσεται και ο χρόνος, όπου ταξιδεύουμε από το σήμερα στο χτες βλέποντας τις δύσκολες και τις όμορφες στιγμές του ζευγαριού. Αυτό αφήνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στον αναγνώστη ούτως ώστε να μπορέσει να γνωρίσει περισσότερο όχι μόνο τους χαρακτήρες, αλλά και την μεταξύ τους σχέση.


Το δύσκολο με το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως και οι δύο μεριές έχουν δίκιο, αφού ο κάθε ένας έχει τα δικά του επιχειρήματα. Μου φάνηκε πολύ δύσκολο να μπορέσω να συμπαθήσω παραπάνω κάποιον από τους δύο, ακόμα και να κατηγορήσω την όποια απόφαση. Τα δε ερωτήματα που προκύπτουν είναι τόσο πολλά. Πως μπορεί κανείς να αντλήσει δύναμη από το σκοτάδι; Πως μπορούν δύο άνθρωποι που είναι δεμένοι να γίνουν εχθροί; Πως μπορείς να πάρεις την απόφαση για τη ζωή κάποιου άλλου; Και κυρίως, τι είναι ζωή; Πόσο ρόλο παίζει η ποιότητα της; Ποιος μπορεί να το πει αυτό με σιγουριά; Ατέλειωτα ερωτήματα που πολλές φορές τα φέρνω και εγώ στο μυαλό μου. Ερωτήματα που δεν έχουν απαντήσεις...


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν και δέκα ερωτήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε λέσχες ανάγνωσης, αλλά ακόμη και να τις σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης από μόνος του. Είναι κάτι που θα μου άρεσε να το δω και περισσότερα βιβλία!

Η Clare Mackintosh στέκεται επάξια και σε αυτό το είδος, και καταφέρνει να συγκινήσει, να αγγίξει και να προβληματίσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει, είναι να γράψει μια αληθινή ιστορία από αυτές που υπάρχουν γύρω μας, και ίσως τις προσπερνούμε. Μια ιστορία γραμμένη με λόγια καρδιάς. Και μας αφήνει με το πιο σημαντικό μάθημα. Η ελπίδα υπάρχει. Και αργά η γρήγορα σε βρίσκει. Όσες δυσκολίες και αν περάσει κανείς, όσο και αν διαλυθεί, στο τέλος θα καταφέρει να σηκωθεί και να σταθεί ξανά στα πόδια του. Γιατί μετά το τέλος, υπάρχει πάντα η ζωή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου