Αύριο θα μας λένε αλλιώς - Patricio Pron

Ζουν στην Μαδρίτη του σήμερα. Εκείνη αποφασίζει να τον χωρίσει. Και αρχίζει να αναρωτιέται γιατί. Πως έφτασε σε αυτό το σημείο; Εκείνος αρχίζει να αναρωτιέται και αυτός. Πληγωμένοι και οι δύο προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους, έπειτα από πέντε χρόνια συγκατοίκησης, σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν.


Το μυθιστόρημα του Patricio Pron ''Αύριο θα μας λένε αλλιώς'' περιγράφει με ξεχωριστή ματιά τις σημερινές σχέσεις και τον αντίκτυπο της κρίσης αλλά και της τεχνολογικής εξέλιξης στις σχέσεις των ανθρώπων.




Εκείνος και εκείνη. Δύο ανώνυμοι πρωταγωνιστές γύρω στα σαράντα, που ο ανανγώστης μέσα από την αφήγηση καταφέρνει να γνωρίσει πολύ καλά. Εκείνη αποφασίζει να χωρίσει, και με το πρόσχημα της νέας σχέσης που βρήκε, αφήνει την παλιά. Εκείνος, μένει μετέωρος και προβληματισμένος. Προσπαθώντας και οι δύο να βρουν τι πήγε στραβά, και πως οδηγήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση, και μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις τους προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν σε αυτόν τον χωρισμό - και προφανώς δεν είναι αυτά που φαίνονται! Εκείνη πρσπαθεί να βρει τον εαυτό της και τα θέλω της, ενώ Εκείνος μένει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Μοναξιά και ανθρώπινος πόνος, χωρίς πολύ - και αχρείαστο - μελό.


Η αφήγηση εναλλάσεται μεταξύ Εκείνου και Εκείνης, με τριτοπρόσωπο αφηγητή, αλλά και χρονικές εναλλαγές, που έχουν ως βάση τον χωρισμό , π.χ. είκοσι τέσσερις ώρες, μια εβδομάδα κ.τ.λ. Ο συγκεκριμένος τρόπος αφήγησης κάνει την ανάγνωση αρκετά ενδιαφέρουσα, και όλο το βιβλίο είναι σαν να διαβάζεις έναν εσωτερικό μονόλογο, του κάθε πρωταγωνιστή, αφού βγαίνουν στην επιφάνεια και οι πιο μικρές σκέψεις τους. 


Μέσα στα χρόνια του χωρισμού τους, έρχονται ξανά σε επαφή, ενώ αναπόφευκτα γυρνάνε ο ένας στον άλλον. Οι σχέσεις που - προσπαθούν να - κάνουν, αλλά και οι παρέες τους, και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουν δείχνουν με αφοπλιστική ειλικρίνια και σε βάθος τις σημερινές σχέσεις, την ευκολία με την οποία χτίζονται και χαλάνε, την ανάγκη για σεξουαλική ικανοποιήση αλλά και την προβολή / αυτοπροβολή μέσω των social media. Προσπαθώντας να γεμίσουν το κενό που νιώθουν, πείθονται προσωρινά πως όλα γίνονται για καλό. Δύο άνθρωποι που λειτουργούσαν ως ''σύνολο'', ξαφνικά αποκόπτονται και αναγκάζονται να κολυμπήσουν στα βαθιά, όντας σε σύγχυση. Στο βάθος η ανάσφαλεια που προκύπτει από την οικονομική - και κοινωνική κρίση - δεν τους αφήνει να εκφραστούν με τον τρόπο που επιθυμούν. Οι φίλοι του πρώην ζευγαριού - οι οποίοι αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους - δίνουν τις δικές τους συμβουλές, φωτογραφίζοντας διάφορες τάσεις σχετικά με την τεχνολογία και τον τρόπο με τον οποίον έχει εισβάλει στις σχέσεις των ανθρώπων.


Η αλήθεια είναι πως το διάβασα αρκετά γρήγορα, και ναι, είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να το διαβάσεις μονομιάς. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που είναι γραμμένο, και είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που απόλαυσα τις μακρoσκελείς προτάσεις, ακριβώς γιατί ένιωθα ότι με συνέπαιρνε ο συλλογισμός του κάθε προσώπου, ασχέτως αν συμφωνούσα ή όχι. Σε πολλά σημεία προβληματίστηκα, και πολλές φορές γύρισα για να ξανδιαβάσω αρκετά σημεία. Άλλες φορές ένιωθα πως μου άφηνε ένα μικρό πλάκωμα στο στήθος, και κλείνοντας το βιβλίο έμεινα με  την απορία. Έχουν δυσκολέψει οι σχέσεις ή οι άνθρωποι; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου