Κάτω Από Το Δέρμα - Gunnar Kaiser

Σήμερα θα σας γράψω για ένα από τα βιβλία που είχα πάρει μαζί μου στις διακοπές, και που με ταξίδεψε και με συνεπήρε στο σκοτεινό του κόσμο, κάνοντας με να χαθώ στις σελίδες του, και να το διαβάσω μεμιάς, παρά τον όγκο του! Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Γερμανού συγγραφέα Gunnar Kaiser, με τίτλο ''Κάτω από το Δέρμα'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Βασίλη Τσαλή.

Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στην ιστορία, γεμάτο πέπλο μυστηρίου και πολλά βιβλία!



Βρισκόμαστε στην Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του '60, όπου ένας φοιτητής λογοτεχνίας, ο Τζόναθαν Ρόζεν, μέσα από μια συγκυρία της τύχης, γνωρίζει και ''γοητεύεται'' από τον πενηντάχρονο Γιόζεφ Άιζενσταιν. Οι δύο τους θα αναπτύξουν μια περίεργη φιλία, και ο νεαρός Τζόναθαν θα γνωρίσει έναν άλλον κόσμο, γεμάτο διανόηση αλλά και έρωτα. 

Στο άλλο μέρος του βιβλίου, θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν, και στην Γερμανία, όπου θα παρακολουθήσουμε την ζωή του Γιόζεφ Άιζενστάιν από την γέννησή του, φτάνοντας μέχρι το 1990 στην Αργεντινή. Ο Γιόζεφ Αίζενσταιν από μικρή ηλικία θα ανακαλύψει ότι είναι διαφορετικός, και αυτή η διαφορετικότητά του θα τον κάνει να γίνει αποτρόπαιος και κυνηγημένος. 

Ο Τζόναθαν που τον είχε ως μέντορα στο παρελθόν, δύο δεκαετίες μετά την γνωριμία τους, θα ανακαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο, και αν και η αλήθεια βρισκόταν μπροστά στα μάτια του, εκείνος απλά αρνούνταν να την αντιληφθεί!

Μια γεμάτη ιστορία, όπου ταξιδεύει τον αναγνώστη από την Νέα Υόρκη στη Γερμανία και καταλήγει στην Αργεντινή. Γεμάτη βιβλία και αναφορές σε συγγραφείς και έργα της λογοτεχνίας, αλλά και κομμάτια της ιστορίας που σημάδεψαν την Ευρώπη, μας μεταφέρει σε έναν σκοτεινό κόσμο. Αν και λείπουν οι ανατροπές, αφού είναι προφανές το τι συμβαίνει, ο τρόπος με τον οποίον ξετυλίγεται η ιστορία είναι πολύ ιδιαίτερος. Κάτι που μου έκανε εντύπωση με το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ότι η όλη του ατμόσφαιρα μου άρεσε πολύ και με είχε συνεπάρει, ενώ ταυτόχρονα σε κάποια σημεία ένιωθα πως με κούραζε. 

Μου άρεσε πολύ το ότι είχε αρκετές εναλλαγές στον τόπο και τον χρόνο, η όλη ατμόσφαιρα, οι εικόνες που ήταν αρκετά ζωντανές και γλαφυρές. Ακόμη, αν και περίεργη η σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, είχε ενδιαφέρον. Λάτρεψα τις συζητήσεις για τα βιβλία, καθώς και τα κομμάτια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα. Σίγουρα ήταν ένα μυθιστόρημα που απαιτούσε μελέτη, και αυτό φαίνεται. Το μόνο που βρίσκω ως αρνητικό είναι το ότι πιστεύω πως θα μπορούσε η ίδια ιστορία να γραφτεί σε λιγότερες σελίδες!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου