Η Μνηστή του Βασιλιά - Ε.Τ.Α. Χόφμαν

Η Μνηστή του Βασιλιά δεν αποτελεί απλώς ένα διασκεδαστικό παραμύθι για μεγάλους, αλλά μια φιλοσοφική σάτιρα που συνδυάζει το παραδοσιακό παραμύθι με σουρεαλιστικές εικόνες. Ένα έργο που γράφτηκε το 1821, και που μπορεί να διαβαστεί μέχρι και σήμερα, ενώ αξίζει η περαιτέρω μελέτη για την πολυεπίπεδη ερμηνεία του. 


Η μνηστή του Βασιλία, Ε.Τ.Α. Χόφμαν, Εκδόσεις Κίχλη




Η Δεσποινίς Αννούλα, είναι ερωτευμένη και ανταλλάζει γράμματα με τον αγαπημένο της, Αμάνδο φον Νέμπελστερν, ο οποίος και σπουδάζει σε άλλη πόλη. Ο πατέρας της Αννούλας, Ντάπζουλ φον Τσάμπελταου, είναι ένας αρκετά μυστηριώδης και μοναχικός άνδρας που ασχολείται με την αστρονομία και τη φιλοσοφία. Η κόρη του, Αννούλα, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στα φρούτα και τα λαχανικά του κήπου της, και περίεργα γεγονότα θα αρχίσουν να συμβαίνουν, όταν θα φορέσει ένα δαχτυλίδι που βρήκε σε ένα καρότο!

Ένα σουρεαλιστικό παραμύθι για μεγάλους, με καυστικό χιούμορ, που αγγίζει τα όρια του γκροτέσκο. Είναι ένα έργο που έχει μελετηθεί πολύ, και έχει διαφορετικές ερμηνείες σε πολλά επίπεδα. Είναι ένα ιδιαιτέρως έξυπνο κείμενο, και σε πολλά σημεία ο Χόφμαν αναφέρεται όχι μόνο σε άλλα δικά του έργα, αλλά και σε έργα άλλων συγγραφέων. Το χαρακτηρίζει το σατυρικό του ύφος ενώ φανερά διακωμωδεί την φιλοσοφία. 

Οι χαρακτήρες, μέσα από τα ευτράπελα που τους συμβαίνουν, προκαλούν τη συμπάθεια του αναγνώστη, ενώ ο αφηγητής, δε μένει στο ρόλο του, αλλά πολλές φορές σχολιάζει, και μάλιστα με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο. Παρά τις αναλύσεις που έχουν δοθεί στο έργο, δεν παύει να είναι ένα ιδιαίτερο και καυστικό παραμύθι.

Εξαιρετική δουλεία έχει κάνει και η μεταφράστρια του βιβλίου, Εύη Μαυρομμάτη. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει ένα αναλυτικό επίμετρο, που ξεκινάει από την αναλυτική βιογραφία του Χόφμαν, μέχρι τη λεπτομερή ανάλυση του έργου του. 

Η μνηστή του βασιλιά, είναι από τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν πολλές φορές, αφού κάθε ανάγνωση έχει να προσφέρει και κάτι παραπάνω από την προηγούμενη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου