Συζυγίες - Μαρία Παπαϊωάννου

Συζυγίες λέγονται οι ευθυγραμμίσεις ουράνιων σωμάτων, εγκεφαλικών νεύρων και γλωσσικών ιδιοτήτων.
Συζυγία σημαίνει σύνοδος. Ενίοτε, όμως, σημαίνει και αντίθεση.
Συζυγίες ιδεών, παθών, εραστών, εμμονών.
Συζυγίες ερωτικές, εργασιακές, κατ' ανάγκη, συζυγίες παραισθησιογόνες, ψευδείς, συζυγίες καταλοίπων, φοβιών, συζυγίες ανθρωπίνων σωμάτων, αρρώστων εγκεφαλικών νεύρων και γλωσσικών καλύκων.
Συζυγίες ζωής. Συζυγίες θανάτου.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η -αγαπημένη - Μαρία Παπαϊωάννου, και η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της, με τίτλο ''Συζυγίες'', κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, και ένα είναι σίγουρο, ήρθαν για να μείνουν.

Συζυγίες - Μαρία Παπαϊωάννου
Οι Συζυγίες, είναι μικρά διηγήματα που αναφέρονται στις ανθρώπινες σχέσεις. Άλλες συμβατικές, άλλες μοναχικές, άλλες φετιχιστικές, οι συζυγίες παίζουν με τα πάθη και τα ένστικτα των ανθρώπων. Το πάθος, η σεξουαλική επαφή, οι εντάσεις, η εσωστρέφεια, η τρέλα και η απόγνωση πρωταγωνιστούν στις μικρές αυτές ιστορίες.

Κάθε συζυγία, και από ένα ζευγάρι. Άλλοτε μεταξύ δύο προσώπων, άλλοτε μεταξύ αφηρημένων εννοιών, κάθε ιστορία έχει τη δική της δύναμη και δυναμική. Οι συζυγίες δεν είναι ένα βιβλίο για όλους! Θέλουν γερό στομάχι, και κατανόηση ότι ο κόσμος της Μαρίας Παπαϊωάννου δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Κάθε ήρωας έχει κάτι βαθύ που τον απασχολεί, το δικό του μυστικό, που τον κρατάει ζωντανό, ή και όχι. Μυστικά ανομολόγητα, και ιστορίες που ψιθυρίζονται στα μουλωχτά. Η Μαρία Παπαϊωάννου όμως τολμά να τις αγγίξει, να παίξει μαζί τους, να τις πλέξει και να τις στολίσει με λέξεις και τέλος, να τις κάνει εικόνες.

Ξεχώρισα ιδιαίτερα τα διηγήματα ''Στέφανος και Στέλλα'', ''Σιταλοπράμη και αλπραζολάμη'', ''Meglio Stasera''. Ακόμη, το ''Αριστείδης και Αθανασία'', και ''Αργύρης και Λουκία'' ήταν κατά τη γνώμη μου τα πιο δυνατά και συγκλονιστικά κείμενα. Τέλος, θεωρώ πως πολλές από τις συζυγίες, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο, και να γίνουν μεγαλύτερες ιστορίες, που σίγουρα θα ήθελα να διαβάσω! Κάθε φορά που διάβαζα μια ιστορία, έμπαινα μέσα της, και δυσκολευόμουν να προχωρήσω στην επόμενη, μέχρι να χωνέψω τι είχε συμβεί. Και κάπως έτσι, ένα μικρό βιβλίο διαβάζεται αργά!

Αυτές είναι οι συζυγίες. Οι πόθοι και τα πάθη... Η αλήθεια και το ψέμα που τέμνονται στο σύμπαν των αισθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου