Χόρχε Φ. Ερνάντες - ο Βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα

Οι εκδόσεις Ροές ( με τις οποίες ήρθα σε επαφή πρόσφατα, όταν διάβασα το διήγημα του Mario De Andrade ''Αγαπώ, ρήμα αμετάβατο'', για το οποίο σας είχα γράψει εδώ ), μας συστήνουν τον ισπανόφωνο συγγραφέα Χόρχε Φ. Έρνάντες και μια άκρως σουρεάλ συλλογή διηγημάτων και μικροδιηγημάτων, που εισάγει τον αναγνώστη με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, στη ''μεξικανικότητα'' που απορρέει από την κουλτούρα και τις ιδέες του συγγραφέα.

Ο Βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα, περιμένουν τον αναγνώστη και τον προ-σ-καλούν σε ένα μαγικό λογοτεχνικό - και δυστυχώς σύντομο - ταξίδι.

Χόρχε Φ. Ερνάντες , Ο Βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι και άλλα διηγήματα, εκδόσεις Ροές
Μέσα σε αυτά τα διηγήματα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες. Μικρές σε έκταση, μέσα σε λίγες μόλις λέξεις καταφέρνουν να μαγέψουν και να ταξιδέψουν τον αναγνώστη σε διαφορετικές καταστάσεις. Γραμμένες με χιούμορ και σαρκασμό, μπλέκουν την πραγματικότητα με τη φαντασία και φτάνουν κοντά στον μαγικό ρεαλισμό. 

Όλα τα διηγήματα - και τα μικροδιηγήματα που έχουν έκταση από μια παράγραφο έως δύο σελίδες- έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Ξεχώρισα ιδιαίτερα το ''Ένα παλιό ειδύλλιο'', στο οποίο ένας συγγραφέας κάνει ερωτική εξομολόγηση στη γραφομηχανή του, και το ''Όνειρα πλεξούδες'' που με ταξίδεψε με τη λυρικότητα του. Φυσικά, υπάρχει και το ομώνυμο διήγημα ''ο βασιλιάς του μάμπο-μαριάτσι'', όπου ένας άντρας στην προσπάθεια του να γίνει σπουδαίος σαξοφωνίστας σκουραίνει το χρώμα της επιδερμίδας του, χάνοντας στο τέλος την αγαπημένη του, από έναν ξανθό νεαρό! Μια ακόμη ιδιαίτερη ιστορία είναι αυτή με τον τίτλο ''Περί της μυστικής μεθόδου η οποία εξαφανίζει τους νάνους του κόσμου τούτου'', την οποία και απόλαυσα ιδιαιτέρως.

Κάτι ακόμα που κάνει αυτή τη συλλογή να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η μετάφραση. Ο ίδιος ο συγγραφέας παρευρέθηκε το 2016 στο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) όπου παρουσία του, και με ένα εξαιρετικό team μεταφραστών ,και έπειτα από μια πολύωρη συνάντηση, δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος τόμος. Συντονιστές αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας ήταν οι Νίκος Πρατσίνης και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Επιπλέον, οι εκδόσεις Ροές ξεχωρίζουν, καθώς στις περισσότερες εκδόσεις τους, έτσι και σε αυτήν, υπάρχει ένας κατατοπιστικός πρόλογος, που βοηθάει τον αναγνώστη να μπει στον κόσμο και στην ιδιοσυγκρασία του συγγραφέα. Και εννοείται οι πολυάριθμες υποσημειώσεις των μεταφραστών, οι οποίες είναι εξαιρετικά βοηθητικές. 

Χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον συγκεκριμένο συγγραφέα, και μετά την ανάγνωση της συγκεκριμένης συλλογής, αλλά και του βιογραφικού του, θα ήθελα πολύ να γνωρίσω και άλλα έργα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου