Συνέντευξη με τον Γιώργο Ευγενειάδη και Διαγωνισμός

Είναι μεγάλη μου χαρά να γνωρίζω νέους ανθρώπους με όραμα και ιδέες, ανθρώπους που καταπιάνονται με πράγματα Απλά και Διαφορετικά! Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν είναι και ο Γιώργος Ευγενειάδης, ο οποίος αν και τεχνολόγος τροφίμων παραδίδει μαθήματα μαγειρικής σε σχολεία ειδικής αγωγής. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιδέα για ένα βιβλίο με συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής γραμμένες με απλό και κατανοητό τρόπο .(για το οποίο περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ )

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Γιώργο Ευγενειάδη, και όσα κρύβονται πίσω από το βιβλίο του. Στο τέλος της συνέντευξης υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, αλλά και μια έκπληξη για έναν τυχερό! 


Ο Γιώργος Ευγενειάδης , Απλά και Διαφορετικά!



1. Απλά και διαφορετικά! Τι είναι αυτό που κάνει το απλό διαφορετικό;

Αυτό είναι το θέμα ότι πάντα το Απλό είναι και Διαφορετικό, διότι έχουμε εστιάσει μόνο στα πολυσύνθετα.

2. Πώς ξεκίνησε η ιδέα υλοποίησης του συγκεκριμένου βιβλίου;


Ένα πρωινό πριν 5 χρόνια, σε ένα δημόσιο ειδικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όταν ζωγράφιζα τις κούπες στους μαθητές και τους απλοποιούσα της συνταγές. Εκείνοι μου ζήτησαν ένα βιβλίο. Τόσα απλά!

3.Οι περισσότερες συνταγές βασίζονται στο " comfort food", αυτό που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσει με τις παιδικές μας αναμνήσεις , με το άρωμα της μαμάς, και τη γεύση της...Κυριακής! Αλήθεια, πως έγινε η επιλογή των συνταγών ;
Ακριβώς έτσι, δεν είχαμε εξοπλισμέ στο σχολείο, δεν είχαμε ζυγαριά, δεν είχαμε εκπαιδευτικούς οδηγούς. Έπρεπε να παράγουμε έργο. Οι συνταγές ήρθαν από τη θεια μου, από τους μαθητές, από τις χαρτοπετσέτες με συνταγές που αντάλλαζαν οι νοικοκυρές παλιά, γεμάτες αναμνήσεις, αισθήματα, απλότητα και χαμόγελα.


4. Πώς είναι να συνδυάζει κανείς την μαγειρική με την παιδεία ; Είναι το ένα κομμάτι του άλλου για εσένα ;

Είναι απόλυτα συνυφασμένο ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, με την έξαρση της μπορεί να μεταφέρει μηνύματα και να λειτουργήσει ως πρότυπο, διότι μας αφορά όλους.. αρκεί να γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.



5. Μίλησε μας για το project "Special Sticks" . Τι θα ήθελες να μάθει ο κόσμος για αυτό ;

Το project αυτό ήταν η Εικονική Μαθητική Επιχείρηση των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και 6ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας. Οι μαθητές ειδικής και τυπικής εκπαίδευσης δημιούργησαν το δικό τους προϊόν δηλαδή κριτσίνια σφολιάτας σε επαγγελματική συσκευασία και με λογότυπο, διατροφική ετικέτα και επιχειρηματικό πλάνο. Η δράση βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στο στόχο 9 των Bravo Schools και κατάφερε να κινητοποιήσει των ενδιαφέρον του κόσμου γύρω από την αναπηρία και την συμπερίληψη. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στη σελίδα της δράσης Special Sticks https://www.facebook.com/SpecialSticks/ στο Face Book. Τη συνταγή φυσικά θα την βρείτε στο βιβλίο μου αλλά και θα τα κάνουμε όλοι μαζί στη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στη Δεκέμβρη.



6. Ξεκίνησες τις σπουδές σου με βάση τη διατροφή. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να περάσεις στην ειδική εκπαίδευση ;

Πιο συγκεκριμένα στη Τεχνολογία Τροφίμων και τη Διατροφή. Η ειδική εκπαίδευση ήρθε στην πορεία της εκπαιδευτικής αναζήτησης που είχα επαγγελματικά, ήταν να γίνει έτσι απλά και διαφορετικά!

7. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τους μαθητές σου;

Να εκφράζομαι αυθόρμητα!

8. Πώς νιώθεις κάθε φορά που τελειώνει κάποιο μάθημα; Τι σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις πετύχει τον στόχο σου ;

Ένα περίεργο συναίσθημα χαράς από μια αυθόρμητη αγκαλιά ενός μαθητή ή ένα χαμόγελο.


9. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ; Έχεις κάτι άλλο στα σκαριά;

Ναι την ολοκλήρωση άλλων τριών βιβλίων, εφόσον ο κόσμος αγαπήσει το πρώτο και την μεταφορά μηνυμάτων της δικής μας πλευράς, της εκπαίδευσης, της συμπερίληψης της διαφορετικότητας γύρω από τη μαγειρική και τα τρόφιμα και τη δημιουργία πρότυπων που δεν έχουμε συνηθίσει.
10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι ( ό,τι θέλεις εσύ ) στους αναγνώστες του readoclock.gr !

Να μαγειρεύετε σπίτι
Να χαίρεστε την επικοινωνία της δημιουργίας
Να εκφράζεστε αυθόρμητα
Ναι διαφέρετε έτσι «Απλά και Διαφορετικά»!


Ευχαριστώ πολύ τον Γιώργο Ευγενειάδη για την όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησε!

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα θα γίνει την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο café Μύρτιλλο Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό - πρώην ΚΑΠΑΨ Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι, Αθήνα (10 λεπτά από το σταθμό του μετρό «Πανόρμου»)



ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

• Στέλιος Παρλίαρος, Pastry chef
• Χαρά Παλαιολόγου, Διευθυντήρια του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου
• Άδα Σταματάτου, Μητέρα του Γιάννη (www.yiannislifestories.gr)
• Ιάκωβος Απέργης, Σεφ στο Τζάνειο Νοσοκομείο
• Παναγιώτης Κοντόγιαννης - Αθλητής Καλαθοσφαίρισης Ατόμων με αναπηρία
• Ο συγγραφέας Γιώργος Ευγενειάδης, Τεχνολόγος τροφίμων - Εκπαιδευτικός

Τα γλυκά της εκδήλωσης είναι μια προσφορά του Στέλιου Παρλιάρου.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από τον Γιώργο Στάθη, πρόεδρο του σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

-------

Και μια ακόμη έκπληξη για τους αναγνώστες του readoclock.gr! Ένας τυχερός νικητής μπορεί να κερδίσει το βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη ''Απλά και Διαφορετικά'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, πατώντας εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου