Συνέντευξη με τη Νίκη Ταγκάλου και Διαγωνισμός

''Γυναίκα είπα και ήμουν ήδη νικήτρια''

Με αυτή τη φράση κλείνει η ποιητική συλλογή με τίτλο ''Η Γυναίκα του Κόσμου'' από τη βραβευμένη ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Grotesque.

Επέλεξα να ξεκινήσω με μια φράση από το τέλος και να αφήσω τη Νίκη να μας μιλήσει για την αρχή. Πώς ξεκίνησε να γράφει ποιήματα, πώς ξεκίνησε η ιδέα για μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από όλες τις γυναίκες, με λίγα λόγια πως ξεκίνησαν όλα!

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο, αλλά και το φιλανθρωπικό του χαρακτήρα, πατήστε εδώ .

Στο τέλος της συνέντευξης υπάρχει και μια έκπληξη για τους αναγνώστες του readoclock.gr ! Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τη Νίκη Ταγκάλου!

Η ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου

1. Πώς μπήκε η ποίηση στη ζωή σου ;

Σε μια δύσκολη εποχή για εμένα άρχισα να διαβάζω μανιωδώς ποίηση αλλά και να γράφω. Πολλά συναισθήματα μου που δεν μπορούσα να εκφράσω προφορικά τα έγραφα και με αυτόν τον τρόπο ένιωθα λύτρωση. Αυτή τελικά, ήταν η αρχή δίχως τέλος…

2. Πώς βλέπεις την ποίηση στη σημερινή εποχή;

Πολύτιμη, όπως θα την έβλεπα σε κάθε εποχή. Όταν μιλάμε όμως για ποίηση και μόνο γιατί δυστυχώς τη σημερινή εποχή έχουμε γεμίσει εκδοτικούς οίκους με κανέναν έλεγχο στο τι εκδίδουν, με τεχνικές τύπου “print on demand” κτλ και έχουν δώσει βήμα σε ανθρώπους ματαιόδοξους που αυτοβαφτίζονται ποιητές και συγγραφείς. Καταλαβαίνω την αγάπη πολλών ανθρώπων για την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικότερα, αυτό όμως δε φτάνει πολλές φορές για να περνάμε από την όχθη του αναγνώστη, στην όχθη του συγγραφέα.

3. Τι σου δίνει έμπνευση και δύναμη για να γράφεις;

Η ποίηση δεν μπορεί παρά να είναι ψυχικά ερεθίσματα και μόνο. Ό,τι επηρεάζει τη ψυχή μου μπορώ να το μετατρέψω σε ποίηση και ίσως έτσι να αντέχω να ζω με αυτό.

4. Η γυναίκα του κόσμου είναι μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τη γυναίκα. Τι σε οδήγησε στο να γράψεις για αυτήν;

Χρόνια γράφω σαν γυναίκα για τη γυναίκα. Αυτό το βιβλίο όμως πρώτα γεννήθηκε σαν φιλανθρωπικός σκοπός και μετά σαν βιβλίο, το οποίο δεν είναι παρά γυναικείες κραυγές για τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία και το κατεστημένο από έναν άνθρωπο που καλείται να ανταποκρίνεται σε πολλαπλούς ρόλους.

5. Έχουμε ανάγκη το σύγχρονο φεμινισμό ;

Έχουμε ανάγκη το σεβασμό και την ισότητα προς όλους! Ο φεμινισμός είναι μια μεγάλη συζήτηση και δεν ξέρω καν αν υφίσταται ή αν μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα. Ο σεβασμός όμως είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. “Σε σέβομαι και εν συνεχεία σε βλέπω ισότιμο”, αυτό πρέπει να το ονομάσουμε φεμινισμό;

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Πειραιά.

6. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί στον Ξενώνα Κακοποιημένων γυναικών Πειραιά. Μίλησε μας για αυτήν σου την απόφαση.

Στο μυαλό μου πριν καν ολοκληρωθεί το βιβλίο είχα μόνο αυτό. Πως θα μπορέσω να βοηθήσω κάποιες γυναίκες. Σε αυτό φυσικά είχα πολλούς αρωγούς. Καταρχάς τις Εκδόσεις Grotesque του Ομίλου Ελκυστής που αγκάλιασαν αυτό το έργο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τη διάδοση του έργου. Το βιβλίο επίσης τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.

7. Στο παρελθόν έχεις ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Στην ποιητική σου συλλογή ''Η Γυναίκα του Κόσμου'', έχεις επιλέξει να πλαισιώσεις τα ποιήματά σου, με το έργο του Νίκου Νικόπουλου. Πώς προέκυψε αυτή η - ομολογουμένως επιτυχημένη - επιλογή; 

Είμαι λάτρης της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, τη οποία θεωρώ την ποίηση της εικόνας οπότε αυτό το πάντρεμα στο μυαλό μου φάνταζε ονειρικό. Ο Ν.Νικόπουλος, φίλος αλλά και συνεργάτης από το προηγούμενο βιβλίο μου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτό το είδος της φωτογραφίας οπότε δεν είχα να σκεφτώ και πολλά.

8. Εάν έγραφες ένα ποίημα για τη σημερινή εποχή, τι τίτλο θα έβαζες;

“Γιατί Θεέ μου...”

9. Περιέγραψε μας με τρεις λέξεις τη Γυναίκα του Κόσμου!

Δυναμική – Αποφασιστική - Αυτάρκης

10. Τέλος, θα ήθελα να πεις κάτι - ο,τιδήποτε θέλεις εσύ- στους αναγνώστες του  readoclock.gr ! 

Να ονειρεύονται, να δημιουργούν και ξανά από την αρχή!

------

Ευχαριστώ πολύ τη Νίκη Ταγκάλου για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε, καθώς και τις εκδόσεις Grotesque για τον διαγωνισμό που διοργανώνουμε στο instagram. Εάν θέλετε να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο της ποιητικής συλλογής ''Η Γυναίκα του Κόσμου'' πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου