Διαβάζω γιατί...

Η ιστορία πίσω από το πως και γιατί ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία, πάει αρκετά πίσω, τόσο πίσω, που μπορεί να ξεκινάει και από την προηγούμενη μου ζωή. 


Αλήθεια, εσύ γιατί διαβάζεις;


Η αλήθεια είναι πως διάβαζα από αρκετά μικρή ηλικία, πριν πάω σχολείο. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν τα Ψηλά Βουνά, που είχα πάρει από τη βιβλιοθήκη της μαμάς μου. Ήμουν γύρω στα 5, και ήταν το μόνο από τα βιβλία της που μου φάνηκε πιο...παιδικό. Τότε η μαμά μου, αφού είδε πως ήθελα να διαβάσω κάτι διαφορετικό από τα παραμύθια που διάβαζα μέχρι εκείνη τη στιγμή, με πήγε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, στον Ταβουλάρη, ένα μεγάλο γωνιακό βιβλιοπωλείο που μύριζε γραφίτη και χαρτί. Ξεκίνησα να διαβάζω θυμάμαι, την παιδική συλλογή του Πατάκη. Τα περιστέρια και τα χελιδόνια έδωσαν και σε εμένα φτερά, και με κάθε βιβλίο που διάβαζα ένιωθα πως πετούσα και εγώ.

Στη συνέχεια ήρθε ο αγαπημένος μου Ρόαλντ Νταλ, αλλά και τα πρώτα μου αστυνομικά!

Τα χρόνια περνούσαν, και ξεκίνησα να διαβάζω Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή, Μενέλαο Λουντέμη, και Πηνελόπη Δέλτα. Το πράγμα σοβάρευε!

Γύρω στην πέμπτη δημοτικού, ένας μικρός ήρωας ήρθε να με αλλάξει, να με σπρώξει στην προ- εφηβεία, να με πάρει από το χέρι και να με οδηγήσει σε κόσμους ακόμα πιο μαγικούς. Αυτός ήταν ο Χάρι Πότερ, που με συνόδευσε σε όλη μου τη διαδρομή προς της ενηλικίωση, η παρέα που με ξενυχτούσε, και που με έκανε να λαχταρώ κάθε χρονιά για το επόμενο βιβλίο!

Ύστερα, ήρθε η περιέργεια! Ναι, ήθελα να μάθω τα πάντα. Ήθελα να μελετήσω τον κόσμο, τον τρόπο που λειτουργεί, πώς δημιουργήθηκε, γιατί. Να βρω εξηγήσεις στα πάντα, να ανακαλύψω τον κόσμο, και τον εαυτό μου. Κάπως έτσι, ξεκίνησα να διαβάζω ως ενήλικη πια, τους κλασικούς. 

Μα, ήμουν και αχόρταγη! ήθελα να διαβάσω για όλα τα νέα βιβλία που έβγαιναν, για αυτά που όλοι συζητούσαν στις παρέες, ήθελα να έχω και εγώ την άποψη μου, και να την υποστηρίζω με πάθος. Και κάπως έτσι, απλά άρχισα να διαβάζω ό,τι μου κάνει κέφι! Και πλέον είμαι υπέρμαχος αυτού.

Διαβάζω γιατί με κάθε βιβλίο ταξιδεύω. Διαβάζω γιατί δε βαριέμαι ποτέ. Ζω πολλές ζωές, κάνω φίλους και εχθρούς, ταξιδεύω σε μέρη και εποχές. Διαβάζω γιατί με κάθε βιβλίο ανακαλύπτω και κάτι νέο. Διαβάζω γιατί νιώθω πως χαλαρώνω, και πως ξεχνάω όσα με απασχολούν. Άλλες φορές φορτώνομαι με βάρη, και συναισθήματα που δεν θα ήθελα να έχω. Κλαίω, γελάω, προβληματίζομαι. Άλλες φορές απλά διασκεδάζω. Άλλες φορές δεν νιώθω τίποτα. Και ξέρεις τι, δεν πειράζει!

Το διάβασμα είναι προσωπική υπόθεση για τον κάθε έναν. Το είδος των βιβλίων που διαβάζει κανείς δεν σημαίνει κάτι. Αλλάζει απλά τον σκοπό για τον οποίον κάποιος γίνεται αναγνώστης. Και ο σκοπός δεν είναι - και ούτε χρειάζεται να είναι πάντα ο ίδιος. Δε θα σε κάνει ένα βιβλίο καλύτερο ή ''ανώτερο''. Ούτε θα σε ρίξει στα μάτια κάποιου. Δεν υπάρχουν βιβλία για λίγους, ούτε για πολλούς. Υπάρχουν απλά βιβλία. Δισεκατομμύρια βιβλία, που ταιριάζουν σε δισεκατομμύρια αναγνώστες. Που εάν βρεις τη σωστή στιγμή, και το βιβλίο σου μιλήσει στην καρδιά την στιγμή που το διαβάζεις, όποιος και να το έχει γράψει, όποτε και να το έχει γράψει, για όποιον σκοπό το έχει γράψει, εσένα θα σε έχει αγγίξει για κάτι πολύ προσωπικό. Αυτό είναι και το διάβασμα. 

Διαβάζω γιατί έτσι έμαθα να ζω... Γιατί...Μα το λέει και η ίδια η λέξη! ΔιαβάΖω !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου