Το Τραγούδι του Αχιλλέα - Madeline Miller

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Πριν από κάποιες εβδομάδες είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην εκδήλωση για την παρουσίασης των βιβλίων της Madeline Miller Το Τραγούδι του Αχιλλέα και Κίρκη. Εκεί, μεταξύ άλλων, μας αποκάλυψε πολλά για την αγάπη της για την ελληνική μυθολογία, και τους λόγους που την οδήγησαν στο να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο - διδάσκει Αρχαία Ελληνικά στο πανεπιστήμιο Μπράουν. 

Αποφάσισα και εγώ να διαβάσω τα βιβλία της, και είπα να ξεκινήσω με το πρώτο της που δεν είναι άλλο από το πολύ γνωστό ''Το Τραγούδι του Αχιλλέα'', που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Madeline Miller Το τραγούδι του Αχιλλέα



Το Τραγούδι του Αχιλλέα μας δείχνει την ιστορία του Αχιλλέα και του Πατρόκλου, σύμφωνα με την ματιά της συγγραφέως. Ξεκινάει από τα χρόνια που ο Πάτροκλος εξόριστος από τον πατέρα του βρέθηκε στον Πηλέα, συνεχίζει με την γνωριμία και σχέση του με τον Αχιλλέα και καταλήγει στο τραγικό τέλος. Μπορεί η ιστορία στους περισσότερους να είναι γνωστή, όμως η Madeline Miller, έχοντας προσθέσει δικά της στοιχεία και αρκετό λυρισμό, με απόλυτο σεβασμό όμως στον μύθο- έχει καταφέρει να δώσει μια λογοτεχνική χροιά, αλλά και μια ανθρώπινη υπόσταση στους δύο αυτούς ήρωες.

Αρχικά μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίον ήταν γραμμένο το κέιμενο. Άμεσο, κινηματογραφικό, πολλές φορές τρυφερό και δραματικό, χωρίς όμως να εκβιάζει συναισθηματικά τον αναγνώστη, κάτι το οποίο και θεωρώ επίτευγμα σε  βιβλίο που περιλαμβάνει love stories, θανάτους και τα σχετικά! 

Ακόμη, βρήκα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίον η Madeline Miller έχει αποδόσει τον έρωτα και την αγάπη των δύο ηρώων. Χωρίς γραφικότητες, μας συστήνει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο από πολύ μικρή ηλικία, φέρνοντας τους πιο κοντα στον ανανγώστη, και περιγράφει βήμα βήμα την συναισθηματική και ερωτική εξέλιξη τους.  

Το κομμάτι του Τρωϊκού Πολέμου είναι επίσης δοσμένο με διαφορετικό τρόπο, αφού ναι μεν έχει σκηνές του πολέμου, όμως δεν εστιάζει τόσο εκεί, όσο στις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων επάνω σε αυτόν.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση, είναι το βιογραφικό της συγγραφέως και η αγάπη της για την Ελλάδα. Αυτό βγήκε μέσα από τη γράφη της, και σίγουρα είναι σπουδαίο και δύσκολο να καταπιάνεσαι με ένα έργο όπως της Ιλιάδας, να το σέβεσαι και να δίνεις την ευκαιρία στη νέα γενιά να γνωρίσει αυτούς τους μύθους. Είμαι σίγουρη πως πολλοί ανανγώστες μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ίσως να πήραν την ώθηση να μάθουν περισσότερα για τα ομηρικά έπη, κάτι πέρα από το σχολικό μάθημα που θα τους προσφέρει απόλαυση. Υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες και ελλείψεις, όμως εδώ μιλάμε για λογοτεχνία και μυθοπλασία, και προσωπικά δεν με ενόχλησαν καθόλου. Αγάπησα πολύ αυτήν την ιστορία, τη διάβασα γρήγορα και ευχάριστα, και ανυπομονώ να διαβάσω και το δεύτερο βιβλίο της Madeline Miller, την Κίρκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου