Σκακιστική Νουβέλα - Stefan Zweig

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!


Σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο που αν και το είχα καιρό στη βιβλιοθήκη μου περίμενε καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για να το πιάσω στα χέρια μου! Πρόκειται για την Σκακιστική Νουβέλα του Stefan Zweig, που αποτελεί και το τελευταίο έργο του συγγραφεά.

Σκακιστική Νουβέλα - Stefan Zweig

O Stefan Zweig, έγραψε αυτήν την αλληγορική ιστορία, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Βραζιλία, και λίγο πριν την αυτοκτονία του. Το κείμενο δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του, και εκφράζει όλη τη ψυχοσυνθεση και τα συναισθήματα του ίδιου του Stefan Zweig, απέναντι στην διαλυμένη Ευρώπη των Ναζί και του Χίτλερ. Μάλιστα, στο έργο αυτό υπάρχει και το σημείωμα που άφησε ο συγγραφέας, εκφράζοντας την επιθυμία (δική του και της δεύτερης γυναίκας του), να εγκαταλέιψουν τις ζωές τους, και τη λύπη του για την αφανισμένη Ευρώπη, την έλλειψη ελευθερίας και χαράς. Το έργο δημοσιεύτηκε από τον Σουηδό εκδότη του συγγραφέα το 1943, όμως -ευτυχώς ή δυσυτχώς- παραμένει διαχρονικό μέχρι και σήμερα.


Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα πλοίο που πηγαίνει από την Νέα Υόρκη στο Ρίο και στο Μπουένος Άιρες, ένα ταξίδι στο οποίο επιβαίνουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, που βλέπουν την Βραζιλία και την Αργεντινή, ως τόπο ελπίδας και εξορίας, μακριά από τη βία και το ναζισμό. Ανάμεσα σε αυτούς τους επιβάτες, ο αφηγητής δακρίνει τον Μίρκο Τσέντοβιτς, τον διάσημο και παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού. Ένας υπερόπτης και αλαζονικός χαρακτήρας, που δεν έχει κανένα άλλο ταλέντο, αλλά είναι εξαιρετικός στο σκάκι!

Προκαλώντας τον λοιπόν σε μια παρτίδα σκακιού, θα γνωρίσουμε τον δρ. Μπ., που είναι και ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Εισβάλλει στο παιχνίδι, και προβλέποντας τις κινήσεις του αντιπάλου, ο Τσέντοβιτς χάνει την πρώτη παρτίδα. Ο αφηγητής αρχίζει να αναρωτιέται  για τον άγνωστο αυτό άντρα που μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη ενός παιχνιδιού, και τον προσεγγίζει για να μάθει την ιστορία του! 

Ως κρατούμενος των Ναζί, και μένοντας έγκλειστος σε ένα δωμάτιο, ο δρ. Μπ. βρέθηκε αντιμέτωπος με την μοναξία του, και τον ίδιο του τον εαυτό. Μέχρι που αυτή η μοναξία εξελίχθηκε σε αντιπαλότητα. Ένα μυαλό, ένα κελί, και ατέλειωτοι αγώνες σκάκι... Ένα βιβλίο με παρτίδες σκάκι που βρέθηκε τυχαία στα χέρια του, στάθηκε η αφορμή να παίζει μόνος του , χωρίς καν σκακιέρα αναρίθμητα παιχνίδια, μέχρι που κάποια στιγμή δεν άντεξε και κατέρρευεσε, και έτσι ο γιατρός του απαγόρευσε να ξαναπάιξει σκάκι.

Και τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος, να παίξει ένα και μοναδικό παιχνίδι με τον παγκόσμιο πρωταθλητη σκακιού! Θα τα καταφέρει; Θα αποδεσμευτεί από το παρεθλόν του; Θα είναι το ίδιο να έχει έναν πραγματικό αντίπαλο;

Δεν έχω να πω πολλά για το συγκεκριμένο διήγημα, πέρα από το ότι είναι ένα must read βιβλίο, που σε αγγίζει, ένα ψυχολογικό θριλερ, και μια συνεχής πάλη μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Από τη μια, έχουμε έναν πρωταθλητή, που με τη λογική του, εχει καταφέρει να κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες που έχει λάβει μέρος, και από την άλλη μια ιδιαίτερη περίπτωση, που αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας! Διαβάζεται μονοκοπανιά και παρά την έκταση του (116 σελίδες), είναι άκρως απολαυστικό, και σίγουρα προκαλεί δέος και ανατριχίλα (σε ψυχολογικό επίπεδο!)! Είναι από τα βιβλία που θες να διαβάζεις ξανά και ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου