Στα Ίχνη του Ήλιου - Χρήστος Κορφοξυλιώτης

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Το σημερινό άρθρο αφορά ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά μικρά βιβλιαράκια που διάβασα φέτος, και μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Είναι μια νουβέλα που έχει γράψει ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης, με τίτλο Στα ίχνη του ήλιου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Ελκυστής.

Στα Ίχνη του ήλιου - Χρήστος Κορφοξυλιώτης
Το Στα Ίχνη του Ήλιου είναι ένα μικρό διήγημα σε μορφή σεναρίου, και ο πρωταγωνιστής μας, ο Οδυσσέας την ώρα που κάθεται στο γραφείο του αναρωτιέται που να βρίσκεται ο Ήλιος. Κάπως έτσι, ξεκινάει και η περιπέτεια του, όπου ρωτώντας συγγενείς και φίλους θα αρχίσει να ψάχνει την περιοχή που βρίσκεται κρυμμένος ο Ήλιος. Οι φιγούρες που τον περιτρυγιρίζουν φαίνεται να ξέρουν που βρισκεται το μέρος που μελαχτάρα αναζητεί, μα η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Και αυτό γιατί ο κάθε ένας τον στέλνει σε διαφορετική περιοχή. Ο ανανγώστης παρακολουθεί το ταξίδι του Οδυσσέα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ η επιμονή και η θέληση του δεν τον αφήνουν να ησυχάσει εάν δεν βρει τον Ήλιο. Σε κάθε μέρος που βρίσκεται, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον Ήλιο, αλλά και στις αλήθειες που κρύβονται μέσα του αλλά και έξω του, στον εαυτό του, στους γύρω του, στην ίδια την κοινωνία. Θα καταφέρει άραγε να φτάσει εκεί που θέλει; Και εάν ναι, τι θα έχει κερδίσει τελικά;

Αυτό το μικρό βιβλιαράκι μου κράτησε συντροφιά μόνο μια μέρα, αφού ξεκινώντας το δεν μπόρεσα να το αφήσω χωρίς να το τελειώσω. Ο ήρωας είναι ένας ρομαντικός, ονειροπόλος και ιδεαλιστής νέος, που έχει μέσα του πίστη και αθωότητα, στοιχεία που τον κάνουν αρκετά συμπαθή. Η συνεχής αναζήτηση του για την περιοχή του Ήλιου, και η περιφορά του από μέρος σε μέρος θύμησε αρκετά θέατρο του παραλόγου. Το δε κείμενο, ήταν από μόνο του αρκετά θεατρικό στο ύφος, ενώ άνετα θα μπορούσε να αποτελεί και μια καλογυρισμένη σύγχρονη ταινία μικρού μηκους.

Το μήνυμα του κειμένου στο τέλος με έκανε πολλές φορές να ανατρέξω σε αυτό και να το διαβάσω ξανά και ξανά, να συμφωνήσω κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι, ταυτόχρονα όμως να λυπάμαι που είναι η πραγματικότητα. Αυτή η μικρή αλληγορική ιστορία, είναι γεμάτη νοήματα και μεταφορές που μόνο όσοι είναι πραγματικά ονειροπόλοι μπορούν να ταυτιστούν. Ή όπως λέει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου : μια ιστορία για εκείνους που αναζητούν τον Ήλιο στη γη και όχι στον ουρανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου