Ο Χρυσός Σκαραβαίος - Έντγκαρ ΆλλΟαν Πόε

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα σας έχω ενα άρθρο για ένα μικρό διήγημα, που κατά τη γνώμη μου αξίζει να διαβαστεί!

Ο Χρυσός Σκαραβαίος από τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Ο χρυσός Σκαραβαίος

Ένας πρώην αριστοκράτης, μαζί με τον παλιό του υπηρέτη, βρίσκουν έναν χρυσό σκαραβαίο. Ο αφηγητής τους επισκέπτεται, και ο Γουλιέλμος Λεγκράν (ο αριστοκράτης που λέγαμε ) μετά την επίσκεψη αυτή, παθαίνει μια εμμονή με αυτό το μικροσπικό ζουζούνι. Ο υπηρέτης ζητάει βοήθεια από τον αφηγητή , για την παραξενή συμπεριφορά του Λεγκράν, και ξαφνικά γίνεται η αποκάλυψη. Ο χρυσός σκαραβαίος τους οδήγησε στην ανεύρεση ενός παλιού θησυαρού ! Έτσι παρακολουθούμε, πως ο Λεγκράν με τη βοήθεια του σκαραβαίου, εντόπισε βήμα βήμα τον θησαυρό.

Ευρυματικό, σκοτεινό, αλληγορικό ! Όπως όλα τα διηγήματα του Πόε. Το έργο αυτό, έκανε τον Πόε διάσημο στην Αμερική, και όχι άδικα. Για πολλους θεωρείται προφητικό επιστημονικά! Οι τρεις πρωταγωνιστές, διακατέχονται έντονα από την επιθυμία. Την επιθυμία για την ανέυρεση ενός παλιού θησυαρού. Πέφτουν με πάθος στο κυνήγι, μόνο και μόνο επειδή το επιθυμούν πολύ, έστω και αν στην αρχή δίσταζαν ! Η επιθυμία κάνει τους πρωταγωνιστές να ορίζουν το μη πραγματικό ως πραγματικό. Θεωρία που διατύπωσε και ο Φρόυντ μεταγενέστερα! Μόνο που ο Πόε είχε γράψει το συγκεκριμένο διήγημα 13 χρόνια πριν τη γέννηση του δεύτερου!

Όπως και να έχει, είναι μια ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα, έξυπνη και μυστηριώδης, που τελικά οδηγεί στη δικαίωση και την αναγέννηση, εξάλλου αυτό δε συμβολίζει και ο σκαραβαίος; Πόσο μάλλον εάν είναι χρυσός !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου