Το Κίτρινο Σπίτι - Martin Gayford

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ.

Σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο που διάβασα λίγο πριν να φύγω για την Ολλανδία, και αυτό φυσικά είχε το σκοπό του!

Όπως ξέρετε, λατρεύω το έργο του Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh, και έχω διαβάσει και μελετήσει πολλά πράγματα για τη ζωή και το έργο του. Οπότε, για μένα η επίσκεψη στο Άμστερνταμ και πιο συγκεκριμένα στο μουσείου με τα έργα του ζωγράφου, Van Gogh Museum, δεν ήταν απλά ένα όνειρο, αλλά ένας στόχος! Ένας στόχος που φέτος πραγματοποιήθηκε, και νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη γι'αυτό! 

Πρόκειται για Το Κίτρινο Σπίτι, του Martin Gayford, που κυκλοφορούσε- γιατί πλέον είναι εξαντλημένο στην ελληνική έκδοση- από τις Εκδόσεις Ίνδικτος.


Το κίτρινο σπίτι

Το Κίτρινο Σπίτι , είναι το σπίτι στο οποίο συζούσαν οι δύο μεγάλοι ζωγράφοι Βίνσεντ Βαν Γκογκ και Πωλ Γκογκέν, και στο βιβλίο αυτό περιγράφεται με πλήρης λεπτομέρεια η μεταξύ τους συμβίωση. Το βιβλίο αυτό, δεν εστιάζει στον έναν ή στον άλλο ζωγράφο, αλλά στην κοινη τους ζωή, και στην κοινή τους καλλιτεχνική πορεία. 

Μας περιγράφει τη φιλία τους, τις συζητήσεις τους,το πως ζωγράφιζαν, τα βιβλία που διάβαζαν, καθώς και τα όνειρα που είχαν. 

Ο Martin Gayford έχει κάνει εκτενέστατη έρευνα, και το βιβλίο αυτό είναι μέσα στην αυστηρή του αφήγηση κινηματογραφικό, αφού καθώς το διάβαζα νόμιζα πως ''έβλεπα'' ένα ντοκιμαντέρ!

Αν και μοιάζει μεγάλο σε όγκο, διαβάζεται πάρα πολύ γρήγορα- αρκεί φυσικά να σε ενδιαφέρει και το θέμα-, ενώ οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες, όχι μόνο για τη ζωή των ζωγράφων, αλλά για την ίδια την τέχνη είναι απίστευτα πολλές και ενδιαφέρουσες!

Το πιο ωραίο όμως με αυτό το βιβλίο, είναι πως όταν επισκέφτηκα το Μουσείο με τα έργα του Βαν Γκογκ ( στο οποίο είχε και έργα του Γκωγκέν), ήταν σαν να ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μου όλο το βιβλίο! Σαν να τους έβλεπα να κάθονται μπροστά μου, να συζητάνε, να ζωγραφίζουν, να πίνουν , να μαλώνουν, να δημιουργούν!  

Εάν λοιπόν βρεθεί στα χέρια σας, έστω και τυχαία, μην το αφήσετε! Θα σας ταξιδέψει στη γαλλική εξοχή του 1888, και θα ζωντανέψει τους πίνακες μπροστά στα μάτια σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου