Άνθρωποι Και Ποντίκια - John Steinbeck

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!

Το σημερινό βιβλίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αλλά και πιο γνωστά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ, ενώ έχει ανέβει πολλές φορές σε θεατρικές παραστάσεις, και σε κινηματογραφικές μεταφορές. Πρόκειται για το έργο του τεράστιου -και βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ-  John Steinbeck Άνθρωποι και Ποντίκια.

Άνθρωποι Και Ποντίκια - John Steinbeck

Δύο εργάτες περιπλανώνται στην Αμερική την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, γεμάτοι όνειρα για τη ζωή και ανάγκη για εύρεση εργασίας. Ο Λένι και ο Τζωρτζ, δύο φίλοι τελειως διαφορετικοί που όμως μιλάνε την ίδια γλώσσα, μια γλώσσα που δεν μιλάει κανείς άλλος. Φτάνουν στο ράντσο Σαλίνας, όπου το διοικεί ο Κέρλι, γιος του αφεντικού, ενώ η γυναίκα του τριγυρνάει ανάμεσα στους εργάτες ψάχνοντας τροφή για κουβέντα- κάτι που δεν κάνει με τον σύζυγό της. 

Ο Τζωρτζ, είναι αρκετά υπερπροσταυτετικός με τον Λένι, ο οποίος έχει κάποια διανοητική στέρηση. Όμως είναι αρκετά δουλευταράς, εργατικός και υπάκουος στον "φίλο-αδερφό-πατέρα" του Τζωρτζ.
Ο Τζωρτζ τον συμβουλεύει να μείνει μακριά από τη γυναίκα του Κέρλι, και μέσω κάποιας παρεξηγήσης ο Λένι θα μπλεχτεί ''άθελα'' του σε ένα γεγονός που θα αναγκάσει τον Τζωρτζ να ''σώσει'' τον φίλο του, με έναν τρόπο που δεν θα ήθελε ποτέ. 

Μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα, αθωότητα, ρεαλισμό και σκληρότητα. Το κέιμενο είναι γραμμένο σε απλή και λιτή γλώσσα, όμως είναι γεμάτο βαθιά νοήματα που κρύβονται πίσω από τις λέξεις και τις πράξεις των ηρώων. 

Τα όνειρα, η ψευδαίσθηση , ο τρόπος που λειτουργεί μια κοινωνία κάτω από δύσκολες οικονομικές -και κοινωνικές- συνθήκες, σε συνδυασμό με τη δύναμη και το μεγαλείο της φιλίας και της ανιδιοτελούς αγάπης, της θυσίας και της ματαιότητας, κάνουν αυτό το κείμενο ένα από τα σημαντικότερα του 20ου αιώνα που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί -και να ξανδιαβαστεί- από όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου