Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια - Harper Lee


Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο το οποίο χάρηκα πολύ που διάβασα , και κατάφερα να σβήσω από την λίστα μου!

Το βιβλίο είναι το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Harper Lee , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, και δημοσιεύθηκε το 1960 ,έχει πάρει βραβείο Πούλιτζερ, ενώ σήμερα διδάσκεται σε πολλά σχολεία του εξωτερικού.

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια
 
Ο δικηγόρος Ατικους Φιντς μεγαλώνει μόνος του τα δύο του παιδιά την εξάχρονη Σκάουτ, και τον μεγαλύτερο της Τζεμ, στον αμερικανικό νότο του 30! Εποχή που ο ρατσισμός και οι κοινωνικές διακρίσεις βρίσκονται στο απόγειο τους από την τοπική κοινωνία.  

Ο Άτικους  προσπαθεί να περάσει τις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης στα παιδιά του, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται όταν αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός μαύρου που κατηγορείται για έναν βιασμό που όμως δεν έχει διαπράξει. 

Οι συγγενείς του και ο περίγυρος δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτήν του την πράξη, όμως ο ίδιος παραμένει πιστός στα ιδανικά του και στις αξίες του χωρίς να αρνείται στιγμή να δώσει την βοήθεια του στον κατηγορούμενο. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να μεταφέρει στα παιδιά του όλα αυτά που πιστεύει.

Την όλη ιστορία διηγείται η μικρή Σκάουτ και μέσα από τα παιδικά και αθώα της μάτια βλέπουμε όχι μόνο μια απλή υπόθεση υπεράσπισης αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία!

Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί "ύμνο" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Μέσα από την πρωταγωνίστρια φαίνεται ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία των Αμερικανών της εποχής καθώς και ο "παράλογος" τρόπος που σκέφτονται οι ενήλικες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο της Harper Lee παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο διαχρονικά βιβλία όλων των εποχών που σίγουρα αξίζει να υπάρχει σε κάθε σπίτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου