Έθιμα Ταφής - Hannah Kent

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο για το οποίο θα σας γράψω σήμερα, το είχα εδώ και πολύ καιρό και με αφορμή την επίσκεψη της Hannah Kent στην χώρα μας, αποφάσισα πώς επιτέλους ήρθε η ώρα του! Τα βιβλία της Hannah Kent , Έθιμα Ταφής και Οι Καλοί κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.

Εγώ ξεκίνησα με τα Έθιμα Ταφής για τα οποία θα σας γράψω σήμερα τη γνώμη μου, και έχω ήδη ξεκινήσει το επόμενο, που σίγουρα θα το δούμε την επόμενη εβδόμαδα!

Hannah Kent - Έθιμα Ταφής
Βρισκόμαστε στη Βόρεια Ισλανδία, το 1829, όπου μια νεαρη κοπέλα, η Άγκνες Μάγκνουσντόριντ καταδικάζεται σε θάνατο, αφού συμμετείχε στη δολοφονία του εραστή της. Έπειτα από εντολή του Νομαρχιακού Επιτρόπου της περιοχής η Άγκνες μεταφέρεται μέχρι την ημέρα της καταδίκης της στο αγρόκτημα του υπαλλήλου της Νομαρχίας Γιόν Τζόνσον. Ο Γιόν Τζόνσον, που ζει εκεί με τη γυναίκα και τις κόρες του, μην μπορώντας να πράξει διαφορετικά φιλοξενεί την Άγκνες. Στην αρχή η οικογένεια Τζόνσον είναι σκληρή και επιφυλακτική με την Άγκνες, και μόνο ο πνευματικός της Τότι τη στηρίζει και προσπαθεί να της συμπαρασταθεί. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, η Άγκνες αρχίζει να έχει επαφές με την οικογένεια Τζόνσον, και όσο πλησιάζει η θανατική της ποινή τόσο αποκαλύπτεται και η πραγματική αλήθεια, η οποία διαφέρει αρκετά από τα γεγονότα. 

Η Hannah Kent, με κέρδισε ήδη από το πρώτο της μυθιστόρημα, με αυτή τη συγκινητική και πικρή ιστορία. Ο τρόπος γραφής της είναι μοναδικός, και σου κεντρίζει τόσο το ενδιαφέρον που σε κρατάει εκεί. Η αφήγηση γίνεται από δύο πλευρές, από τον αφηγητή, και από την ίδια την Άγκνες, που ειδικά τα κομμάτια τα οποία αφηγείται η ίδια, είναι από τα πιο δυνατά του βιβλίου. Έχει πολλές ζωντανές εικόνες που σε μεταφέρουν στο ισλανδικό τοπίο της εποχής, ενώ οι χαρακτήρες όλων των ηρώων είναι όλοι πολύ καλά χτισμένοι. 

Παρά το γεγονός πως η αφήγηση και η εξέλιξη της ιστορίας είναι στρωτή, χωρίς διακυμάνσεις και ανατροπές προσωπικά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Μια γυναίκα που κατηγορήθηκε ως στυγνή και παγερή δολοφόνος μας αφηγήθηκε την ιστορία της, μέσα από την πένα της αυστραλής συγγραφέως, δείχνοντας μας πως πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν. Παρά το γεγονός πως το θέμα και η εξέλιξη της ιστορίας είναι στενάχωρα, σου αφήνει μεν μια πίκρα, χωρίς όμως να γίνεται δακρύβρεχτο ή μελό, και αυτό μου άρεςσε πολύ. 

Το βιβλίο Έθιμα Ταφής είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, καθώς η Άγκνες Μάγκνουσντόριντ  είναι η τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ισλανδία, έπειτα απο τον αποκεφαλισμό της το 1830.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου