Εκατό Χρόνια Μοναξιά - Γκαμπριέλ Γκασία Μάρκες


Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Σας έχει συμβεί ποτέ να έχετε κολλήσει πολύ με ένα βιβλίο, να το σκέφτεστε όλη μέρα- ενίοτε και όλη νύχτα, και απλά να μην έχετε χρόνο να το ολοκληρώσετε;

Σε εμένα αυτό συνέβη πολύ πρόσφατα, με το Εκατό Χρόνια Μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που κυκλοφόρησε ξανά από τις εκδόσεις Ψυχογιός- από τις οποίες θα διαβάσουμε σύντομα και άλλα έργα του συγγραφέα!

Εκατό Χρόνια Μοναξιά

Το Εκατό Χρόνια Μοναξιά μας μεταφέρει στο φανταστικό Μακόντο και στη ζωή της οικογένειας Μπουενδία και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής. Μέσα στις 487 σελίδες του ξεδιπλώνονται σκηνές φανταστικές και πραγματικές, πόλεμοι, φτώχεια, έρωτες, παράνομοι δεσμοί, απεργίες και πολλοί θάνατοι. Μια κατάρα εκατό χρόνων που έχει πέσει στην οικογένεια Μπουενδία, έπειτα από μια σχέση αιμομιξίας είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, αλλά και ο Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία- δέσμιος αυτής που συμπρωταγωνιστεί ανάμεσα σε εφτά γενιές μέχρι να λυθεί η κατάρα.

Το μυθιστόρημα του Μάρκες γράφτηκε το 1967 και συμπυκνώνει την ιστορία της Λατινικής Αμερικής μέσα από τον κόσμο της λογοτεχνίας. Το 1982 ο Κολομβιανός συγγραφέας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το Εκατό Χρόνια Μοναξιά είναι ένα μυθιστόρημα που υπάγεται στο είδους του ''μαγικού ρεαλισμού''. Ένα είδος ιδιαίτερο, που έχει τη δική του μαγεία. Το βιβλίο αν και είχε κάποιες δυσκολίες - αχανείς προτάσεις, υπερβολικά πολλά ονόματα- είναι ένα από τα βιβλία που μόλις το διαβάσεις σε επιβραβεύει και μάλιστα με το παραπάνω! 

Προσωπικά το λάτρεψα! Ήταν μια ... ηλεκτρική σκούπα που με ρούφηξε στις σελίδες της με όλη της τη δύναμη! Απόλαυσα τόσο τον τρόπο γραφής, και η ανάγνωση του ήταν μια φοβερή λογοτεχνική εμπειρία που νομίζω πως όλοι αξίζει έστω μια φορά να βιώσουν. Σίγουρα είναι ένα βιβλίο με αρκετές δυσκολίες, που όμως εαν διαβαστεί από έναν ώριμο αναγνώστη- σίγουρα εάν το διάβαζα κάποια χρόνια νωρίτερα μπορεί και να το παρατούσα στη μέση!- όχι απλά θα τον αποζημιώσει, αλλά θα τον τριβελίζει και θα τον βασανίζει και θα τον κάνει να γυρνάει πάντα εκεί για να το διαβάζει ξανά και να ανακαλύπτει κάθε φορά και κάτι νέο!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου